Review Jam en Zuur van Philippine van der Goes



Als je blog Liefde voor Lekkers heet, geeft dat al een indicatie. En dan heeft Philippine, achter de schermen, al de nodige ervaring opgedaan met het schrijven en maken van kookboeken. Die beide componenten vind terug in haar eigen eerste boek!

Jam en Zuur gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over het maken van zoet en zuur. Jam, ingemaakte groente, maar nog véél meer!

Jam en Zuur

Het inmaken van fruit en groente is Philippine met de paplepel ingegoten. De liefde voor het maken van onder andere jam is door haar moeder op haar overgedragen. Maar ze doet dat op haar eigen manier. Niet door enorme hoeveelheden, die je vaakt krijgt met een fruitboom/-struik en/of moestuin, in te maken, waardoor je vaak de hele tijd dezelfde jam eet. Nee, Philippine geeft je talloze variaties en smaakcombinaties die met een kleine hoeveelheid ingrediënten te maken zijn.

Volop variatie

Die variatie is wat het boek onder meer uitermate interessant maakt. Ook omdat er meer instaat dan alleen jam. Wat dacht je bijvoorbeeld van ingemaakte bloemkool, of van pickles. En zelfs siroop zelf maken komt aan bod. Daarover later meer.

Eigentijds en toegankelijk boek

En hoewel fermenteren momenteel super hot is (denk maar eens aan de boeken van Meneer Wateetons – Over Rot en Cristian Weij – Verrot Lekker), is Jam en Zuur wat mij betreft toegankelijker. Je hoeft niet dagen of weken te wachten op het resultaat. Je maakt het, laat het even staan en voilá, de volgende ochtend eet je al je zelfgemaakte jam. Meer dan wat basis vaardigheden en een paar potjes heb je niet nodig.

Aanrader

Het boek oogt fris, met heerlijke kleuren en mooie fotografie. Het enige dat ik mis zijn wat meer foto’s van hoe het eindresultaat er uit zal zien. De foto’s die daar wel van zijn geven mij net wat meer houvast of ik goed bezig ben, dan de prachtige foto’s van alleen de ingrediënten.

Aan de slag!

Maar volg de aanwijzingen van Philipine goed op – lees vooral ook het deel ‘voor je begint’ – en het resultaat is te gek. Ik maakte als eerste de mandarijnensiroop. Enigszins ingegeven door de heerlijke welkomstcocktail die we kregen bij haar te gekke boekpresentatie (daarover meer in het kijkje achter de schermen van afgelopen maand). Gin Tonic met mandarijnensiroop, nooit gedacht dat die combinatie zo goed zou werken. Maar dat deed ‘ie.

Homemade mandarijnensiroop

Hij bleek ook super simpel om zelf te maken. En niet alleen in een Gin Tonic smaakt ‘ie top, ook gewoon als basis voor een frisse limonade en zélfs voor fruitijsjes was het top. Het recept voor de siroop deel ik dan ook heel graag me je. Kortom, Jam en Zuur is een aanrader voor iedereen die zelf aan de slag wil met inmaken en op zoek is naar variatie, lekkere smaakcombinaties en goed te maken recepten.

Jam en Zuur is uitgegeven door Carrera (die een recensieexemplaar ter beschikking stelde voor deze review), kost € 25,- en is onder meer te koop bij Bol.com

Gepubliceerd op 16 mei 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.