Rijkgevulde Franse groentesoep met pistou (soupe au pistou)

Uit het boek ‘de makkelijke Franse keuken’ van Karin Luiten mochten wij bij het ultieme Franse restaurant in Amsterdam ‘Au Bouchon du Centre‘ komen voorproeven van een aantal van haar heerlijke en makkelijke Franse recepten.
Een van die gerechten was deze soep, die ik nog niet eerder had gegeten. Ja, groentesoep natuurlijk wel. Maar niet met pistou, de Franse variant van pesto. En het was me toch een partijtje lekker. Dus gauw thuis maken en van genieten. Bon appetit.
Franse groentesoep voor 6-8 personen
2 blikken/potten witte bonen, afgespoeld en uitgelekt
100g macaroni
200g snijbonen (of sperziebonen), grof gehakt
4 worteltjes, kleine stukjes
2 aardappels, geschild en in stukjes
1 courgette, in blokjes
1 grote ui, gesnipperd
2 laurierbladen
5 takjes verse tijm
1,5L groentebouillon
zout & peper
voor de pistou
1 bos basilicium
2 grote, rijpe tomaten
3 tenen knoflook
50g geraspte Parmezaanse kaas
50ml extra vierge olijfolie
Franse groentesoep met bonen
Fruit de ui in een flinke scheut olie aan, zonder te kleuren. Na tien minuten zachtje fruiten mogen de snijbonen, wortel, aardappel, laurier, tijm, zout een peper erbij. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 20 minuten pruttelen, met een deksel op de pan. In die tijd maak je de pistou.
Pistou volgens Koken met Karin
Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken. Samen met de basilicum, knoflook, kaas, zout en peper maal je ze fijn in een keukenmachine (of met een staafmixer). Giet er, terwijl je dat doet, de olijfolie bij tot je een smeuïg geheel hebt.
Soupe au pistou
Na 20 minuten pruttelen voeg je de bonen, courgette en macaroni toe en laat je alles nog 8-10 minuten koken, tot de macaroni gaar is. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Serveer de soep in een kom en schep er een lekkere lepel pistou op. Natuurlijk mag er stokbrood bij geserveerd worden!
Gepubliceerd op 20 november 2019