Review – Echt eten, met de groenten van Jon



De filosofie van Jonathan Karpatios sluit naadloos aan bij hoe Smulpaapje over eten denkt. We waren dan ook heel benieuwd naar het kookboek dat onlangs door hem werd uitgebracht. In ons interview met Jonathan gaf hij al dat hij voorstander is van echt eten. Dat komt ook zeker in het boek terug, maar daarnaast nog veel meer!

Persoonlijke touch

Het boek is, in tegenstelling tot de meeste boeken, niet ingedeeld op ingrediënten of gerechten. De indeling is gebaseerd op waar de ingrediënten vandaan komen. Dus uit de tuin, uit de kwekerij, van de boer, etcetera. Per thema is er een ruime hoeveelheid aan recepten. Allemaal voorzien van mooie foto’s, vormgeving en een fijn intro. Je hebt het gevoel dat Jonathan je persoonlijk toespreekt waarom je juist dit gerecht zou moeten maken. Vergeet ook niet zijn, 6 pagina lange, voorwoord te lezen. Persoonlijker dan dat wordt het niet in een kookboek. Wij houden ervan!

Vooral proberen!

In eerste instantie lijken de recepten best ingewikkeld. Jonathan kiest niet voor de makkelijkste weg. Maar laat je niet afschrikken. Ze zijn, als je goed leest, makkelijker dan je denkt. En wat we vooral geweldig vinden is de grote hoeveelheid pure gerechten. Geen opsmuk, niet honderdduizend verschillende ingrediënten, maar met een paar mooie producten een heerlijk eindresultaat.

Keuze te over

Waar wij blij van werden was de enorme keuze aan receptuur. Van kaasbitterballetjes (fijne manier om je restjes kaas op te maken!), tot vulling voor verse ravioli (die bij ons thuis èrg in de smaak viel!) Wat makkelijkere recepten, zoals doperwtensoep met geitenkaas en munt. Tot bewerkelijkere receptuur, die iets meer ervaring vragen. En welk boek leert je nou nog hoe je moet inmaken?

Voor kids

Juist als je kinderen hebt en van puur eten houdt is dit een boek voor jou. Zelf ketchup of appelstroop maken. Heel veel mooie groentegerechten. Het staat er allemaal in. Maar neem je tijd om het boek je eigen te maken. En kijk of je efficiënt, bijvoorbeeld in het weekend, eruit vooruit kunt koken. We weten zeker dat je in het boek in ieder geval genoeg inspiratie vindt.

Smulpaapje kookt

Ook wij kookten uit ‘Echt eten’ en waren aangenaam verrast. De spinazie/ricotta vulling die we maakten om verse ravioli mee te maken viel (ook bij onze peuter) heel erg in de smaak. De restant van de vulling deden we een paar dagen later op een verse pizza. Een lekkere variatie.

Vrijdag in Smulpaapje kookt delen we nog een andere topper die we uit het boek maakten . En dit boek zullen we nog wel vaker ter inspiratie gaan gebruiken, want we hebben nog genoeg recepten gezien die we graag een keer gaan maken!

 

Deze review kwam tot stand met dank aan Karakter Uitgevers, die een reviewexemplaar ter beschikking stelden.

Gepubliceerd op 18 november 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.