Review: Amber Alberda’s Gezond Trakteren en Monique van der Vloed’s Natuurlijk Lekker Bakken



In een paar dagen tijd vielen in mijn brievenbus twee bakboeken met als focus gezond bakken en trakteren. Het is kenmerkend voor deze tijd dat bakken liefst gezond moet zijn.

Het is geen geheim dat ik van de ‘boter, eieren en bloem’ bakfamilie ben. Maar ik weet ook dat er veel liefhebbers zijn voor de gezonde stroming. Dus ik dook beide boeken voor jullie in.

Gezond trakteren van Amber Alberda

Dit is alweer het 5e boek van Amber Alberda. (haar vorige boek reviewden we hier) Dit boekje wijkt enigszins af van de voorgaande. Niet alleen in formaat, maar ook omdat het specifiek gericht is op trakteren. “Slim en feestelijk lekkers voor kinderverjaardagen” prijkt er op de cover. Het idee erachter is dat je zonder bergen suiker toch lekkers kunt maken. Zeker voor verjaardagen is dat volgens mij een prima uitgangspunt.

In het boekje meer dan 100 bladzijden inspiratie. Van muffins tot ijsjes en van groentetraktaties tot chocoladetaarten (zónder suiker!). Maar er staan ook tal van lekkere drankjes in. Kortom een heel compleet boekje met voor ieder wat wils. De fotografie, waar ik tegenwoordig steeds meer op let, is heerlijk licht en speels. Alexandra Schijf – die ook de foodstyling voor het Smulpaapje kookboek gaat doen – deed dat ook voor dit boek.

Ik denk dat dit voor menig ouder, die wellicht uren op Pinterest doorbrengt om een verantwoorde traktatie te zoeken, een hele mooie aanwinst is. Ook voor volwassenen zónder kinderen, maar die wel verantwoord willen snoepen is dit overigens ook een aanrader.

Gezond trakteren is uitgegeven door Unieboek – het Spectrum en kost € 14,99

Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed

Ook het boek van voedingsadviseur Monique van der Vloed staat barstensvol recepten om gezond te bakken. Monique bakt gezond met een missie, daarom vind je in haar recepten geen e-nummers, kunstmatige toevoegingen, koemelk, vlees, vis, soja, geraffineerde suikers, transvetzuren, gluten en zout.  

Oef, daar ga ik met mijn voorliefde voor boter, bloem en eieren. Dit boek vraagt dus het nodige van degene die er mee aan de slag gaat. De ingrediënten zijn niet allemaal even eenvoudig te krijgen. Maar heb je bijvoorbeeld een gluten intolerantie, of wil je zonder dierlijke producten aan de bak, dan heb je met dit boek 400! recepten te pakken die dat mogelijk maken.

De fotografie in het boek vind ik minder uitnodigend. Ik wil door foto’s de inspiratie of zin krijgen om iets te gaan bakken. Dat gebeurde nu helaas niet. Maar desalniettemin is dit een boek voor de echte liefhebber van gezond en puur bakken. Je komt op dat vlak zeker aan je trekken!

Natuurlijk lekker bakken is uitgegeven door Van Duuren Media en kost € 29,95

 

Gepubliceerd op 30 oktober 2014


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.