Review van het culinaire kinderkook- en leesboek ‘Kookavontuur’ met Jonnie en Thérèse Boer



Recentelijk kwamen Jonnie en Thérèse Boer al aan het woord met hun visie op kinderen en (uit) eten in de reeks ‘Smulpaapje interviewt!’. Kort daarna verscheen het culinaire kinderkook- en leesboek ‘Kookavontuur’ met daarin onder meer recepten van hun hand. Datzelfde boek viel op onze deurmat en mochten wij, met dank aan uitgeverij Karakter, voor jullie lezen en de recepten erin uitproberen. Geen straf!

Ga op kookavontuur

Het boek, dat geschreven is door Marij M. Sloothaak, leest heerlijk weg. Met een kop thee, op de bank op een regenachtige (zondag)middag lees je ‘in één ruk uit. Jonnie en Thérèse gaan, begeleid door Fonkel en Roer, samen op kookavontuur. Gedurende het verhaal komen recepten, ingrediënten en drankjes voorbij. Maar ook kookgerelateerde zaken als, wat is een toko? en waarom huil je als je een ui snijdt?, komen aan de orde. Informatief, maar steeds met een knipoog geschreven.

Voor elke leeftijd wat wils

Kleine kinderen lees je het kookavontuur voor. Vooral het stoute pepervaatje zal de jongsten aanspreken! Al wat oudere kinderen kun je door middel van dit boek kennis laten maken met wat er komt kijken bij koken en (uit) eten (er staan bijvoorbeeld ook etiquette, “eetiewatte?!”, regels in en hoe vouw je een servet). Maar de volwassen lezer komt ook zeker aan zijn trekken.

Recepten Jonnie Boer

De recepten die in het boek staan variëren van makkelijk te maken tot best een aardig klus. Ieder recept echter heeft de onmiskende hand van Jonnie Boer. De pompoensoep lijkt eenvoudig, maar wordt door juist een paar extra ingrediënten naar een hoger niveau getild. De forel met venkel en citroen daarentegen misstaat volgens ons zelfs in de volwassen keuken niet.

Wat wel jammer is is dat in veel recepten de ongetwijfeld lekkere kruidenmixen van Jonnie Boer worden gebruikt maar er geen alternatief voor wordt gegeven. Dat wordt dus naar de supermarkt om ze te kopen, of zelf experimenteren met vergelijkbare kruiden.

Sommelier Thérèse Boer

Van de hand van Thérèse Boer staan meerdere (alcoholvrije) drankjes in het boek, die stuk voor stuk lekker klinken. Ons lijkt met name Thérèses strandfeestje, met daarin kokos- en ananassap, een heerlijk non alcoholische variant op de bekende Piña Colada.

Op het verlanglijstje

Wij kunnen ons zo voorstellen dat dit boekje op menig verlanglijstje belandt. En met de feestdagen voor de deur is het zeker een aanrader om kado te geven. Als is het maar omdat je voor een relatief leuk bedrag (€ 14,95) een heel origineel kado geeft.

Smulpaapje kookt

In ‘Smulpaapje kookt!’ van komende vrijdag zullen wij een van de recepten uit het boek met jullie delen. We gaan nu gauw de keuken in om daarmee aan de slag te gaan. Want als dit boek ìets doet, is het wel de passie van de familie Boer voor lekker eten en koken overbrengen!

Gepubliceerd op 15 oktober 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.