Review: Swiss Chocolate



Ontbossing, vergrijzing en kinderarbeid… Niet waar je direct aan denkt als je zin hebt in chocolade. Maar in veel gebieden waar cacao wordt gewonnen is dit wel de realiteit. Cacao telen is niet eenvoudig. Cacaobomen hebben zorg nodig, de oogst is tijdrovend en de opbrengst vaak minder dan gehoopt. Dus zien veel jonge Afrikanen het niet zitten om de cacaoboerderijen van hun ouders over te nemen en vertrekken naar de stad.

De lage inkomsten, gemiddeld twee dollar per dag, zorgen dat er daarnaast ook voor dat er weinig geld is om personeel in te huren, wat kinderarbeid in de hand werkt. Swiss Chocolade koopt haar cacao om die redenen alleen van fair-trade coöperatieven.

Eerlijke handel

Samen met de Fairtrade gecertificeerde partner coöperatie Kuapa Kokoo in Ghana zet Swiss Chocolade zich in voor herbebossingprojecten en betere leefomstandigheden voor de cacaoboeren en hun families. Cacaoboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun cacao, die in ieder geval kostendekkend is. Daarbij krijgt de coöperatie een premie per ton cacaobonen. Dat wordt (deels) geïnvesteerd in projecten die de lokale leefomstandigheden verbeteren, zoals scholen en watervoorziening.

Door tussen de cacaobomen ook fruitbomen en kostbare houtbomen te plaatsen, zorgt de coöperatie  er ook voor dat de boeren meerdere bronnen van inkomsten hebben dan alleen cacao. Dat zorgt bovendien voor een grotere biodiversiteit en voor een betere CO2-opname.  De boeren wordt ook geleerd hoe ze hun bomen op een natuurlijke wijze kunnen bemesten, zonder gebruik van kunstmest.

Chocola

En dan is er natuurlijk ook nog gewoon het eindproduct, de chocola. Al zo lang als ik me kan herinneren gebruik ik Swiss Chocolade. Een aantal van hun repen hebben een mooi hoog cacao percentage, waardoor ze ideaal zijn om mee te bakken. Dat deed ik overigens al zonder dat ik de achtergrond kende, die ik jullie hier boven liet lezen. Want hoe prachtig ook, als het eindproduct niet lekker is kan ik er niet zo veel mee. Maar juist vanwege dit verhaal én het feit dat ik hun chocola graag gebruik wilde ik je er deelgenoot van maken.

Koken met chocola

En natuurlijk heb ik de chocola ook dit keer in de keuken gebruikt. Nu eens niet om er mee te bakken, maar wel om er een bijzondere – huisgemaakte –  warme chocolademelk mee te maken. Nu is het daar nog niet echt het weer voor, maar zodra de vorst van de ramen gekrabd moet worden beloof ik je dat ik het recept met jullie deel!

Gepubliceerd op 16 september 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.