Rueda wijn en vis van de BBQ



Samenwerking – Om de (aanstaande) zomervakantie te vieren vind ik dat alle ouders wel een lekker glas Spaanse Rueda wijn hebben verdiend. Om dat (aanstaande) vakantiegevoel nog verder te verhogen bedacht ik voor bij die frisse en fruitige wijn een heerlijk zomers recept.

Want vis en wijn is al een match made in heaven. Vis van de barbecue in combinatie met Rueda wijn is zo mogelijk nóg lekkerder. Dus slinger die barbecue maar aan, leg de wijn vast koud, de zomer kan nu écht beginnen!

Voor vier personen

1kg schaal-/schelpdieren, zoals mosselen, vongole ed
4 kleine visjes, zoals rode mul/sardine (ingewanden verwijderd)
4 langoustines of grote garnalen
8 scheermesjes

30g boter (of 2 el olijfolie)
2 tenen knoflook, in plakjes
50ml witte Rueda wijn (of gebruik visbouillon als er kinderen mee eten)
1el vers citroensap
verse, platte peterselie
flinke scheut olijfolie
zout & peper

voor erbij: stokbrood, Rueda wijn (verdejo)

Kookvideo Rueda x Smulpaapje

Wil je niet alleen lezen hoe je dit recept maakt, maar ook eens kijken hoe makkelijk dat gaat? Ik maakte samen met Rueda wijnen een super toffe kookvideo. Daarin zie je hoe het recept gemaakt wordt, maar vertel ik je ook wat meer over de wijnen uit Rueda. Veel kijkplezier! Het uitgeschreven recept vind je onder de video.

Recept vis, schaal- en schelpdieren van de BBQ

Verhit je barbecue tot 200C. Was in de tussentijd de mosselen, vongole en verwijder kapotte schelpen of schelpen die niet meer sluiten. Spoel je vissen af, dep droog. Wrijf ze licht in met neutrale (zonnebloem/olijf)olie en bestrooi met zout en peper.

Rueda visrecept voor_Smulpaapje

Vis van de BBQ

Gril als eerste de visjes, langoustines en scheermesjes. Die hebben letterlijk maar een paar minuten nodig. Draai de vis en langoustine na twee minuten voorzichtig om. De scheermesjes zijn gaar als ze openstaan. Haal ze van de BBQ af en zet even apart.

Schaal- en schelpdieren van de BBQ

Verhit nu een gietijzeren (BBQ bestendige) pan op het rooster van je barbecue met daarin de boter. Fruit de knoflook hier 2 minuten in aan. Dan gaan je schelpen erbij, net als de wijn en het citroensap. Deksel op de pan en laat alles nu in 5-8 minuten gaar stomen. Hussel regelmatig om (denk aan hittebestendige bbq handschoenen, die pan is gloeiend heet!), zodat alle schelpjes goed open kunnen raken.

Staan je schelpjes open, dan zijn ze klaar. Leg de gegrilde vis hier nog even op, voor wat laatste warmte. Serveer met knapperig Frans stokbrood, daarmee doop je zo lekker die laatste restjes saus op. In je glas gaat natuurlijk diezelfde heerlijke Spaanse Rueda, als bij de schelpjes ging. Geniet er van!

Rueda wijn_Smulpaapje

Over Rueda wijn

Ik vertelde jullie al eerder over een van mijn favoriete wijnen, uit de Spaanse streek Rueda. Naast bubbels komt daar ook verdejo vandaan. Een fantastische wijn, zeker ook om in de zomer te drinken, ik heb ‘eigenlijk altijd in huis.

En verdejo is door zijn fruitige en frisse karakter een heerlijke én betaalbare wijn om bij vis te schenken. Je herkent de verschillende Rueda wijnen trouwens aan een gekleurd labeltje, achter op het etiket . Elke type Rueda wijn heeft namelijk een eigen kleur. En die kleur hangt weer samen met het type druif dat, naast Verdejo, is gebruikt voor de wijn. Zo kun je altijd de beste combi kiezen voor bij wat je eet of voor bij de borrel bijvoorbeeld.

Smulpaapje x Rueda wijnen

Bovenstaand recept bedacht ik in opdracht van Rueda wijnen, om te laten zien hoe goed vis en Rueda wijn samengaan. Hiermee valt dit recept onder de noemer samenwerking. Hoe ik daar mee omga lees je hier 

Fotografie: alle fotografie voor dit artikel, als ook de video, is van de hand van Deedylicious

Gepubliceerd op 10 juli 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 juni 2021
 
Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Dit pulpo gerecht is het perfecte voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.