Review – Smokey Goodness Barbecueboek van Jord Althuizen



Al ver voordat barbecueën een lifestyle werd stond Jord Althuizen al op menig foodfestival met zijn Smokey Goodness. Een méga barbecue waar de lekkerste gerechten vanaf komen. Veel van die gerechten zijn geïnspireerd op barbecuerecepten uit Amerika, waar barbecueën al deccenia geleden tot een kunst werd verheven.

Alle passie voor en kennis van zijn vak heeft Jord nu samengebracht in zijn eerste boek. En ook hiervoor keerde hij terug naar Amerika en bracht er fantastische recepten mee vandaan.

Stoere mannen en vuur

Hoewel Jord tijdens zijn boekpresentatie met klem benadrukt dat ook vrouwen prima kunnen barbecueën – d’uh 😉 – ademt alles in het boek “stoere mannen die spelen met vuur”. De fotografie is rauw, de kleuren donker en de stijl van het boek mannelijk.

Barbecuerecepten

De recepten in het boek zijn gericht op échte barbecueliefhebbers die wel eens iets anders willen dan gewoon een hamburger van de grill. Jord maakt voor zijn gerechten onder andere gebruik van de Big Green Egg, een kamado barbecue zoals wij thuis een Black Bastard hebben. Daardoor is het mogelijk om er meer mee te doen dan alleen grillen. Slow roasts (pulled pork!) maar ook gegrilde kip en vis.

Eat your heart out!

Zoals misschien wel te verwachten valt bevat het boek véél vleesrecepten. Maar ook vis komt aan bod, en ja zelfs groente. Maar er staat nog veel meer in. Recepten voor sauzen, salsa’s en kruidenmixen. Keuze genoeg. Jord schuwt zelfs de ‘hard core’ barbecue recepten niet. Dus met dit boek weet je nu ook hoe je pitmaster kunt worden.

Volop inspiratie

Kortom, volop inspiratie en recepten om deze zomer heel veel te barbecueën, en dat vinden wij helemaal niet erg. Wat ik tof vond is dat veel recepten een twist hebben, die het allemaal nét wat spannender maken. Houd er wel rekening mee dat als je geen Kamado barbecue hebt het mogelijk allemaal wat lastiger te realiseren is.

Aan de slag!

Uiteraard heb ik boek meteen gebruikt om er iets uit te maken. De ‘chicken on a can’ (die ook al op Smulpaapje staat) hebben we gemaakt met de zelfgemaakte dry rub die ook in het boek staat (en die ook te koop is via de webshop van Smokey Goodness). Het recept heb ik ietsiepietsie aangepast, maar het resultaat was geweldig. Dat recept deel ik dan ook graag me je!

Smokey Goodness is uitgegeven door Kosmos (die een recensie exemplaar ter beschikking stelde), kost € 24,99 en is o.a. via Bol.com te koop

 

Gepubliceerd op 23 mei 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!