Review: Swiss Chocolate



Ontbossing, vergrijzing en kinderarbeid… Niet waar je direct aan denkt als je zin hebt in chocolade. Maar in veel gebieden waar cacao wordt gewonnen is dit wel de realiteit. Cacao telen is niet eenvoudig. Cacaobomen hebben zorg nodig, de oogst is tijdrovend en de opbrengst vaak minder dan gehoopt. Dus zien veel jonge Afrikanen het niet zitten om de cacaoboerderijen van hun ouders over te nemen en vertrekken naar de stad.

De lage inkomsten, gemiddeld twee dollar per dag, zorgen dat er daarnaast ook voor dat er weinig geld is om personeel in te huren, wat kinderarbeid in de hand werkt. Swiss Chocolade koopt haar cacao om die redenen alleen van fair-trade coöperatieven.

Eerlijke handel

Samen met de Fairtrade gecertificeerde partner coöperatie Kuapa Kokoo in Ghana zet Swiss Chocolade zich in voor herbebossingprojecten en betere leefomstandigheden voor de cacaoboeren en hun families. Cacaoboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun cacao, die in ieder geval kostendekkend is. Daarbij krijgt de coöperatie een premie per ton cacaobonen. Dat wordt (deels) geïnvesteerd in projecten die de lokale leefomstandigheden verbeteren, zoals scholen en watervoorziening.

Door tussen de cacaobomen ook fruitbomen en kostbare houtbomen te plaatsen, zorgt de coöperatie  er ook voor dat de boeren meerdere bronnen van inkomsten hebben dan alleen cacao. Dat zorgt bovendien voor een grotere biodiversiteit en voor een betere CO2-opname.  De boeren wordt ook geleerd hoe ze hun bomen op een natuurlijke wijze kunnen bemesten, zonder gebruik van kunstmest.

Chocola

En dan is er natuurlijk ook nog gewoon het eindproduct, de chocola. Al zo lang als ik me kan herinneren gebruik ik Swiss Chocolade. Een aantal van hun repen hebben een mooi hoog cacao percentage, waardoor ze ideaal zijn om mee te bakken. Dat deed ik overigens al zonder dat ik de achtergrond kende, die ik jullie hier boven liet lezen. Want hoe prachtig ook, als het eindproduct niet lekker is kan ik er niet zo veel mee. Maar juist vanwege dit verhaal én het feit dat ik hun chocola graag gebruik wilde ik je er deelgenoot van maken.

Koken met chocola

En natuurlijk heb ik de chocola ook dit keer in de keuken gebruikt. Nu eens niet om er mee te bakken, maar wel om er een bijzondere – huisgemaakte –  warme chocolademelk mee te maken. Nu is het daar nog niet echt het weer voor, maar zodra de vorst van de ramen gekrabd moet worden beloof ik je dat ik het recept met jullie deel!

Gepubliceerd op 16 september 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.