Review Jam en Zuur van Philippine van der Goes



Als je blog Liefde voor Lekkers heet, geeft dat al een indicatie. En dan heeft Philippine, achter de schermen, al de nodige ervaring opgedaan met het schrijven en maken van kookboeken. Die beide componenten vind terug in haar eigen eerste boek!

Jam en Zuur gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over het maken van zoet en zuur. Jam, ingemaakte groente, maar nog véél meer!

Jam en Zuur

Het inmaken van fruit en groente is Philippine met de paplepel ingegoten. De liefde voor het maken van onder andere jam is door haar moeder op haar overgedragen. Maar ze doet dat op haar eigen manier. Niet door enorme hoeveelheden, die je vaakt krijgt met een fruitboom/-struik en/of moestuin, in te maken, waardoor je vaak de hele tijd dezelfde jam eet. Nee, Philippine geeft je talloze variaties en smaakcombinaties die met een kleine hoeveelheid ingrediënten te maken zijn.

Volop variatie

Die variatie is wat het boek onder meer uitermate interessant maakt. Ook omdat er meer instaat dan alleen jam. Wat dacht je bijvoorbeeld van ingemaakte bloemkool, of van pickles. En zelfs siroop zelf maken komt aan bod. Daarover later meer.

Eigentijds en toegankelijk boek

En hoewel fermenteren momenteel super hot is (denk maar eens aan de boeken van Meneer Wateetons – Over Rot en Cristian Weij – Verrot Lekker), is Jam en Zuur wat mij betreft toegankelijker. Je hoeft niet dagen of weken te wachten op het resultaat. Je maakt het, laat het even staan en voilá, de volgende ochtend eet je al je zelfgemaakte jam. Meer dan wat basis vaardigheden en een paar potjes heb je niet nodig.

Aanrader

Het boek oogt fris, met heerlijke kleuren en mooie fotografie. Het enige dat ik mis zijn wat meer foto’s van hoe het eindresultaat er uit zal zien. De foto’s die daar wel van zijn geven mij net wat meer houvast of ik goed bezig ben, dan de prachtige foto’s van alleen de ingrediënten.

Aan de slag!

Maar volg de aanwijzingen van Philipine goed op – lees vooral ook het deel ‘voor je begint’ – en het resultaat is te gek. Ik maakte als eerste de mandarijnensiroop. Enigszins ingegeven door de heerlijke welkomstcocktail die we kregen bij haar te gekke boekpresentatie (daarover meer in het kijkje achter de schermen van afgelopen maand). Gin Tonic met mandarijnensiroop, nooit gedacht dat die combinatie zo goed zou werken. Maar dat deed ‘ie.

Homemade mandarijnensiroop

Hij bleek ook super simpel om zelf te maken. En niet alleen in een Gin Tonic smaakt ‘ie top, ook gewoon als basis voor een frisse limonade en zélfs voor fruitijsjes was het top. Het recept voor de siroop deel ik dan ook heel graag me je. Kortom, Jam en Zuur is een aanrader voor iedereen die zelf aan de slag wil met inmaken en op zoek is naar variatie, lekkere smaakcombinaties en goed te maken recepten.

Jam en Zuur is uitgegeven door Carrera (die een recensieexemplaar ter beschikking stelde voor deze review), kost € 25,- en is onder meer te koop bij Bol.com

Gepubliceerd op 16 mei 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.