Review – Echt eten, met de groenten van Jon



De filosofie van Jonathan Karpatios sluit naadloos aan bij hoe Smulpaapje over eten denkt. We waren dan ook heel benieuwd naar het kookboek dat onlangs door hem werd uitgebracht. In ons interview met Jonathan gaf hij al dat hij voorstander is van echt eten. Dat komt ook zeker in het boek terug, maar daarnaast nog veel meer!

Persoonlijke touch

Het boek is, in tegenstelling tot de meeste boeken, niet ingedeeld op ingrediënten of gerechten. De indeling is gebaseerd op waar de ingrediënten vandaan komen. Dus uit de tuin, uit de kwekerij, van de boer, etcetera. Per thema is er een ruime hoeveelheid aan recepten. Allemaal voorzien van mooie foto’s, vormgeving en een fijn intro. Je hebt het gevoel dat Jonathan je persoonlijk toespreekt waarom je juist dit gerecht zou moeten maken. Vergeet ook niet zijn, 6 pagina lange, voorwoord te lezen. Persoonlijker dan dat wordt het niet in een kookboek. Wij houden ervan!

Vooral proberen!

In eerste instantie lijken de recepten best ingewikkeld. Jonathan kiest niet voor de makkelijkste weg. Maar laat je niet afschrikken. Ze zijn, als je goed leest, makkelijker dan je denkt. En wat we vooral geweldig vinden is de grote hoeveelheid pure gerechten. Geen opsmuk, niet honderdduizend verschillende ingrediënten, maar met een paar mooie producten een heerlijk eindresultaat.

Keuze te over

Waar wij blij van werden was de enorme keuze aan receptuur. Van kaasbitterballetjes (fijne manier om je restjes kaas op te maken!), tot vulling voor verse ravioli (die bij ons thuis èrg in de smaak viel!) Wat makkelijkere recepten, zoals doperwtensoep met geitenkaas en munt. Tot bewerkelijkere receptuur, die iets meer ervaring vragen. En welk boek leert je nou nog hoe je moet inmaken?

Voor kids

Juist als je kinderen hebt en van puur eten houdt is dit een boek voor jou. Zelf ketchup of appelstroop maken. Heel veel mooie groentegerechten. Het staat er allemaal in. Maar neem je tijd om het boek je eigen te maken. En kijk of je efficiënt, bijvoorbeeld in het weekend, eruit vooruit kunt koken. We weten zeker dat je in het boek in ieder geval genoeg inspiratie vindt.

Smulpaapje kookt

Ook wij kookten uit ‘Echt eten’ en waren aangenaam verrast. De spinazie/ricotta vulling die we maakten om verse ravioli mee te maken viel (ook bij onze peuter) heel erg in de smaak. De restant van de vulling deden we een paar dagen later op een verse pizza. Een lekkere variatie.

Vrijdag in Smulpaapje kookt delen we nog een andere topper die we uit het boek maakten . En dit boek zullen we nog wel vaker ter inspiratie gaan gebruiken, want we hebben nog genoeg recepten gezien die we graag een keer gaan maken!

 

Deze review kwam tot stand met dank aan Karakter Uitgevers, die een reviewexemplaar ter beschikking stelden.

Gepubliceerd op 18 november 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.
29 december 2022
Italiaans stoofvlees uit de oven
 
Italiaans stoofvlees uit de oven

Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…