Review: JAN zonder vlees



Het tijdschrift JAN heeft maandelijks een receptenrubriek in het blad, die er altijd prachtig uitziet met heerlijke gerechten. In dit kookboek zijn 120 recepten verzameld, allemaal zonder vlees. En stuk voor stuk zien ook deze er qua styling en fotografie bijzonder mooi uit.

Thuis eten wij in beperkte mate vlees, dus dit leek ons een mooie manier ons repertoire weer een beetje op te poetsen en uit te breiden. En we keken, als altijd, natuurlijk naar de mate waarin je dit boek ook met kinderen kunt gebruiken.

Keuze te over

Het boek is opgedeeld in thema’s. Van soeprecepten, tot recepten met peulvruchten, Noord-afrikaans, maar ook recepten met pasta, aardappel of rijst. Daarmee is er echt op alle vlakken keuze te over. De recepten variëren, van prima te maken door beginners tot best wel wat werk, zelfs voor de doorgewinterde thuiskok. Ook qua ingrediënten is er een mooie mix. Smaken die voor iedereen toegankelijk zijn, tot meer bijzondere ingrediënten als Dashi, Baharat en Tamari.

Uitgebreid naslagwerk

Wat we wel misten was wat “warmte”. Dit is geen kookboek met leuke intro’s, uitleg van ingrediënten of waarom juist dit gerecht. "What you see, is what you get", 120 prachtige en heerlijke recepten. Een goed naslagwerk en veel inspiratie voor gerechten zonder vlees, maar geen kookboek om eens lekker mee op de bank te zitten en uitgebreid door heen te bladeren. Is dat erg? Nee hoor, want ik vermoed dat we ‘toch regelmatig uit de kast halen als we inspiratie willen om zonder vlees te eten. Want in dat opzicht voldoet het aan al onze wensen.

Geen review zonder testen

Wij vinden dat je niet een review kunt schrijven zonder niet ook uit het betreffende kookboek te hebben gekookt. Dus maakten wij de empañadas met pompoen en kastanjechampignons. We lieten, in verband met onze peuter, wel de jalepeñopepers weg.  Maar het resultaat was net zo smakelijk. En omdat we ze wat kleiner maakten was het recept ruim voldoende voor nog een flink aantal bij de borrel op een later moment. Maar ook de orechiette (pasta) met room, erwtjes, munt en feta was een dikke hit. En zo staan er nog vèèl meer recepten in die we zeker nog een keer gaan maken.

Smulpaapje kookt

En als met iedere review delen we ook deze week een recept, waarvan we vermoeden dat jullie er ook erg blij van worden. Het was best lastig kiezen, juist omdat er zó veel lekkere en toegankelijke recepten in staan. Maar we hebben er eentje gekozen en thuis getest, een verrassende burger zónder vlees. En die delen we vrijdag met jullie!

 

Deze review kwam tot stand met dank aan uitgeverij Bertram & de Leeuw die een reviewexemplaar ter beschikking stelden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 juni 2020
Asperge aardappelsalade
 
Asperge aardappelsalade met rivierkreeftjes

Als je bent opgegroeid met Limburgse ouders betekent dat ook dat je opgroeit met asperges. En dit prachtige witte goud toverde ik om tot een asperge aardappelsalade die je op alle momenten van de dag kunt eten.
1 juni 2020
 
Vlierbloesem waterijsjes met aardbeien

3 ingrediënten, een nachtje geduld is alles wat je nodig hebt voor deze heerlijke waterijsjes met vlierbloesem en aardbeien.
29 mei 2020
 
Turkse pizza met lamsgehakt

Dat je een Turkse pizza thuis kunt maken wist je misschien nog niet. Maar met dit recept voor Turkse pizza met lamsgehakt wil je nooit meer anders.
29 mei 2020
 
Tomatensalade met verse erwtjes

Rijpe tomaten met de allerlekkerste verse erwtjes, gecombineerd met geurige dille in een heerlijke zomerse salade.
29 mei 2020
 
Lockdown life terugblik – Corona op Curaçao

Hoe het is om op Curacao in lockdown te zijn met een dreumes? Maaike neemt je mee in haar ervaringen.
26 mei 2020
bokkenpootjes
 
Bokkenpootjes

Bokkenpootjes zijn een super klassiek Nederlands koekje. Maar vandaag hijsen we dit bokkenpootjes recept in een modern jasje.