Review Jam en Zuur van Philippine van der Goes



Als je blog Liefde voor Lekkers heet, geeft dat al een indicatie. En dan heeft Philippine, achter de schermen, al de nodige ervaring opgedaan met het schrijven en maken van kookboeken. Die beide componenten vind terug in haar eigen eerste boek!

Jam en Zuur gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over het maken van zoet en zuur. Jam, ingemaakte groente, maar nog véél meer!

Jam en Zuur

Het inmaken van fruit en groente is Philippine met de paplepel ingegoten. De liefde voor het maken van onder andere jam is door haar moeder op haar overgedragen. Maar ze doet dat op haar eigen manier. Niet door enorme hoeveelheden, die je vaakt krijgt met een fruitboom/-struik en/of moestuin, in te maken, waardoor je vaak de hele tijd dezelfde jam eet. Nee, Philippine geeft je talloze variaties en smaakcombinaties die met een kleine hoeveelheid ingrediënten te maken zijn.

Volop variatie

Die variatie is wat het boek onder meer uitermate interessant maakt. Ook omdat er meer instaat dan alleen jam. Wat dacht je bijvoorbeeld van ingemaakte bloemkool, of van pickles. En zelfs siroop zelf maken komt aan bod. Daarover later meer.

Eigentijds en toegankelijk boek

En hoewel fermenteren momenteel super hot is (denk maar eens aan de boeken van Meneer Wateetons – Over Rot en Cristian Weij – Verrot Lekker), is Jam en Zuur wat mij betreft toegankelijker. Je hoeft niet dagen of weken te wachten op het resultaat. Je maakt het, laat het even staan en voilá, de volgende ochtend eet je al je zelfgemaakte jam. Meer dan wat basis vaardigheden en een paar potjes heb je niet nodig.

Aanrader

Het boek oogt fris, met heerlijke kleuren en mooie fotografie. Het enige dat ik mis zijn wat meer foto’s van hoe het eindresultaat er uit zal zien. De foto’s die daar wel van zijn geven mij net wat meer houvast of ik goed bezig ben, dan de prachtige foto’s van alleen de ingrediënten.

Aan de slag!

Maar volg de aanwijzingen van Philipine goed op – lees vooral ook het deel ‘voor je begint’ – en het resultaat is te gek. Ik maakte als eerste de mandarijnensiroop. Enigszins ingegeven door de heerlijke welkomstcocktail die we kregen bij haar te gekke boekpresentatie (daarover meer in het kijkje achter de schermen van afgelopen maand). Gin Tonic met mandarijnensiroop, nooit gedacht dat die combinatie zo goed zou werken. Maar dat deed ‘ie.

Homemade mandarijnensiroop

Hij bleek ook super simpel om zelf te maken. En niet alleen in een Gin Tonic smaakt ‘ie top, ook gewoon als basis voor een frisse limonade en zélfs voor fruitijsjes was het top. Het recept voor de siroop deel ik dan ook heel graag me je. Kortom, Jam en Zuur is een aanrader voor iedereen die zelf aan de slag wil met inmaken en op zoek is naar variatie, lekkere smaakcombinaties en goed te maken recepten.

Jam en Zuur is uitgegeven door Carrera (die een recensieexemplaar ter beschikking stelde voor deze review), kost € 25,- en is onder meer te koop bij Bol.com

Gepubliceerd op 16 mei 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
11 april 2023
risotto raapstelen
 
Risotto met raapstelen & Hollandse garnalen

Een romige risotto met frisgroene raapstelen en als finishing touch die heerlijke Hollandse garnalen. Yum!