Review – Simply Nigella



Als je, zoals ik, niet echt van de foodhypes bent is het even wennen als een aantal van je favoriete kookboekauteurs wel op die golf meegaan. Maar zoals iemand tegen me zei, je kunt het ook zien als nieuwe werelden ontdekken zonder hun eigen identiteit tekort te doen.

Dat is dan ook wel weer zo, dus met open vizier las ik ‘Simply Nigella’ van Nigella Lawson. Net als Jamie’s Superfood, ook voor haar een heel persoonlijk boek en eentje waar in veel gerechten met super foods staan..


Afbeelding: Nigella.com

Simply Nigella

Als een auteur het zonder achternaam af kan weet je dat je een gevestigde naam bent. Nigella is zo iemand. Vol bewondering heb ik menig aflevering van haar kookprogramma’s gezien. Bijna altijd gerechten waar boter, room, suiker en eieren geen ondergeschoven kindjes in waren. Geschokt was ik dan ook toen ik haar, in haar nieuwe tv serie op BBC2, een cake zag maken waar geen boter aan te pas kwam, maar kokosolie. Huh, Nigella?

Food hypes

Maar het gebruik van goji bessen, kokosolie, havermout en allerlei andere zaadjes is inmiddels redelijk ingeburgerd. Dus misschien is het niet zo gek dat zij in haar boek ook deze ingrediënten in haar recepten gebruikt. Ik ben er van overtuigd dat er genoeg liefhebbers voor zijn. Gelukkig vind je in het boek ook meer dan genoeg recepten waar haar oude stijl wel in terugkomt.

Koken uit Simply Nigella

Natuurlijk ben ik ook gaan koken uit het boek. Of beter gezegd, mijn lieve echtgenoot. In de intro van de ultieme Mac&Cheese geeft Nigella aan dat dit recept alle andere versie van Mac & Cheese verslaat, zó lekker. Nou, aanbeveling genoeg. Ondanks dat er zoete aardappel in zit, een ingrediënt waar ik thuis niet echt de handen voor op elkaar krijg. Het resultaat? Lekker! Maar wat mij betreft is de kwalificatie ultiem niet helemaal aan de orde. Daarvoor wil ik toch echt ook iets anders dan zoete aardappel en pasta proeven. Wanneer wordt bacon een super food? 😉 Hoe dan ook, het recept deel ik graag met je!

Dikke pil

Qua aantallen recepten kom je ruimschoots aan je trekken in Simply Nigella. Het boek heeft ruim 400 bladzijdes en 125! recepten. De recepten zijn ingedeeld in zeven thema’s. Van ‘kommetjes eten’ (mijn favoriete manier om te eten!) tot zoete recepten, van ontbijtjes tot avondeten.

De fotografie vind ik een van de mindere ‘features’ van het boek. Die zou wat mij betreft echt frisser en aantrekkelijker mogen. Tegelijkertijd is ‘ie wel van alle opsmuk ontdaan, “what you see is what you get”. Dat maakt denk ik dat alles er heel goed maakbaar uitziet, dus wellicht is het met opzet gedaan.

Conclusie

Een dik boek, héél veel recepten, sommige typisch Nigella, sommige heel erg van nu. Voor ieder wat wils en meer dan genoeg recepten om uit te kiezen wat bij jou past. Een heel persoonlijk boek ook, met recepten van/voor haar kinderen en een kijkje in de ontwikkelingen in haar leven.

Als je Nigella fan bent denk ik dat dit boek ook wel bij jou in de kast gaat belanden. Benieuwd wat jij er dan als eerste uit gaat koken!

Verkoopinformatie

Het boek is inmiddels ook in het Nederlands verkrijgbaar (ik kocht mijn exemplaar in Engeland) en kost € 34,99. Te koop bij de boekhandel en online.

Gepubliceerd op 19 november 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.