Rozijnenbolletjes uit ’t Verrukkelijke kinderbakboek



Bakken met kinderen vind ik één van de leukste dingen om te doen. En gelukkig biedt het kinderbakboek van Rutger van den Broek daarvoor volop inspiratie. Daarnaast zijn de recepten kinderlijk eenvoudig, maar het resultaat echt groots en lekker.

Deze rozijnenbolletjes bakte ik voor het zondagochtendontbijt. Gelukkig had ik tijdig genoeg gelezen dat je de dag ervoor al met de voorbereiding moet beginnen. Maar daarna is het kinderspel. Kijk maar!

Voor 16 – 18 rozijnenbolletje

voor de vulling
350g donkere rozijnen (ik gebruikte een mix van gele rozijnen en gedroogde kersen)
water om de rozijnen in te weken

voor het deeg
500g bloem
10g zout
12g gedroogde gist
40g fijne suiker
50g roomboter, op kamertemperatuur
1 ei, op kamertemperatuur
240ml lauwwarme melk

verder nodig
1 ei, losgeklopt
50g boter, gesmolten

Zo maak je verse rozijnenbolletjes

Week een dag of avond vantevoren de rozijnen. Giet water bij de rozijnen tot ze onder staan en laat een kwartiertje weken. Giet ze af in een vergiet/zeef en laat aan de lucht drogen tot de volgende dag. De dag dat je gaat bakken doe je alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed je dit in 10 minuten tot een soepel brooddeeg. Heb je een Kitchenaid met deeghaak, dan kan je ook de machine het werk laten doen. Anders zet je even je spierballen aan het werk.

Rozijnenbolletjes

In de laatste minuut kneed je de rozijnen door het deeg. Doe dat daarna in een kom en dek af. Laat het op een warme en tochtvrije plek een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Ik heb de mazzel met een broodrijsstand in mijn NEFF oven, dus had maar een half uurtje nodig. Verdeel daarna het deeg in 16 bolletjes en draai die mooi rond (dus netter dan ik…) en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat, met iets ruimte ertussen. Laat ze weer een uur rijzen.

Ontbijtbolletjes uit de oven

Verwarm nu je oven voor op 220C (onder/bovenwarmte). Klop het ei los en bestrijk de gerezen bolletjes ermee. Je bakt ze daarna in 12-17 minuten goudbruin en gaar. Smelt in de tussentijd zachtjes je boter en bestrijk, zodra de broodjes uit de oven komen, ze met wat gesmolten boter voor extra glans.

Gepubliceerd op 6 november 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.