Rijkgevulde Franse groentesoep met pistou (soupe au pistou)



Uit het boek ‘de makkelijke Franse keuken’ van Karin Luiten mochten wij bij het ultieme Franse restaurant in Amsterdam ‘Au Bouchon du Centre‘ komen voorproeven van een aantal van haar heerlijke en makkelijke Franse recepten.

Een van die gerechten was deze soep, die ik nog niet eerder had gegeten. Ja, groentesoep natuurlijk wel. Maar niet met pistou, de Franse variant van pesto. En het was me toch een partijtje lekker. Dus gauw thuis maken en van genieten. Bon appetit.

soupe au pistou_ Smulpaapje

Franse groentesoep voor 6-8 personen

2 blikken/potten witte bonen, afgespoeld en uitgelekt
100g macaroni
200g snijbonen (of sperziebonen), grof gehakt
4 worteltjes, kleine stukjes
2 aardappels, geschild en in stukjes
1 courgette, in blokjes
1 grote ui, gesnipperd
2 laurierbladen
5 takjes verse tijm
1,5L groentebouillon
zout & peper

voor de pistou

1 bos basilicium
2 grote, rijpe tomaten
3 tenen knoflook
50g geraspte Parmezaanse kaas
50ml extra vierge olijfolie

Franse groentesoep met bonen

Fruit de ui in een flinke scheut olie aan, zonder te kleuren. Na tien minuten zachtje fruiten mogen de snijbonen, wortel, aardappel, laurier, tijm, zout een peper erbij. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 20 minuten pruttelen, met een deksel op de pan. In die tijd maak je de pistou.

Pistou volgens Koken met Karin

Ontvel de tomaten en snijd ze in stukken. Samen met de basilicum, knoflook, kaas, zout en peper maal je ze fijn in een keukenmachine (of met een staafmixer). Giet er, terwijl je dat doet, de olijfolie bij tot je een smeuïg geheel hebt.

Soupe au pistou

Na 20 minuten pruttelen voeg je de bonen, courgette en macaroni toe en laat je alles nog 8-10 minuten koken, tot de macaroni gaar is. Proef en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Serveer de soep in een kom en schep er een lekkere lepel pistou op. Natuurlijk mag er stokbrood bij geserveerd worden!

Gepubliceerd op 20 november 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.