Roze koeken van Karin Luiten



Twee A4tjes aan recepten uit ‘Lekker Uitpakken‘, het kinderkookboek van Karin Luiten, schreef onze dochter op nadat ze ‘had doorgelezen. Deze roze bramenkoeken moésten ook gemaakt worden. Dus dat deden we.

Ze zien er poepiesjiek uit, maar zijn eigenlijk heel eenvoudig te maken. En hoe gezellig om samen een uurtje in de keuken door te brengen. En ja, proeven als ze klaar zijn is een minstens zo belangrijke taak!

roze bramenkoeken_2020

Voor 12 stuks

110g bloem
100g zachte boter
80g suiker
2 eieren
1 citroen, alleen de rasp
snuf zout

Voor het glazuur

1 doosje bramen
100g poedersuiker

Verder nodig: muffinblik (ingevet), mixer, theezeefje – oven voorverwarmen op 160C

Beslag voor de roze koeken

Mix boter en suiker 5 minuten tot het zacht en romig is. Mix een voor een de eieren erdoor en roer de citroenrasp door het mengsel. In een aparte kom meng je bloem met zout. Zeef dit bij het botermengsel en roer het er door heen tot je een egaal beslag hebt.

Koeken, geen cakjes

Verdeel het beslag over de vormpjes. Leg er dan een vel bakpapier op en een bord of platte plaat. Hiermee voorkom je dat ze gaan rijzen, het moeten tenslotte koeken worden. Bak ze 18 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan bakplaat en bakpapier eraf en laat ze nog 2-3 bakken voor een beetje kleur. Maar niet langer, anders worden het droge koeken.

Roze bramenkoeken

Haal de bakplaat uit de oven en laat de cakejes nu, op een rooster, helemaal afkoelen. Maar dan ook echt helemaal, anders loopt het glazuur straks uit. Voor dat glazuur prak je 4 bramen fijn in een theezeefje en vang je het vocht dat eruit komt op. Meng dat met de poedersuiker, tot een stevig donkerroze glazuur. De hoeveelheid sap die je hiervoor nodig hebt van variëren. Te dik, iets meer sap/bramen prakken. Te dun, iets meer poedersuiker.

rozebramenkoeken Smulpaapje
dit waren ze de eerste keer dat we ze maakten in 2016

Kinderen pakken uit met roze koeken!

Met de achterkant van een lepel strijk je het glazuur voorzichtig over de bovenkant van de afgekoelde koek. In het midden een braam ter decoratie en dan het glazuur laten opstijven. Wie niet kan wachten neemt gewoon, net als wij, meteen een hap 😉

Gepubliceerd op 17 april 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker