Review: JAN zonder vlees



Het tijdschrift JAN heeft maandelijks een receptenrubriek in het blad, die er altijd prachtig uitziet met heerlijke gerechten. In dit kookboek zijn 120 recepten verzameld, allemaal zonder vlees. En stuk voor stuk zien ook deze er qua styling en fotografie bijzonder mooi uit.

Thuis eten wij in beperkte mate vlees, dus dit leek ons een mooie manier ons repertoire weer een beetje op te poetsen en uit te breiden. En we keken, als altijd, natuurlijk naar de mate waarin je dit boek ook met kinderen kunt gebruiken.

Keuze te over

Het boek is opgedeeld in thema’s. Van soeprecepten, tot recepten met peulvruchten, Noord-afrikaans, maar ook recepten met pasta, aardappel of rijst. Daarmee is er echt op alle vlakken keuze te over. De recepten variëren, van prima te maken door beginners tot best wel wat werk, zelfs voor de doorgewinterde thuiskok. Ook qua ingrediënten is er een mooie mix. Smaken die voor iedereen toegankelijk zijn, tot meer bijzondere ingrediënten als Dashi, Baharat en Tamari.

Uitgebreid naslagwerk

Wat we wel misten was wat “warmte”. Dit is geen kookboek met leuke intro’s, uitleg van ingrediënten of waarom juist dit gerecht. "What you see, is what you get", 120 prachtige en heerlijke recepten. Een goed naslagwerk en veel inspiratie voor gerechten zonder vlees, maar geen kookboek om eens lekker mee op de bank te zitten en uitgebreid door heen te bladeren. Is dat erg? Nee hoor, want ik vermoed dat we ‘toch regelmatig uit de kast halen als we inspiratie willen om zonder vlees te eten. Want in dat opzicht voldoet het aan al onze wensen.

Geen review zonder testen

Wij vinden dat je niet een review kunt schrijven zonder niet ook uit het betreffende kookboek te hebben gekookt. Dus maakten wij de empañadas met pompoen en kastanjechampignons. We lieten, in verband met onze peuter, wel de jalepeñopepers weg.  Maar het resultaat was net zo smakelijk. En omdat we ze wat kleiner maakten was het recept ruim voldoende voor nog een flink aantal bij de borrel op een later moment. Maar ook de orechiette (pasta) met room, erwtjes, munt en feta was een dikke hit. En zo staan er nog vèèl meer recepten in die we zeker nog een keer gaan maken.

Smulpaapje kookt

En als met iedere review delen we ook deze week een recept, waarvan we vermoeden dat jullie er ook erg blij van worden. Het was best lastig kiezen, juist omdat er zó veel lekkere en toegankelijke recepten in staan. Maar we hebben er eentje gekozen en thuis getest, een verrassende burger zónder vlees. En die delen we vrijdag met jullie!

 

Deze review kwam tot stand met dank aan uitgeverij Bertram & de Leeuw die een reviewexemplaar ter beschikking stelden.

Gepubliceerd op 3 november 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.