Review the Curry Guy – Dan Toombs



Sommige boeken blijven ongepland langer liggen dan je van plan was. Het eerste boek van Dan Toombs, ook wel The Curry Guy genoemd was dat lot beschoren. En dat ligt niet aan het boek kan ik je vertellen. Want die had ik met veel enthousiasme aangevraagd.

Want in dit boek vind je meer dan 100 recepten voor authentieke Indiase gerechten. En daar zijn we dol op! Waarom ‘ie dan toch even bleef liggen? Ik vertel het je!

The Curry Guy_3D.jpg

The Curry Guy

Want als je van Indiaas eten houdt, zoals ik, dan wil je leren hoe je al dat lekkers nou echt maakt. Dus niet met een potje of een zakje. Nee echt. Vanaf het begin. Ik wilde dat. Heel graag. Maar het is niet zo makkelijk als je denkt. Had ik het onderschat. Yep. Maar dat ligt nogmaals niet aan dit boek.

Curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken

Want Dan Toombs legt je echt haarfijn uit hoe je al die echte Indiase gerechten kunt maken. Daar begon hij in 2010 al online mee, maar hij trok het nog een niveautje hoger. Een jaar lang heeft (vanaf maart 2011) hij alleen maar Indiase gerechten gemaakt. Ontbijt, lunch én diner. Om zo écht de Indiase keuken te leren kennen.

Hij ging kijken in de keuken van Indiase restaurants en leerden er niet alleen recepten, maar ook dat wat je vaak niet direct in een recept terugleest. Een deel van de recepten die hij in die periode maakte – het experiment was zo geslaagd dat hij er na dat jaar mee verder ging – verzamelde hij en werden uiteindelijk dit boek.

thecurryguy recept

Gedegen receptuur

De receptuur is dan ook gedegen. En uitgebreid. Dus geeft Toombs je vooraf een heleboel informatie en tips die nodig zijn om de recepten goed te maken. Je ziet in de recepten dus veel verwijzingen naar eerdere pagina’s terug. Dat kan zijn naar kruidenmixen, of naar manieren van bereiding.

Ga er even voor zitten

Dat maakt ook dat dit een boek met recepten is waar je echt even voor moet zitten. Heel eerlijk. Dat geduld heb ik momenteel niet. Dat was dus precies ook waarom het boek zo lang bleef liggen terwijl ik er echt dolgraag mee aan de slag wil. Want alles wat er aan recepten instaat ziet er even lekker uit. Maar maakbaar, even snel tussendoor, nee daarvoor is dit boek te complex.

De echte Indiase keuken thuis

Heb jij nou wel wat meer geduld dan ik en hou je ook van Indiaas, dan wil je echt met dit boek aan de slag. Ik ga dat zeker ook uitgebreider doen dan ik nu gedaan heb. Dat verdient dit boek. Er zit zoveel liefde in.

Voor nu heb ik – heel voorzichtig – de Peshawari Naans gemaakt. Maar de mango chutney die erin staat klinkt ook heerlijk, net als de uienbhaji’s, de boterkip, de tandoori kip, de paneer en nog véél meer. Kortom, alles wat ik normaal in een Indiaas restaurant bestel 😉

The Curry Guy is uitgegeven door Good Cook, kost € 19,95 (een koopje voor zoveel recepten!) en is o.a. online en in de winkel te koop.

Gepubliceerd op 15 april 2018


1 reactie

  1. René schreef:

    Vandaag (en gisteren) de kip tikka massala gemaakt recept lijkt redelijk simpel, maar dan komt
    het. De kip moet minimaal 6 uur maar liever 48 (!) uur in de marinade staan en liefst boven een
    barbecue geroosterd worden, dat heb ik gezien de sneeuwstorm vandaag maar overgeslagen.
    Bleek in een koekenpan met antiaanbaklaag ook prima te gaan trouwens.
    De meest gebruikte specerijen komijn en koriander gebruik je door eerst de zaden te roosteren en dan te vermalen gewoon omdat er dan meer smaak aan zit.
    De gebruikte basissaus maken is best een werkje dat alleen loont als je genoeg maakt en de rest in porties invriest. Verder maakt Dan gebruik van diverse kruiden / specerijenmengsels die ook allemaal apart geroosterd en gemalen moeten worden.
    Al met al best veel werk voor 1 kipgerechtje, maar het loont de moeite dubbel en dwars.
    Met wat vers afgebakken naan brood en een simpele raita (komkommer yoghurt knoflook limoen) was het een waar culinair feestje, wat een smaken, wat een gelaagdheid.
    Ben zeer benieuwd naar de rest van de recepten die ik zeker ga proberen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.