Rode kool ovenschotel met appel en puree



Het gemak van ovenschotels zit ‘voor mij vooral in het feit dat ik ze in het weekend klaar kan maken en we dan door de week lekker snel aan tafel kunnen. Zo ook met deze rode kool ovenschotel.

Als verrassing zit er – zoals hoort bij rode kool wat mij betreft – nog een laagje appel tussen. Een lekkere frisse tegenhanger naast de romige puree. Een fijn winters gerecht voor koude dagen!

Ovenschotel voor 4 personen

1kg kruimige aardappel, geschild en in kwarten
scheut melk, klontje boter, zout & peper
300g rode kool
sap van 1 bloedsinaasappel
1 kaneelstokje
1 laurierblaadje
2 kruidnagels
1 appel, in dunne plakjes
300g (bio) rundergehakt
paneermeel & paar klontjes boter

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen 200C (hetelucht)

Ovenschotel met rode kool

Stoof als eerste de rode kool in het sap met de specerijen in 20-25 minuten gaar. Schep regelmatig om. Kook de aardappels in 10-12 minuten goed gaar, giet af en laat even uitstomen. Maak er dan, met de melk en boter, een puree van die je op smaak brengt met zout en peper. Bak in een droge, hete koekenpan het gehakt goudbruin en rul. Eventueel bakvocht weggieten.

rodekool ovenschotel before Smulpaapje

Rode kool ovenschotel met appel

Onder in de ovenschaal gaat een beetje puree. Daarop het gehakt en daarop de rode kool. Dek af met een laagje appelschijfjes. Daarop gaat nog wat gehakt en rode kool. Eindig met de puree. Bestrooi die met paneermeel en leg daar een paar flinters boter op. Tot dit punt kun je de ovenschotel helemaal voorbereiden.

Het enige dat je hierna namelijk nog maar hoeft te doen is ‘in de oven zetten tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is en de binnenkant goed warm.

Gepubliceerd op 6 februari 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 oktober 2020
soep met noodles
 
Wonton noodlesoep

Een subliem lekkere noodlesoep, juist door zijn eenvoud. Samen met de kinderen de wontons maken voor in de soep maakt er een echt feestje van.
19 oktober 2020
brownies met tahin van sabrina ghayour
 
Brownies met tahin & mandarijn

Glutenvrije brownies met als verrassende smaakmaker tahin. Het is mijn versie van het recept uit Simply van Sabrina Ghayour.
16 oktober 2020
Spaghetti Bazaar_Smulpaapje
 
Midden-Oostenspaghetti met champignons & tahin

Deze verrassende vegetarische spaghetti met champignons en tahin komt uit het prachtige boek Bazaar van Sabrina Ghayour
16 oktober 2020
 
Lasagne Bolognese

De lekkerste lasagne Bolognese ooit komt uit de Pastabijbel. Minstens zo lekker als bij de Italiaan, maar gewoon thuis gemaakt!
16 oktober 2020
camembert uit de oven
 
Smulpaapje weekmenu – week 43

Makkelijke maaltijden voor het hele gezin, dat is het weekmenu. Variatie, vers en gezond. Welke gerechten ga jij deze week maken?
15 oktober 2020
Bolognesesaus voor pasta
 
Bolognesesaus

De allerlekkerste pastasaus allertijden is zonder twijfel de Bolognesesaus. Maak lekker veel en geniet van de lekkerste Spaghetti Bolognese.