Review The Palomar, 100 gerechten uit het moderne JeruzalemMet grote regelmaat krijg ik persberichten toegestuurd van nieuw verschenen kookboeken. Er gebeurt een boel in de “kookboekelarij” Dan is het dus best een uitdaging om als boek daar tussen uit te springen, en dat kan om heel veel verschillende redenen zijn.

The Palomar is zo’n boek dat meteen mijn aandacht trok. En nadat ik het boek thuisgestuurd kreeg bleek dat volledig terecht te zijn!

ThePalomar intro ThePalomar_intro

Midden-Oosten keuken

The Palomar is een kookboek dat zich volledig richt op de Midden-Oosten keuken. En zoals jullie wellicht weten vind ik dat een fascinerende keuken, maar ook eentje die me enigszins angst inboezemt. Angst is misschien een te groot woord, maar onbekend maakt onbemind hoe zeer ik ook dol ben op de smaken en  gerechten (liefst door iemand anders klaar gemaakt 😉 )

Ga de uitdaging aan

Maar net als dat ik jullie probeer uit te dagen je smaken/grenzen te verleggen, geldt dat natuurlijk ook voor mijzelf. Dat probeerde ik onlangs al met de Vietnamese keuken en dat gaat met dit boek zeker ook met de Midden-Oosten keuken gebeuren. Want jongens wat een feest is dit boek!

Over The Palomar

The Palomar is een restaurant dat sinds 2014 in Londen is gevestigd. Een klein restaurant, met maar 34 couverts en met gerechten die zijn geïnspireerd op familietradities, invloeden, ontmoetingen en reisbestemmingen. Na het lezen van het boek dat nu verschenen is gaat dit restaurant direct op het ‘te eten lijstje’ voor Londen. Ik leg je uit waarom.

Duik in de keuken van The Palomar

The Palomar is een boek waarmee je even rustig moet gaan zitten. Het staat namelijk bom-vol recepten (meer dan 100!). Maar niet alleen recepten, ook heel veel verhalen. Over de geschiedenis van de gerechten, heerlijk uitgebreide intro’s bij alle recepten. En dus heel veel recepten. Meer dan waar voor je geld (€ 24,95 is wat mij betreft echt een koopje)

Koken uit The Palomar

Met zoveel recepten is het best lastig kiezen wat je wilt koken. Want alles ziet en/of klinkt even lekker (ok, op wat lamstongen na dan…) Begin het boek van vooraf aan. Je wordt meegenomen in wat je echt in de voorraadkast moeten hebben. Ook worden er recepten gegeven voor basis ingrediënten die in veel van de latere recepten terugkomen.

Mezze

Het hoofdstuk mezze (voorgerechten) is uitgebreid, en met reden. De voorgerechten zijn belangrijk in de Midden-Oosten keuken. En die zijn er in alle soorten en maten. Snelle gerechtjes, gerechtjes die je goed kunt voorbereiden en wat bewerkelijkere recepten. Allemaal ook prima houdbaar in de koelkast, voor – zoals de auteur zegt – je onverwacht bezoek krijgt of trek krijgt in iets lekkers. Doe mij zo’n kant & klare koelkast alsjeblieft!

Voor ieder wat wils

Het fijne van dit boek vind ik, naast de enorme inhoud, vooral dat er echt voor ieder wat wils is. Voor de beginner in de Midden-Oosten keuken (zoals ik) maar zeker ook voor de meer ervaren liefhebber. Simpele, kleine(re) receptjes tot imponerende recepten zoals lamstong, octopus en ossenstaartstoofschotel.

Aanrader!

Ik ben echt verrast door de veelzijdigheid van het boek en door de hoeveelheid recepten, die er stuk voor stuk even lekker uit zien. Toch begin ik met een klein recept om te proberen, de zelfgemaakte pittabroodjes. De basis om menig recept lekker mee te eten, dus hoe lekker als je die zelf kunt maken. Het recept vind je inmiddels hier

In de tussentijd kan ik je alleen maar van harte aanbevelen dit boek aan je repertoire toe te voegen. Daar ga je geen spijt van krijgen! The Palomar is in Nederland uitgegeven door Fontaine Uitgevers, kost € 24,95 en is o.a. bij Bol.com te koop en in de reguliere boekwinkel.

 

Gepubliceerd op 17 maart 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus