Review: JAN zonder vlees



Het tijdschrift JAN heeft maandelijks een receptenrubriek in het blad, die er altijd prachtig uitziet met heerlijke gerechten. In dit kookboek zijn 120 recepten verzameld, allemaal zonder vlees. En stuk voor stuk zien ook deze er qua styling en fotografie bijzonder mooi uit.

Thuis eten wij in beperkte mate vlees, dus dit leek ons een mooie manier ons repertoire weer een beetje op te poetsen en uit te breiden. En we keken, als altijd, natuurlijk naar de mate waarin je dit boek ook met kinderen kunt gebruiken.

Keuze te over

Het boek is opgedeeld in thema’s. Van soeprecepten, tot recepten met peulvruchten, Noord-afrikaans, maar ook recepten met pasta, aardappel of rijst. Daarmee is er echt op alle vlakken keuze te over. De recepten variëren, van prima te maken door beginners tot best wel wat werk, zelfs voor de doorgewinterde thuiskok. Ook qua ingrediënten is er een mooie mix. Smaken die voor iedereen toegankelijk zijn, tot meer bijzondere ingrediënten als Dashi, Baharat en Tamari.

Uitgebreid naslagwerk

Wat we wel misten was wat “warmte”. Dit is geen kookboek met leuke intro’s, uitleg van ingrediënten of waarom juist dit gerecht. "What you see, is what you get", 120 prachtige en heerlijke recepten. Een goed naslagwerk en veel inspiratie voor gerechten zonder vlees, maar geen kookboek om eens lekker mee op de bank te zitten en uitgebreid door heen te bladeren. Is dat erg? Nee hoor, want ik vermoed dat we ‘toch regelmatig uit de kast halen als we inspiratie willen om zonder vlees te eten. Want in dat opzicht voldoet het aan al onze wensen.

Geen review zonder testen

Wij vinden dat je niet een review kunt schrijven zonder niet ook uit het betreffende kookboek te hebben gekookt. Dus maakten wij de empañadas met pompoen en kastanjechampignons. We lieten, in verband met onze peuter, wel de jalepeñopepers weg.  Maar het resultaat was net zo smakelijk. En omdat we ze wat kleiner maakten was het recept ruim voldoende voor nog een flink aantal bij de borrel op een later moment. Maar ook de orechiette (pasta) met room, erwtjes, munt en feta was een dikke hit. En zo staan er nog vèèl meer recepten in die we zeker nog een keer gaan maken.

Smulpaapje kookt

En als met iedere review delen we ook deze week een recept, waarvan we vermoeden dat jullie er ook erg blij van worden. Het was best lastig kiezen, juist omdat er zó veel lekkere en toegankelijke recepten in staan. Maar we hebben er eentje gekozen en thuis getest, een verrassende burger zónder vlees. En die delen we vrijdag met jullie!

 

Deze review kwam tot stand met dank aan uitgeverij Bertram & de Leeuw die een reviewexemplaar ter beschikking stelden.

Gepubliceerd op 3 november 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.