Review: Vers verschenen leesvoer



Iedere maand verschijnen er bij de verschillende uitgevers boeken die om eten draaien. Kookboeken, informatieve boeken, noem maar op. Zeker nu ik zelf met m’n eigen boek bezig ben kijk ik deze boeken extra nauwkeurig door. Wat spreekt aan, wat zou ik anders doen. Huiswerk, maar dan leuk!

Afgelopen maand verschenen er ook weer een aantal heerlijke boeken, die ik, ter inspiratie, voor je op een rijtje zet

Weg van de Supermarkt – Gerrit Jan Groothedde

Koop jij nog altijd het gros van je wekelijkse inkopen bij de supermarkt? Gerrit Jan Groothedde, culinair journalist, ging de zelfopgelegde uitdaging aan de supermarkt een half jaar lang te vermijden. In het boek doet hij daar verslag van. Een vermakelijk dagboek, waarin zijn niet altijd succesvolle pogingen gevolgd kunnen worden. Daarnaast staan er interviews in (ondergetekende incluis) en nuttige informatie hoe jij je boodschappen anders zou kunnen doen.

Het boek leest lekker weg, de zelfspot druipt van het dagboek af. De ietwat zelfingenomen toon kennen de meesten van onze Eetschrijver wel en neem je daarbij voor lief. Wil je bewuster je inkopen doen dan is dit een handig boek om in huis te halen.

Weg van de Supermarkt werd uitgegeven door Unieboek – het Spectrum en kost € 19,99

Vlees –Herman den Blijker

Tijdens de lancering van dit boek in de Rotterdamse Markthal stond de chef zelf met héél veel vlees naast de Big Green Egg en mochten we proeven. Nu eet ik over het algemeen niet zo vaak vlees, maar wat hier werd bereid was toch wel uitzonderlijk lekker. Dit boek draait, niet heel verrassend, dus in zijn geheel om vlees.

Het is een stoer boek. Mannelijke typografie, rauwe foto’s maar wel een schat aan vleesrecepten voor iedereen. Want weet jij nog hoe je klapstuk klaarmaakt? En welk soorten vlees zijn er?, waar zitten ze en hoe maak je ze klaar? Voor iedereen die graag goéd vlees klaarmaakt is dit een echte aanrader!

Vlees werd uitgegeven door Kosmos Uitgevers en kost € 29,90

Back to Basics – Jacob Jan Boerma en Sacha de Boer

Na het succes van hun eerste samenwerking verscheen afgelopen week het tweede boek van dit duo. Driesterrenchef Boerma kookt in dit boek basisgerechten, maar dan wel op sterrenniveau. De foto’s die de recepten begeleiden zijn niet echt ‘basic’ te noemen. Ze zijn práchtig, driesterrenchefwaardig maar daarmee wat mij betreft ook wel wat afstandelijk. De foto’s van de vrienden en familie van de auteurs maken dat goed, die geven net dat persoonlijke tintje. Verwacht in het boek geen super simpele recepten. Dit zijn nog steeds recepten in de categorie ‘indruk maken’.

Ik vraag daardoor wel enigszins af, hoe toegankelijk dit boek voor de gemiddelde thuiskok is. Dat maakt het tegelijkertijd ook uitdagend, want goede basisgerechten onder de knie krijgen leer je zéker met dit boek. Dus in dat opzicht is het boek meer dan geslaagd te noemen.

Back to Basics werd uitgegeven door Unieboek – het Spectrum en kost € 25,-

Gepubliceerd op 16 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.