Review – Echt eten, met de groenten van Jon



De filosofie van Jonathan Karpatios sluit naadloos aan bij hoe Smulpaapje over eten denkt. We waren dan ook heel benieuwd naar het kookboek dat onlangs door hem werd uitgebracht. In ons interview met Jonathan gaf hij al dat hij voorstander is van echt eten. Dat komt ook zeker in het boek terug, maar daarnaast nog veel meer!

Persoonlijke touch

Het boek is, in tegenstelling tot de meeste boeken, niet ingedeeld op ingrediënten of gerechten. De indeling is gebaseerd op waar de ingrediënten vandaan komen. Dus uit de tuin, uit de kwekerij, van de boer, etcetera. Per thema is er een ruime hoeveelheid aan recepten. Allemaal voorzien van mooie foto’s, vormgeving en een fijn intro. Je hebt het gevoel dat Jonathan je persoonlijk toespreekt waarom je juist dit gerecht zou moeten maken. Vergeet ook niet zijn, 6 pagina lange, voorwoord te lezen. Persoonlijker dan dat wordt het niet in een kookboek. Wij houden ervan!

Vooral proberen!

In eerste instantie lijken de recepten best ingewikkeld. Jonathan kiest niet voor de makkelijkste weg. Maar laat je niet afschrikken. Ze zijn, als je goed leest, makkelijker dan je denkt. En wat we vooral geweldig vinden is de grote hoeveelheid pure gerechten. Geen opsmuk, niet honderdduizend verschillende ingrediënten, maar met een paar mooie producten een heerlijk eindresultaat.

Keuze te over

Waar wij blij van werden was de enorme keuze aan receptuur. Van kaasbitterballetjes (fijne manier om je restjes kaas op te maken!), tot vulling voor verse ravioli (die bij ons thuis èrg in de smaak viel!) Wat makkelijkere recepten, zoals doperwtensoep met geitenkaas en munt. Tot bewerkelijkere receptuur, die iets meer ervaring vragen. En welk boek leert je nou nog hoe je moet inmaken?

Voor kids

Juist als je kinderen hebt en van puur eten houdt is dit een boek voor jou. Zelf ketchup of appelstroop maken. Heel veel mooie groentegerechten. Het staat er allemaal in. Maar neem je tijd om het boek je eigen te maken. En kijk of je efficiënt, bijvoorbeeld in het weekend, eruit vooruit kunt koken. We weten zeker dat je in het boek in ieder geval genoeg inspiratie vindt.

Smulpaapje kookt

Ook wij kookten uit ‘Echt eten’ en waren aangenaam verrast. De spinazie/ricotta vulling die we maakten om verse ravioli mee te maken viel (ook bij onze peuter) heel erg in de smaak. De restant van de vulling deden we een paar dagen later op een verse pizza. Een lekkere variatie.

Vrijdag in Smulpaapje kookt delen we nog een andere topper die we uit het boek maakten . En dit boek zullen we nog wel vaker ter inspiratie gaan gebruiken, want we hebben nog genoeg recepten gezien die we graag een keer gaan maken!

 

Deze review kwam tot stand met dank aan Karakter Uitgevers, die een reviewexemplaar ter beschikking stelden.

Gepubliceerd op 18 november 2013


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!