Salade met feta uit de oven (uit Eet.Leef.Reis)
Ik ben er dol op, Griekse salade. En nu blijkt dat de gewone, koude, Griekse salade nóg lekkerder kan door één ding anders te doen. De feta in deze versie, uit Eet.Leef.Reis van Donal Skehan, gaat namelijk in de oven.
Dan heb je dus koude, knapperige groente in combinatie met warme, zoutige fetakaas die door het drupje honing nóg lekkerder wordt. Ideaal voor de komende zomermaanden dus.
Salade voor 2 personen, als bijgerecht of als lunch
voor de feta uit de oven
200g feta, ik gebruik Dodoni
1 kleine rode chilipeper, fijngehakt (ik gebruikte gedroogde chili uit de molen)
1 teen knoflook, fijngehakt (ik gebruikte gedroogde knoflook uit de molen)
1tl gedroogde oregano
1el olijfolie
voor de Griekse salade
1 komkommer, zaadlijst verwijderd, in plakjes
250g cherrytomaatjes, gehalveerd
½ rode ui, in ringen
200g olijven (groen & zwart), gehalveerd
1el rodewijnazijn
3el extra vierge olijfolie
zout & peper
Verder nodig: oven voorverwarmen 180C (hetelucht) – ovenschaal
Feta uit de oven
Doe de feta in z’n geheel in de ovenschaal en bestrooi met chili, knoflook en oregano. Druppel de olijfolie erover en bak 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Griekse salade met gebakken feta
Doe alle ingrediënten voor de salade in een kom en hussel door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Schik dan de inhoud van de kom op een schaal en leg de gebakken feta erop. Serveer met knapperig brood of gebakken aardappeltjes.
Gepubliceerd op 14 mei 2018