Review – Zuur van Bas Robben
Je houdt van Zuur, of niet. Net als je van Bas Robben houdt, of niet. Het klinkt misschien gek, maar zo eigenzinnig als Robben is, zo is zijn boek dat ook. En dat hoort bij hem.
Dat maakt het boek ook meer dan uniek. Want wie maakt er nou een boek vol recepten waarbij zuur de boventoon voert? Bas Robben dus. En dat doet hij meesterlijk!
Zuur van Bas Robben
Laat ik eigenlijk maar gewoon met de conclusie beginnen. Zuur is een meesterlijk boek. Werkelijk práchtige fotografie, subliem vormgegeven en vol met uitzonderlijke, niet voor de hand liggende recepten. Met zuur dus. Daar houd je van. Of niet. Maar hou je er van dan word je van dit boek echt enorm blij!
Zuur op allerlei manieren
Begin met goed de intro’s te lezen, daar wordt het boek daarna alleen maar makkelijker van. Want of je nu pickles wilt maken, soep, zilt, vlees, groente, zoet (!) en zelfs cocktails het is handig dat je de basis snapt. En dat ondertussen af en toe je kaken samentrekken, tja het gebeurt. Let maar op!
Eigentijds en érg Bas
Het boek is op een heerlijke manier, heel erg Bas, geschreven. Toegankelijk, met humor, maar ook heel duidelijk met hier en daar een sneer. Lekker eten kost geld. Lekker eten kost tijd. Je kunt het maar vooraf duidelijk gemaakt hebben. Maar hoe lief ook de bladzijde, speciaal voor zijn moeder en iedereen die het nog allemaal een beetje spannend vindt.
Kookboek van het jaar
Zuur is een boek voor de liefhebber. Voor de foodie/thuiskok die een stapje verder wil. Toch hoef je nu niet meteen zelf alles in te gaan maken (hoewel het ernstig hip is om dat te doen momenteel). Voor de zuurkoolkroketjes die ik uit het boek maakte gebruikte ik gewoon zuurkool uit de supermarkt en dat ging prima!
Zuurkoolkroketjes uit Zuur
Oh en die zuurkoolkroketjes, ik at ze tijdens de boekpresentatie van Bas. Ik vermoed dat die kroketjes hun eigen hashtag gaan krijgen, want er werd hier thuis door onze dochter en haar vriendinnetje om gevochten, nadat ik ze had gemaakt. Het zegt denk ik alles! Het recept staat dan ook op Smulpaapje, dat kon niet uitblijven..
Maar ga vooral lekker zelf met Zuur aan de slag. Er staat meer dan genoeg in! Zuur is uitgegeven door Good Cook, kost € 24,95 en is in de boekhandel en online o.a. via Bol.com te koop
Gepubliceerd op 31 oktober 2016