Review: Amber Alberda’s Gezond Trakteren en Monique van der Vloed’s Natuurlijk Lekker Bakken



In een paar dagen tijd vielen in mijn brievenbus twee bakboeken met als focus gezond bakken en trakteren. Het is kenmerkend voor deze tijd dat bakken liefst gezond moet zijn.

Het is geen geheim dat ik van de ‘boter, eieren en bloem’ bakfamilie ben. Maar ik weet ook dat er veel liefhebbers zijn voor de gezonde stroming. Dus ik dook beide boeken voor jullie in.

Gezond trakteren van Amber Alberda

Dit is alweer het 5e boek van Amber Alberda. (haar vorige boek reviewden we hier) Dit boekje wijkt enigszins af van de voorgaande. Niet alleen in formaat, maar ook omdat het specifiek gericht is op trakteren. “Slim en feestelijk lekkers voor kinderverjaardagen” prijkt er op de cover. Het idee erachter is dat je zonder bergen suiker toch lekkers kunt maken. Zeker voor verjaardagen is dat volgens mij een prima uitgangspunt.

In het boekje meer dan 100 bladzijden inspiratie. Van muffins tot ijsjes en van groentetraktaties tot chocoladetaarten (zónder suiker!). Maar er staan ook tal van lekkere drankjes in. Kortom een heel compleet boekje met voor ieder wat wils. De fotografie, waar ik tegenwoordig steeds meer op let, is heerlijk licht en speels. Alexandra Schijf – die ook de foodstyling voor het Smulpaapje kookboek gaat doen – deed dat ook voor dit boek.

Ik denk dat dit voor menig ouder, die wellicht uren op Pinterest doorbrengt om een verantwoorde traktatie te zoeken, een hele mooie aanwinst is. Ook voor volwassenen zónder kinderen, maar die wel verantwoord willen snoepen is dit overigens ook een aanrader.

Gezond trakteren is uitgegeven door Unieboek – het Spectrum en kost € 14,99

Natuurlijk lekker bakken van Monique van der Vloed

Ook het boek van voedingsadviseur Monique van der Vloed staat barstensvol recepten om gezond te bakken. Monique bakt gezond met een missie, daarom vind je in haar recepten geen e-nummers, kunstmatige toevoegingen, koemelk, vlees, vis, soja, geraffineerde suikers, transvetzuren, gluten en zout.  

Oef, daar ga ik met mijn voorliefde voor boter, bloem en eieren. Dit boek vraagt dus het nodige van degene die er mee aan de slag gaat. De ingrediënten zijn niet allemaal even eenvoudig te krijgen. Maar heb je bijvoorbeeld een gluten intolerantie, of wil je zonder dierlijke producten aan de bak, dan heb je met dit boek 400! recepten te pakken die dat mogelijk maken.

De fotografie in het boek vind ik minder uitnodigend. Ik wil door foto’s de inspiratie of zin krijgen om iets te gaan bakken. Dat gebeurde nu helaas niet. Maar desalniettemin is dit een boek voor de echte liefhebber van gezond en puur bakken. Je komt op dat vlak zeker aan je trekken!

Natuurlijk lekker bakken is uitgegeven door Van Duuren Media en kost € 29,95

 

Gepubliceerd op 30 oktober 2014


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!