Review: Amber Alberda’s Gezond Trakteren en Monique van der Vloed’s Natuurlijk Lekker Bakken



In een paar dagen tijd vielen in mijn brievenbus twee bakboeken met als focus gezond bakken en trakteren. Het is kenmerkend voor deze tijd dat bakken liefst gezond moet zijn.

Het is geen geheim dat ik van de ‘boter, eieren en bloem’ bakfamilie ben. Maar ik weet ook dat er veel liefhebbers zijn voor de gezonde stroming. Dus ik dook beide boeken voor jullie in.

Gezond trakteren van Amber Alberda

Dit is alweer het 5e boek van Amber Alberda. (haar vorige boek reviewden we hier) Dit boekje wijkt enigszins af van de voorgaande. Niet alleen in formaat, maar ook omdat het specifiek gericht is op trakteren. “Slim en feestelijk lekkers voor kinderverjaardagen” prijkt er op de cover. Het idee erachter is dat je zonder bergen suiker toch lekkers kunt maken. Zeker voor verjaardagen is dat volgens mij een prima uitgangspunt.

In het boekje meer dan 100 bladzijden inspiratie. Van muffins tot ijsjes en van groentetraktaties tot chocoladetaarten (zónder suiker!). Maar er staan ook tal van lekkere drankjes in. Kortom een heel compleet boekje met voor ieder wat wils. De fotografie, waar ik tegenwoordig steeds meer op let, is heerlijk licht en speels. Alexandra Schijf – die ook de foodstyling voor het Smulpaapje kookboek gaat doen – deed dat ook voor dit boek.

Ik denk dat dit voor menig ouder, die wellicht uren op Pinterest doorbrengt om een verantwoorde traktatie te zoeken, een hele mooie aanwinst is. Ook voor volwassenen zónder kinderen, maar die wel verantwoord willen snoepen is dit overigens ook een aanrader.

Gezond trakteren is uitgegeven door Unieboek – het Spectrum en kost € 14,99

Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed

Ook het boek van voedingsadviseur Monique van der Vloed staat barstensvol recepten om gezond te bakken. Monique bakt gezond met een missie, daarom vind je in haar recepten geen e-nummers, kunstmatige toevoegingen, koemelk, vlees, vis, soja, geraffineerde suikers, transvetzuren, gluten en zout.  

Oef, daar ga ik met mijn voorliefde voor boter, bloem en eieren. Dit boek vraagt dus het nodige van degene die er mee aan de slag gaat. De ingrediënten zijn niet allemaal even eenvoudig te krijgen. Maar heb je bijvoorbeeld een gluten intolerantie, of wil je zonder dierlijke producten aan de bak, dan heb je met dit boek 400! recepten te pakken die dat mogelijk maken.

De fotografie in het boek vind ik minder uitnodigend. Ik wil door foto’s de inspiratie of zin krijgen om iets te gaan bakken. Dat gebeurde nu helaas niet. Maar desalniettemin is dit een boek voor de echte liefhebber van gezond en puur bakken. Je komt op dat vlak zeker aan je trekken!

Natuurlijk lekker bakken is uitgegeven door Van Duuren Media en kost € 29,95

 

Gepubliceerd op 30 oktober 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!