Review: Swiss Chocolate



Ontbossing, vergrijzing en kinderarbeid… Niet waar je direct aan denkt als je zin hebt in chocolade. Maar in veel gebieden waar cacao wordt gewonnen is dit wel de realiteit. Cacao telen is niet eenvoudig. Cacaobomen hebben zorg nodig, de oogst is tijdrovend en de opbrengst vaak minder dan gehoopt. Dus zien veel jonge Afrikanen het niet zitten om de cacaoboerderijen van hun ouders over te nemen en vertrekken naar de stad.

De lage inkomsten, gemiddeld twee dollar per dag, zorgen dat er daarnaast ook voor dat er weinig geld is om personeel in te huren, wat kinderarbeid in de hand werkt. Swiss Chocolade koopt haar cacao om die redenen alleen van fair-trade coöperatieven.

Eerlijke handel

Samen met de Fairtrade gecertificeerde partner coöperatie Kuapa Kokoo in Ghana zet Swiss Chocolade zich in voor herbebossingprojecten en betere leefomstandigheden voor de cacaoboeren en hun families. Cacaoboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun cacao, die in ieder geval kostendekkend is. Daarbij krijgt de coöperatie een premie per ton cacaobonen. Dat wordt (deels) geïnvesteerd in projecten die de lokale leefomstandigheden verbeteren, zoals scholen en watervoorziening.

Door tussen de cacaobomen ook fruitbomen en kostbare houtbomen te plaatsen, zorgt de coöperatie  er ook voor dat de boeren meerdere bronnen van inkomsten hebben dan alleen cacao. Dat zorgt bovendien voor een grotere biodiversiteit en voor een betere CO2-opname.  De boeren wordt ook geleerd hoe ze hun bomen op een natuurlijke wijze kunnen bemesten, zonder gebruik van kunstmest.

Chocola

En dan is er natuurlijk ook nog gewoon het eindproduct, de chocola. Al zo lang als ik me kan herinneren gebruik ik Swiss Chocolade. Een aantal van hun repen hebben een mooi hoog cacao percentage, waardoor ze ideaal zijn om mee te bakken. Dat deed ik overigens al zonder dat ik de achtergrond kende, die ik jullie hier boven liet lezen. Want hoe prachtig ook, als het eindproduct niet lekker is kan ik er niet zo veel mee. Maar juist vanwege dit verhaal én het feit dat ik hun chocola graag gebruik wilde ik je er deelgenoot van maken.

Koken met chocola

En natuurlijk heb ik de chocola ook dit keer in de keuken gebruikt. Nu eens niet om er mee te bakken, maar wel om er een bijzondere – huisgemaakte –  warme chocolademelk mee te maken. Nu is het daar nog niet echt het weer voor, maar zodra de vorst van de ramen gekrabd moet worden beloof ik je dat ik het recept met jullie deel!

Gepubliceerd op 16 september 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 38

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.