Review – Smokey Goodness Barbecueboek van Jord Althuizen



Al ver voordat barbecueën een lifestyle werd stond Jord Althuizen al op menig foodfestival met zijn Smokey Goodness. Een méga barbecue waar de lekkerste gerechten vanaf komen. Veel van die gerechten zijn geïnspireerd op barbecuerecepten uit Amerika, waar barbecueën al deccenia geleden tot een kunst werd verheven.

Alle passie voor en kennis van zijn vak heeft Jord nu samengebracht in zijn eerste boek. En ook hiervoor keerde hij terug naar Amerika en bracht er fantastische recepten mee vandaan.

Stoere mannen en vuur

Hoewel Jord tijdens zijn boekpresentatie met klem benadrukt dat ook vrouwen prima kunnen barbecueën – d’uh 😉 – ademt alles in het boek “stoere mannen die spelen met vuur”. De fotografie is rauw, de kleuren donker en de stijl van het boek mannelijk.

Barbecuerecepten

De recepten in het boek zijn gericht op échte barbecueliefhebbers die wel eens iets anders willen dan gewoon een hamburger van de grill. Jord maakt voor zijn gerechten onder andere gebruik van de Big Green Egg, een kamado barbecue zoals wij thuis een Black Bastard hebben. Daardoor is het mogelijk om er meer mee te doen dan alleen grillen. Slow roasts (pulled pork!) maar ook gegrilde kip en vis.

Eat your heart out!

Zoals misschien wel te verwachten valt bevat het boek véél vleesrecepten. Maar ook vis komt aan bod, en ja zelfs groente. Maar er staat nog veel meer in. Recepten voor sauzen, salsa’s en kruidenmixen. Keuze genoeg. Jord schuwt zelfs de ‘hard core’ barbecue recepten niet. Dus met dit boek weet je nu ook hoe je pitmaster kunt worden.

Volop inspiratie

Kortom, volop inspiratie en recepten om deze zomer heel veel te barbecueën, en dat vinden wij helemaal niet erg. Wat ik tof vond is dat veel recepten een twist hebben, die het allemaal nét wat spannender maken. Houd er wel rekening mee dat als je geen Kamado barbecue hebt het mogelijk allemaal wat lastiger te realiseren is.

Aan de slag!

Uiteraard heb ik boek meteen gebruikt om er iets uit te maken. De ‘chicken on a can’ (die ook al op Smulpaapje staat) hebben we gemaakt met de zelfgemaakte dry rub die ook in het boek staat (en die ook te koop is via de webshop van Smokey Goodness). Het recept heb ik ietsiepietsie aangepast, maar het resultaat was geweldig. Dat recept deel ik dan ook graag me je!

Smokey Goodness is uitgegeven door Kosmos (die een recensie exemplaar ter beschikking stelde), kost € 24,99 en is o.a. via Bol.com te koop

 

Gepubliceerd op 23 mei 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!