Review: Swiss Chocolate



Ontbossing, vergrijzing en kinderarbeid… Niet waar je direct aan denkt als je zin hebt in chocolade. Maar in veel gebieden waar cacao wordt gewonnen is dit wel de realiteit. Cacao telen is niet eenvoudig. Cacaobomen hebben zorg nodig, de oogst is tijdrovend en de opbrengst vaak minder dan gehoopt. Dus zien veel jonge Afrikanen het niet zitten om de cacaoboerderijen van hun ouders over te nemen en vertrekken naar de stad.

De lage inkomsten, gemiddeld twee dollar per dag, zorgen dat er daarnaast ook voor dat er weinig geld is om personeel in te huren, wat kinderarbeid in de hand werkt. Swiss Chocolade koopt haar cacao om die redenen alleen van fair-trade coöperatieven.

Eerlijke handel

Samen met de Fairtrade gecertificeerde partner coöperatie Kuapa Kokoo in Ghana zet Swiss Chocolade zich in voor herbebossingprojecten en betere leefomstandigheden voor de cacaoboeren en hun families. Cacaoboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun cacao, die in ieder geval kostendekkend is. Daarbij krijgt de coöperatie een premie per ton cacaobonen. Dat wordt (deels) geïnvesteerd in projecten die de lokale leefomstandigheden verbeteren, zoals scholen en watervoorziening.

Door tussen de cacaobomen ook fruitbomen en kostbare houtbomen te plaatsen, zorgt de coöperatie  er ook voor dat de boeren meerdere bronnen van inkomsten hebben dan alleen cacao. Dat zorgt bovendien voor een grotere biodiversiteit en voor een betere CO2-opname.  De boeren wordt ook geleerd hoe ze hun bomen op een natuurlijke wijze kunnen bemesten, zonder gebruik van kunstmest.

Chocola

En dan is er natuurlijk ook nog gewoon het eindproduct, de chocola. Al zo lang als ik me kan herinneren gebruik ik Swiss Chocolade. Een aantal van hun repen hebben een mooi hoog cacao percentage, waardoor ze ideaal zijn om mee te bakken. Dat deed ik overigens al zonder dat ik de achtergrond kende, die ik jullie hier boven liet lezen. Want hoe prachtig ook, als het eindproduct niet lekker is kan ik er niet zo veel mee. Maar juist vanwege dit verhaal én het feit dat ik hun chocola graag gebruik wilde ik je er deelgenoot van maken.

Koken met chocola

En natuurlijk heb ik de chocola ook dit keer in de keuken gebruikt. Nu eens niet om er mee te bakken, maar wel om er een bijzondere – huisgemaakte –  warme chocolademelk mee te maken. Nu is het daar nog niet echt het weer voor, maar zodra de vorst van de ramen gekrabd moet worden beloof ik je dat ik het recept met jullie deel!

Gepubliceerd op 16 september 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd