Rijst met kip teriyaki



Rijst met kip in zelfgemaakte teriyakisaus

Een eenpansmaaltijd met kip in zelfgemaakte teriyakisaus. Dat is net zo lekker, als dat het eenvoudig is. Deze Japanse saus wordt gemaakt op basis van sojasaus. In mijn versie maken we ‘in één pan, voor minimale inspanning maar groots effect. Zo zet je heel eenvoudig en snel een Oosterse maaltijd met kip en rijst op tafel

Dus op naar de toko voor de ingrediënten, mocht je die nog niet in huis hebben. Want ik heb zo het vermoeden dat deze wel vaker op tafel gaat komen.

Eenpansmaaltijd voor 4-6 personen

voor de teriyaki saus
80ml sojasaus
60ml rijstazijn
60ml honing
1el mirin
1tl maizena

verder nodig
1 ½ el sesamolie
375g kippendijen, in stukken gesneden
2 tenen knoflook, geraspt
1tl geraspte verse gember
100g broccolirijst (ik gebruikte die van Bonduelle, uit de vriezer)
100g edemame (idem)
225g bruine basmatirijst (Tilda)
150g julienne wortel
½ rode paprika, in reepjes
325ml water
handje (cashew)noten, grofgehakt

Rijst met kip in teriyakisaus

Maak de saus van alle aangegeven ingrediënten en doe die in een grote koekenpan. Breng aan de kook en laat even inkoken. Giet dan in een kommetje, maak je pan schoon en verwarm de sesamolie erin. Bak daar in 2-3 minuten de kippendijen in aan en voeg in de laatste 30 seconde de knoflook en gember toe. Dan de paprika en wortel erbij en een halve minuut mee omscheppend bakken.

Kip teriyaki eenpansmaaltijd

Voeg daar 80ml van de teriyaki saus bij, als ook de rijst en het water en laat dit, met de deksel erop, 10-11 minuutjes zachtjes pruttelen. Voeg de broccolirijst en edemame nu toe, en laat, zonder deksel, nog 3-4 minuten doorgaren. Schep regelmatig om, zodat de rijst goed gaar wordt. Voeg dan de rest van de saus toe en laat pruttelen tot de rijst gaar is (dat zal per rijstsoort verschillen overigens!).

Serveer met de gehakte noten. Ik deed er nog wat extra (diepvries) broccoli doorheen. Die ik liet mee garen in de saus. Die kun je uiteraard ook apart er nog bij serveren.

Gepubliceerd op 9 oktober 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2020
pasta zalm
 
Pasta met zalm en spinazie

Een romige citroensaus voor je pasta met verse zalm en spinazie maakt van een gewone doordeweekse maaltijd een klein culinair feestje. Zó lekker. En zó gemaakt!
7 juli 2020
dutch baby
 
Dutch baby met rabarber en aardbeien

Een Dutch baby is een van de lievelingsontbijtjes van onze dochter. Dit keer werd het een Dutch baby met verse rabarbercompote en aardbeien.
7 juli 2020
bulgur
 
Bulgursalade met broccoli en venkel

Tabouleh is een salade op basis van bulgur en daar kun je verschillende varianten mee maken. Dit keer maakte ik ‘m met vier soorten groente.
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?