Rijkgevulde Franse groentesoep met pistou (soupe au pistou)



Uit het boek ‘de makkelijke Franse keuken’ van Karin Luiten mochten wij bij het ultieme Franse restaurant in Amsterdam ‘Au Bouchon du Centre‘ komen voorproeven van een aantal van haar heerlijke en makkelijke Franse recepten.

Een van die gerechten was deze soep, die ik nog niet eerder had gegeten. Ja, groentesoep natuurlijk wel. Maar niet met pistou, de Franse variant van pesto. En het was me toch een partijtje lekker. Dus gauw thuis maken en van genieten. Bon appetit.

soupe au pistou_ Smulpaapje

Franse groentesoep voor 6-8 personen

2 blikken/potten witte bonen, afgespoeld en uitgelekt
100g macaroni
200g snijbonen (of sperziebonen), grof gehakt
4 worteltjes, kleine stukjes
2 aardappels, geschild en in stukjes
1 courgette, in blokjes
1 grote ui, gesnipperd
2 laurierbladen
5 takjes verse tijm
1,5L groentebouillon
zout & peper

voor de pistou

1 bos basilicium
2 grote, rijpe tomaten
3 tenen knoflook
50g geraspte Parmezaanse kaas
50ml extra vierge olijfolie

Franse groentesoep met bonen

Fruit de ui in een flinke scheut olie aan, zonder te kleuren. Na tien minuten zachtje fruiten mogen de snijbonen, wortel, aardappel, laurier, tijm, zout een peper erbij. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 20 minuten pruttelen, met een deksel op de pan. In die tijd maak je de pistou.

Pistou volgens Koken met Karin

Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken. Samen met de basilicum, knoflook, kaas, zout en peper maal je ze fijn in een keukenmachine (of met een staafmixer). Giet er, terwijl je dat doet, de olijfolie bij tot je een smeuïg geheel hebt.

Soupe au pistou

Na 20 minuten pruttelen voeg je de bonen, courgette en macaroni toe en laat je alles nog 8-10 minuten koken, tot de macaroni gaar is. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Serveer de soep in een kom en schep er een lekkere lepel pistou op. Natuurlijk mag er stokbrood bij geserveerd worden!

Gepubliceerd op 20 november 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.