Roze koeken van Karin Luiten

Twee A4tjes aan recepten uit ‘Lekker Uitpakken‘, het kinderkookboek van Karin Luiten, schreef onze dochter op nadat ze ‘had doorgelezen. Deze roze bramenkoeken moésten ook gemaakt worden. Dus dat deden we.
Ze zien er poepiesjiek uit, maar zijn eigenlijk heel eenvoudig te maken. En hoe gezellig om samen een uurtje in de keuken door te brengen. En ja, proeven als ze klaar zijn is een minstens zo belangrijke taak!
Voor 12 stuks
110g bloem
100g zachte boter
80g suiker
2 eieren
1 citroen, alleen de rasp
snuf zout
Voor het glazuur
1 doosje bramen
100g poedersuiker
Verder nodig: muffinblik (ingevet), mixer, theezeefje – oven voorverwarmen op 160C
Beslag voor de roze koeken
Mix boter en suiker 5 minuten tot het zacht en romig is. Mix een voor een de eieren erdoor en roer de citroenrasp door het mengsel. In een aparte kom meng je bloem met zout. Zeef dit bij het botermengsel en roer het er door heen tot je een egaal beslag hebt.
Koeken, geen cakjes
Verdeel het beslag over de vormpjes. Leg er dan een vel bakpapier op en een bord of platte plaat. Hiermee voorkom je dat ze gaan rijzen, het moeten tenslotte koeken worden. Bak ze 18 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan bakplaat en bakpapier eraf en laat ze nog 2-3 bakken voor een beetje kleur. Maar niet langer, anders worden het droge koeken.
Roze bramenkoeken
Haal de bakplaat uit de oven en laat de cakejes nu, op een rooster, helemaal afkoelen. Maar dan ook echt helemaal, anders loopt het glazuur straks uit. Voor dat glazuur prak je 4 bramen fijn in een theezeefje en vang je het vocht dat eruit komt op. Meng dat met de poedersuiker, tot een stevig donkerroze glazuur. De hoeveelheid sap die je hiervoor nodig hebt van variëren. Te dik, iets meer sap/bramen prakken. Te dun, iets meer poedersuiker.
dit waren ze de eerste keer dat we ze maakten in 2016
Kinderen pakken uit met roze koeken!
Met de achterkant van een lepel strijk je het glazuur voorzichtig over de bovenkant van de afgekoelde koek. In het midden een braam ter decoratie en dan het glazuur laten opstijven. Wie niet kan wachten neemt gewoon, net als wij, meteen een hap 😉
Gepubliceerd op 17 april 2020