Rode kool ovenschotel met appel en puree



Makkelijk voor te bereiden recept met rode kool. Dit is namelijk een rode kool ovenschotel met appel en puree. Dat is weer eens iets anders!

Het gemak van ovenschotels zit ‘m voor mij vooral in het feit dat ik ze in het weekend klaar kan maken en we dan door de week lekker snel aan tafel kunnen. Zo ook met deze rode kool ovenschotel.

Als verrassing zit er – zoals hoort bij rode kool wat mij betreft – nog een laagje appel tussen. Een lekkere frisse tegenhanger naast de romige puree. Een fijn winters gerecht voor koude dagen!

Ovenschotel voor 4 personen

  • 1kg kruimige aardappel, geschild en in kwarten
  • scheut melk, klontje boter, zout & peper
  • 300g rode kool, fijn gesneden
  • sap van 1 (bloed)sinaasappel
  • 1 kaneelstokje
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels
  • 1 appel, in dunne plakjes
  • 300g (bio) rundergehakt
  • paneermeel & paar klontjes boter

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen 200C (hetelucht)

Ovenschotel met rode kool

Stoof als eerste de rode kool in het sap met de specerijen in 20-25 minuten gaar. Schep regelmatig om. Kook de aardappels in 10-12 minuten goed gaar, giet af en laat even uitstomen. Maak er dan, met de melk en boter, een puree van die je op smaak brengt met zout en peper. Bak in een droge, hete koekenpan het gehakt goudbruin en rul. Eventueel bakvocht weggieten.

rodekool ovenschotel before Smulpaapje

Rode kool ovenschotel met appel

Onder in de ovenschaal gaat een beetje puree. Daarop het gehakt en daarop de rode kool. Dek af met een laagje appelschijfjes. Daarop gaat nog wat gehakt en rode kool. Eindig met de puree. Bestrooi die met paneermeel en leg daar een paar flinters boter op. Tot dit punt kun je de ovenschotel helemaal voorbereiden.

Het enige dat je hierna namelijk nog maar hoeft te doen is je ovenschotel in de oven zetten tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is en de binnenkant goed warm.

Gepubliceerd op 6 februari 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.