Review: Vers verschenen leesvoer



Iedere maand verschijnen er bij de verschillende uitgevers boeken die om eten draaien. Kookboeken, informatieve boeken, noem maar op. Zeker nu ik zelf met m’n eigen boek bezig ben kijk ik deze boeken extra nauwkeurig door. Wat spreekt aan, wat zou ik anders doen. Huiswerk, maar dan leuk!

Afgelopen maand verschenen er ook weer een aantal heerlijke boeken, die ik, ter inspiratie, voor je op een rijtje zet

Weg van de Supermarkt – Gerrit Jan Groothedde

Koop jij nog altijd het gros van je wekelijkse inkopen bij de supermarkt? Gerrit Jan Groothedde, culinair journalist, ging de zelfopgelegde uitdaging aan de supermarkt een half jaar lang te vermijden. In het boek doet hij daar verslag van. Een vermakelijk dagboek, waarin zijn niet altijd succesvolle pogingen gevolgd kunnen worden. Daarnaast staan er interviews in (ondergetekende incluis) en nuttige informatie hoe jij je boodschappen anders zou kunnen doen.

Het boek leest lekker weg, de zelfspot druipt van het dagboek af. De ietwat zelfingenomen toon kennen de meesten van onze Eetschrijver wel en neem je daarbij voor lief. Wil je bewuster je inkopen doen dan is dit een handig boek om in huis te halen.

Weg van de Supermarkt werd uitgegeven door Unieboek – het Spectrum en kost € 19,99

Vlees –Herman den Blijker

Tijdens de lancering van dit boek in de Rotterdamse Markthal stond de chef zelf met héél veel vlees naast de Big Green Egg en mochten we proeven. Nu eet ik over het algemeen niet zo vaak vlees, maar wat hier werd bereid was toch wel uitzonderlijk lekker. Dit boek draait, niet heel verrassend, dus in zijn geheel om vlees.

Het is een stoer boek. Mannelijke typografie, rauwe foto’s maar wel een schat aan vleesrecepten voor iedereen. Want weet jij nog hoe je klapstuk klaarmaakt? En welk soorten vlees zijn er?, waar zitten ze en hoe maak je ze klaar? Voor iedereen die graag goéd vlees klaarmaakt is dit een echte aanrader!

Vlees werd uitgegeven door Kosmos Uitgevers en kost € 29,90

Back to Basics – Jacob Jan Boerma en Sacha de Boer

Na het succes van hun eerste samenwerking verscheen afgelopen week het tweede boek van dit duo. Driesterrenchef Boerma kookt in dit boek basisgerechten, maar dan wel op sterrenniveau. De foto’s die de recepten begeleiden zijn niet echt ‘basic’ te noemen. Ze zijn práchtig, driesterrenchefwaardig maar daarmee wat mij betreft ook wel wat afstandelijk. De foto’s van de vrienden en familie van de auteurs maken dat goed, die geven net dat persoonlijke tintje. Verwacht in het boek geen super simpele recepten. Dit zijn nog steeds recepten in de categorie ‘indruk maken’.

Ik vraag daardoor wel enigszins af, hoe toegankelijk dit boek voor de gemiddelde thuiskok is. Dat maakt het tegelijkertijd ook uitdagend, want goede basisgerechten onder de knie krijgen leer je zéker met dit boek. Dus in dat opzicht is het boek meer dan geslaagd te noemen.

Back to Basics werd uitgegeven door Unieboek – het Spectrum en kost € 25,-

Gepubliceerd op 16 oktober 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!