Review Jam en Zuur van Philippine van der Goes



Als je blog Liefde voor Lekkers heet, geeft dat al een indicatie. En dan heeft Philippine, achter de schermen, al de nodige ervaring opgedaan met het schrijven en maken van kookboeken. Die beide componenten vind terug in haar eigen eerste boek!

Jam en Zuur gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over het maken van zoet en zuur. Jam, ingemaakte groente, maar nog véél meer!

Jam en Zuur

Het inmaken van fruit en groente is Philippine met de paplepel ingegoten. De liefde voor het maken van onder andere jam is door haar moeder op haar overgedragen. Maar ze doet dat op haar eigen manier. Niet door enorme hoeveelheden, die je vaakt krijgt met een fruitboom/-struik en/of moestuin, in te maken, waardoor je vaak de hele tijd dezelfde jam eet. Nee, Philippine geeft je talloze variaties en smaakcombinaties die met een kleine hoeveelheid ingrediënten te maken zijn.

Volop variatie

Die variatie is wat het boek onder meer uitermate interessant maakt. Ook omdat er meer instaat dan alleen jam. Wat dacht je bijvoorbeeld van ingemaakte bloemkool, of van pickles. En zelfs siroop zelf maken komt aan bod. Daarover later meer.

Eigentijds en toegankelijk boek

En hoewel fermenteren momenteel super hot is (denk maar eens aan de boeken van Meneer Wateetons – Over Rot en Cristian Weij – Verrot Lekker), is Jam en Zuur wat mij betreft toegankelijker. Je hoeft niet dagen of weken te wachten op het resultaat. Je maakt het, laat het even staan en voilá, de volgende ochtend eet je al je zelfgemaakte jam. Meer dan wat basis vaardigheden en een paar potjes heb je niet nodig.

Aanrader

Het boek oogt fris, met heerlijke kleuren en mooie fotografie. Het enige dat ik mis zijn wat meer foto’s van hoe het eindresultaat er uit zal zien. De foto’s die daar wel van zijn geven mij net wat meer houvast of ik goed bezig ben, dan de prachtige foto’s van alleen de ingrediënten.

Aan de slag!

Maar volg de aanwijzingen van Philipine goed op – lees vooral ook het deel ‘voor je begint’ – en het resultaat is te gek. Ik maakte als eerste de mandarijnensiroop. Enigszins ingegeven door de heerlijke welkomstcocktail die we kregen bij haar te gekke boekpresentatie (daarover meer in het kijkje achter de schermen van afgelopen maand). Gin Tonic met mandarijnensiroop, nooit gedacht dat die combinatie zo goed zou werken. Maar dat deed ‘ie.

Homemade mandarijnensiroop

Hij bleek ook super simpel om zelf te maken. En niet alleen in een Gin Tonic smaakt ‘ie top, ook gewoon als basis voor een frisse limonade en zélfs voor fruitijsjes was het top. Het recept voor de siroop deel ik dan ook heel graag me je. Kortom, Jam en Zuur is een aanrader voor iedereen die zelf aan de slag wil met inmaken en op zoek is naar variatie, lekkere smaakcombinaties en goed te maken recepten.

Jam en Zuur is uitgegeven door Carrera (die een recensieexemplaar ter beschikking stelde voor deze review), kost € 25,- en is onder meer te koop bij Bol.com

Gepubliceerd op 16 mei 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.