Rueda wijn en vis van de BBQ

Samenwerking – Om de (aanstaande) zomervakantie te vieren vind ik dat alle ouders wel een lekker glas Spaanse Rueda wijn hebben verdiend. Om dat (aanstaande) vakantiegevoel nog verder te verhogen bedacht ik voor bij die frisse en fruitige wijn een heerlijk zomers recept.
Want vis en wijn is al een match made in heaven. Vis van de barbecue in combinatie met Rueda wijn is zo mogelijk nóg lekkerder. Dus slinger die barbecue maar aan, leg de wijn vast koud, de zomer kan nu écht beginnen!
Voor vier personen
1kg schaal-/schelpdieren, zoals mosselen, vongole ed
4 kleine visjes, zoals rode mul/sardine (ingewanden verwijderd)
4 langoustines of grote garnalen
8 scheermesjes
30g boter (of 2 el olijfolie)
2 tenen knoflook, in plakjes
50ml witte Rueda wijn (of gebruik visbouillon als er kinderen mee eten)
1el vers citroensap
verse, platte peterselie
flinke scheut olijfolie
zout & peper
voor erbij: stokbrood, Rueda wijn (verdejo)
Kookvideo Rueda x Smulpaapje
Wil je niet alleen lezen hoe je dit recept maakt, maar ook eens kijken hoe makkelijk dat gaat? Ik maakte samen met Rueda wijnen een super toffe kookvideo. Daarin zie je hoe het recept gemaakt wordt, maar vertel ik je ook wat meer over de wijnen uit Rueda. Veel kijkplezier! Het uitgeschreven recept vind je onder de video.
Recept vis, schaal- en schelpdieren van de BBQ
Verhit je barbecue tot 200C. Was in de tussentijd de mosselen, vongole en verwijder kapotte schelpen of schelpen die niet meer sluiten. Spoel je vissen af, dep droog. Wrijf ze licht in met neutrale (zonnebloem/olijf)olie en bestrooi met zout en peper.
Vis van de BBQ
Gril als eerste de visjes, langoustines en scheermesjes. Die hebben letterlijk maar een paar minuten nodig. Draai de vis en langoustine na twee minuten voorzichtig om. De scheermesjes zijn gaar als ze openstaan. Haal ze van de BBQ af en zet even apart.
Schaal- en schelpdieren van de BBQ
Verhit nu een gietijzeren (BBQ bestendige) pan op het rooster van je barbecue met daarin de boter. Fruit de knoflook hier 2 minuten in aan. Dan gaan je schelpen erbij, net als de wijn en het citroensap. Deksel op de pan en laat alles nu in 5-8 minuten gaar stomen. Hussel regelmatig om (denk aan hittebestendige bbq handschoenen, die pan is gloeiend heet!), zodat alle schelpjes goed open kunnen raken.
Staan je schelpjes open, dan zijn ze klaar. Leg de gegrilde vis hier nog even op, voor wat laatste warmte. Serveer met knapperig Frans stokbrood, daarmee doop je zo lekker die laatste restjes saus op. In je glas gaat natuurlijk diezelfde heerlijke Spaanse Rueda, als bij de schelpjes ging. Geniet er van!
Over Rueda wijn
Ik vertelde jullie al eerder over een van mijn favoriete wijnen, uit de Spaanse streek Rueda. Naast bubbels komt daar ook verdejo vandaan. Een fantastische wijn, zeker ook om in de zomer te drinken, ik heb ‘eigenlijk altijd in huis.
En verdejo is door zijn fruitige en frisse karakter een heerlijke én betaalbare wijn om bij vis te schenken. Je herkent de verschillende Rueda wijnen trouwens aan een gekleurd labeltje, achter op het etiket . Elke type Rueda wijn heeft namelijk een eigen kleur. En die kleur hangt weer samen met het type druif dat, naast Verdejo, is gebruikt voor de wijn. Zo kun je altijd de beste combi kiezen voor bij wat je eet of voor bij de borrel bijvoorbeeld.
Smulpaapje x Rueda wijnen
Bovenstaand recept bedacht ik in opdracht van Rueda wijnen, om te laten zien hoe goed vis en Rueda wijn samengaan. Hiermee valt dit recept onder de noemer samenwerking. Hoe ik daar mee omga lees je hier
Fotografie: alle fotografie voor dit artikel, als ook de video, is van de hand van Deedylicious
Gepubliceerd op 10 juli 2019