Review – Smokey Goodness Barbecueboek van Jord Althuizen



Al ver voordat barbecueën een lifestyle werd stond Jord Althuizen al op menig foodfestival met zijn Smokey Goodness. Een méga barbecue waar de lekkerste gerechten vanaf komen. Veel van die gerechten zijn geïnspireerd op barbecuerecepten uit Amerika, waar barbecueën al deccenia geleden tot een kunst werd verheven.

Alle passie voor en kennis van zijn vak heeft Jord nu samengebracht in zijn eerste boek. En ook hiervoor keerde hij terug naar Amerika en bracht er fantastische recepten mee vandaan.

Stoere mannen en vuur

Hoewel Jord tijdens zijn boekpresentatie met klem benadrukt dat ook vrouwen prima kunnen barbecueën – d’uh 😉 – ademt alles in het boek “stoere mannen die spelen met vuur”. De fotografie is rauw, de kleuren donker en de stijl van het boek mannelijk.

Barbecuerecepten

De recepten in het boek zijn gericht op échte barbecueliefhebbers die wel eens iets anders willen dan gewoon een hamburger van de grill. Jord maakt voor zijn gerechten onder andere gebruik van de Big Green Egg, een kamado barbecue zoals wij thuis een Black Bastard hebben. Daardoor is het mogelijk om er meer mee te doen dan alleen grillen. Slow roasts (pulled pork!) maar ook gegrilde kip en vis.

Eat your heart out!

Zoals misschien wel te verwachten valt bevat het boek véél vleesrecepten. Maar ook vis komt aan bod, en ja zelfs groente. Maar er staat nog veel meer in. Recepten voor sauzen, salsa’s en kruidenmixen. Keuze genoeg. Jord schuwt zelfs de ‘hard core’ barbecue recepten niet. Dus met dit boek weet je nu ook hoe je pitmaster kunt worden.

Volop inspiratie

Kortom, volop inspiratie en recepten om deze zomer heel veel te barbecueën, en dat vinden wij helemaal niet erg. Wat ik tof vond is dat veel recepten een twist hebben, die het allemaal nét wat spannender maken. Houd er wel rekening mee dat als je geen Kamado barbecue hebt het mogelijk allemaal wat lastiger te realiseren is.

Aan de slag!

Uiteraard heb ik boek meteen gebruikt om er iets uit te maken. De ‘chicken on a can’ (die ook al op Smulpaapje staat) hebben we gemaakt met de zelfgemaakte dry rub die ook in het boek staat (en die ook te koop is via de webshop van Smokey Goodness). Het recept heb ik ietsiepietsie aangepast, maar het resultaat was geweldig. Dat recept deel ik dan ook graag me je!

Smokey Goodness is uitgegeven door Kosmos (die een recensie exemplaar ter beschikking stelde), kost € 24,99 en is o.a. via Bol.com te koop

 

Gepubliceerd op 23 mei 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!