Review: Swiss Chocolate



Ontbossing, vergrijzing en kinderarbeid… Niet waar je direct aan denkt als je zin hebt in chocolade. Maar in veel gebieden waar cacao wordt gewonnen is dit wel de realiteit. Cacao telen is niet eenvoudig. Cacaobomen hebben zorg nodig, de oogst is tijdrovend en de opbrengst vaak minder dan gehoopt. Dus zien veel jonge Afrikanen het niet zitten om de cacaoboerderijen van hun ouders over te nemen en vertrekken naar de stad.

De lage inkomsten, gemiddeld twee dollar per dag, zorgen dat er daarnaast ook voor dat er weinig geld is om personeel in te huren, wat kinderarbeid in de hand werkt. Swiss Chocolade koopt haar cacao om die redenen alleen van fair-trade coöperatieven.

Eerlijke handel

Samen met de Fairtrade gecertificeerde partner coöperatie Kuapa Kokoo in Ghana zet Swiss Chocolade zich in voor herbebossingprojecten en betere leefomstandigheden voor de cacaoboeren en hun families. Cacaoboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun cacao, die in ieder geval kostendekkend is. Daarbij krijgt de coöperatie een premie per ton cacaobonen. Dat wordt (deels) geïnvesteerd in projecten die de lokale leefomstandigheden verbeteren, zoals scholen en watervoorziening.

Door tussen de cacaobomen ook fruitbomen en kostbare houtbomen te plaatsen, zorgt de coöperatie  er ook voor dat de boeren meerdere bronnen van inkomsten hebben dan alleen cacao. Dat zorgt bovendien voor een grotere biodiversiteit en voor een betere CO2-opname.  De boeren wordt ook geleerd hoe ze hun bomen op een natuurlijke wijze kunnen bemesten, zonder gebruik van kunstmest.

Chocola

En dan is er natuurlijk ook nog gewoon het eindproduct, de chocola. Al zo lang als ik me kan herinneren gebruik ik Swiss Chocolade. Een aantal van hun repen hebben een mooi hoog cacao percentage, waardoor ze ideaal zijn om mee te bakken. Dat deed ik overigens al zonder dat ik de achtergrond kende, die ik jullie hier boven liet lezen. Want hoe prachtig ook, als het eindproduct niet lekker is kan ik er niet zo veel mee. Maar juist vanwege dit verhaal én het feit dat ik hun chocola graag gebruik wilde ik je er deelgenoot van maken.

Koken met chocola

En natuurlijk heb ik de chocola ook dit keer in de keuken gebruikt. Nu eens niet om er mee te bakken, maar wel om er een bijzondere – huisgemaakte –  warme chocolademelk mee te maken. Nu is het daar nog niet echt het weer voor, maar zodra de vorst van de ramen gekrabd moet worden beloof ik je dat ik het recept met jullie deel!

Gepubliceerd op 16 september 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.