Review: Amber Alberda’s Gezond Trakteren en Monique van der Vloed’s Natuurlijk Lekker Bakken



In een paar dagen tijd vielen in mijn brievenbus twee bakboeken met als focus gezond bakken en trakteren. Het is kenmerkend voor deze tijd dat bakken liefst gezond moet zijn.

Het is geen geheim dat ik van de ‘boter, eieren en bloem’ bakfamilie ben. Maar ik weet ook dat er veel liefhebbers zijn voor de gezonde stroming. Dus ik dook beide boeken voor jullie in.

Gezond trakteren van Amber Alberda

Dit is alweer het 5e boek van Amber Alberda. (haar vorige boek reviewden we hier) Dit boekje wijkt enigszins af van de voorgaande. Niet alleen in formaat, maar ook omdat het specifiek gericht is op trakteren. “Slim en feestelijk lekkers voor kinderverjaardagen” prijkt er op de cover. Het idee erachter is dat je zonder bergen suiker toch lekkers kunt maken. Zeker voor verjaardagen is dat volgens mij een prima uitgangspunt.

In het boekje meer dan 100 bladzijden inspiratie. Van muffins tot ijsjes en van groentetraktaties tot chocoladetaarten (zónder suiker!). Maar er staan ook tal van lekkere drankjes in. Kortom een heel compleet boekje met voor ieder wat wils. De fotografie, waar ik tegenwoordig steeds meer op let, is heerlijk licht en speels. Alexandra Schijf – die ook de foodstyling voor het Smulpaapje kookboek gaat doen – deed dat ook voor dit boek.

Ik denk dat dit voor menig ouder, die wellicht uren op Pinterest doorbrengt om een verantwoorde traktatie te zoeken, een hele mooie aanwinst is. Ook voor volwassenen zónder kinderen, maar die wel verantwoord willen snoepen is dit overigens ook een aanrader.

Gezond trakteren is uitgegeven door Unieboek – het Spectrum en kost € 14,99

Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed

Ook het boek van voedingsadviseur Monique van der Vloed staat barstensvol recepten om gezond te bakken. Monique bakt gezond met een missie, daarom vind je in haar recepten geen e-nummers, kunstmatige toevoegingen, koemelk, vlees, vis, soja, geraffineerde suikers, transvetzuren, gluten en zout.  

Oef, daar ga ik met mijn voorliefde voor boter, bloem en eieren. Dit boek vraagt dus het nodige van degene die er mee aan de slag gaat. De ingrediënten zijn niet allemaal even eenvoudig te krijgen. Maar heb je bijvoorbeeld een gluten intolerantie, of wil je zonder dierlijke producten aan de bak, dan heb je met dit boek 400! recepten te pakken die dat mogelijk maken.

De fotografie in het boek vind ik minder uitnodigend. Ik wil door foto’s de inspiratie of zin krijgen om iets te gaan bakken. Dat gebeurde nu helaas niet. Maar desalniettemin is dit een boek voor de echte liefhebber van gezond en puur bakken. Je komt op dat vlak zeker aan je trekken!

Natuurlijk lekker bakken is uitgegeven door Van Duuren Media en kost € 29,95

 

Gepubliceerd op 30 oktober 2014


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 38

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.