Review Jam en Zuur van Philippine van der Goes



Als je blog Liefde voor Lekkers heet, geeft dat al een indicatie. En dan heeft Philippine, achter de schermen, al de nodige ervaring opgedaan met het schrijven en maken van kookboeken. Die beide componenten vind terug in haar eigen eerste boek!

Jam en Zuur gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over het maken van zoet en zuur. Jam, ingemaakte groente, maar nog véél meer!

Jam en Zuur

Het inmaken van fruit en groente is Philippine met de paplepel ingegoten. De liefde voor het maken van onder andere jam is door haar moeder op haar overgedragen. Maar ze doet dat op haar eigen manier. Niet door enorme hoeveelheden, die je vaakt krijgt met een fruitboom/-struik en/of moestuin, in te maken, waardoor je vaak de hele tijd dezelfde jam eet. Nee, Philippine geeft je talloze variaties en smaakcombinaties die met een kleine hoeveelheid ingrediënten te maken zijn.

Volop variatie

Die variatie is wat het boek onder meer uitermate interessant maakt. Ook omdat er meer instaat dan alleen jam. Wat dacht je bijvoorbeeld van ingemaakte bloemkool, of van pickles. En zelfs siroop zelf maken komt aan bod. Daarover later meer.

Eigentijds en toegankelijk boek

En hoewel fermenteren momenteel super hot is (denk maar eens aan de boeken van Meneer Wateetons – Over Rot en Cristian Weij – Verrot Lekker), is Jam en Zuur wat mij betreft toegankelijker. Je hoeft niet dagen of weken te wachten op het resultaat. Je maakt het, laat het even staan en voilá, de volgende ochtend eet je al je zelfgemaakte jam. Meer dan wat basis vaardigheden en een paar potjes heb je niet nodig.

Aanrader

Het boek oogt fris, met heerlijke kleuren en mooie fotografie. Het enige dat ik mis zijn wat meer foto’s van hoe het eindresultaat er uit zal zien. De foto’s die daar wel van zijn geven mij net wat meer houvast of ik goed bezig ben, dan de prachtige foto’s van alleen de ingrediënten.

Aan de slag!

Maar volg de aanwijzingen van Philipine goed op – lees vooral ook het deel ‘voor je begint’ – en het resultaat is te gek. Ik maakte als eerste de mandarijnensiroop. Enigszins ingegeven door de heerlijke welkomstcocktail die we kregen bij haar te gekke boekpresentatie (daarover meer in het kijkje achter de schermen van afgelopen maand). Gin Tonic met mandarijnensiroop, nooit gedacht dat die combinatie zo goed zou werken. Maar dat deed ‘ie.

Homemade mandarijnensiroop

Hij bleek ook super simpel om zelf te maken. En niet alleen in een Gin Tonic smaakt ‘ie top, ook gewoon als basis voor een frisse limonade en zélfs voor fruitijsjes was het top. Het recept voor de siroop deel ik dan ook heel graag me je. Kortom, Jam en Zuur is een aanrader voor iedereen die zelf aan de slag wil met inmaken en op zoek is naar variatie, lekkere smaakcombinaties en goed te maken recepten.

Jam en Zuur is uitgegeven door Carrera (die een recensieexemplaar ter beschikking stelde voor deze review), kost € 25,- en is onder meer te koop bij Bol.com

Gepubliceerd op 16 mei 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.