Review – Gewoon Gezond door Rolien Scheepbouwer en Nicoletta TavellaIn een periode dat ik volop bezig ben met hoe we met voeding omgaan en hoe je goede keuzes komt maken valt het boek ‘Gewoon Gezond’ van Rolien Scheepbouwer en Nicoletta Tavella op mijn deurmat. Een boek, dat zoals de ondertitel aangeeft, je helpt om stapsgewijs gezonder te leven.

Met een bovengemiddelde interesse ga ik met het boek aan de slag. Want willen we niet allemaal gewoon gezond leven. Maar hoe doe je dat?

Normaal eten

Het boek valt al op de eerste bladzijden met de deur in huis; “dit is niet het zoveelste dieetboek”. Mooi! Want als ik ergens niet in geloof is dat diëten. Dus ik kan me prima in de mening van de auteur vinden. Dat gaat overigens mis op het moment dat in het rijtje welvaartsziekten dat wordt opgenoemd een aantal ziekten staat waarvan ik me toch ernstig afvraag waarom die tot welvaartsziekten worden bestempeld. Maar goed, ik heb me voorgenomen het boek met een ‘open mind’ te lezen, dus laat me niet meteen uit het veld slaan hierdoor.

Alle informatie die je zoekt staat er in

Wat opvalt is dat het boek gedegen is qua informatie. Alles wordt uit de kast gehaald en er staat echt héél veel informatie in. Wil je weten wat suiker met je doet? Welke granen er zijn? Waarom water goed voor je is en alcohol de duivel (er wordt nogal onomwonden uit de doeken gedaan waarom je eigenlijk geen alcohol zou mogen drinken).

Wat je ook zoekt, het staat in dit boek. Veel informatie is onderbouwd met theorie. Achter in het boek staan ook de bronnen aangegeven waarop die informatie is gebaseerd. Dat wekt vertrouwen.

Tegenstrijdige adviezen

Niet altijd is de opbouw echter even logisch en verwacht je na theoretische info, praktische voorbeelden. Leuk om te lezen welke aminozuren er zijn, maar in welke voedingsmiddelen vind ik ze dan? Ook zijn de adviezen soms tegenstrijdig. Het boek is voorstander van gezond en normaal eten (de ondertitel is ‘stapsgewijs naar gezond en lekker eten’), maar er is wel een kader waarin wordt uitgelegd hoe je verantwoord moet vasten. Dat strookt wat mij betreft niet met wat normaal eten is. Dus ja, het boek is informatief maar leest niet heel gemakkelijk wat jammer is, gezien het goede doel dat het dient. Namelijk, duidelijke uitleg over wat nou gezonde voeding is.

Trend van normaal doen

Dat er langzaam een beweging komt die ‘normaal eten’ tot nieuwe standaard verheft kan ik alleen maar toejuichen. Te lang hebben velen van ons, wat mij betreft, zich laten leiden door food hypes die in veel gevallen alleen de producent beter hebben gemaakt.

Maar ook als het op gewoon eten aankomt is het vaak nog een raadsel wat dat nou is, gewoon eten. Zoals het boek ook aangeeft er is eigenlijk niet één standaard die voor iedereen aangeeft wat goed nou betekent. Zo veel mensen, zo veel wensen.

Conclusie

Niet alle informatie in het boek zou wat mij betreft voor zoete koek geslikt moet worden. Het is goed om kritisch te blijven en je niet door angst te laten leiden. Maar het is wel absoluut een boek dat je kan helpen om meer informatie te krijgen over wat je eet en wat dat met je doet. Wat mij betreft bepaal je op basis dáár van wat goed voor je is en wat past in het aanpassen van jouw leefstijl.

Ik verwacht overigens wel dat het boek vooral gelezen wordt door mensen die van nature of beroepsmatig al met eten bezig zijn. Voor de doorsnee lezer staat er denk ik te veel vakjargon is en is het best een lastig te lezen boek door de opbouw die gekozen is. Maar wat mij betreft draagt alle informatie bij aan het bepalen wat goed is voor jou en je gezin.

Wordt vervolgd

Ik zoek in ieder geval met je mee naar (nog) meer informatie over normaal eten en kom daar later – in een uitgebreider artikel – op terug. Met hopelijk antwoord op de vraag hoé je dan die weg vindt, om gewoon en gezond te eten en wat daar voor nodig is.

Gewoon Gezond van Rolien Scheepbouwer is uitgegeven door Van Duuren Media (die dit recensie exemplaar ter beschikking stelde) en is o.a. te bestellen via Bol.com en kost 24,95

Gepubliceerd op 18 juni 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.