Review – Echt eten, met de groenten van Jon



De filosofie van Jonathan Karpatios sluit naadloos aan bij hoe Smulpaapje over eten denkt. We waren dan ook heel benieuwd naar het kookboek dat onlangs door hem werd uitgebracht. In ons interview met Jonathan gaf hij al dat hij voorstander is van echt eten. Dat komt ook zeker in het boek terug, maar daarnaast nog veel meer!

Persoonlijke touch

Het boek is, in tegenstelling tot de meeste boeken, niet ingedeeld op ingrediënten of gerechten. De indeling is gebaseerd op waar de ingrediënten vandaan komen. Dus uit de tuin, uit de kwekerij, van de boer, etcetera. Per thema is er een ruime hoeveelheid aan recepten. Allemaal voorzien van mooie foto’s, vormgeving en een fijn intro. Je hebt het gevoel dat Jonathan je persoonlijk toespreekt waarom je juist dit gerecht zou moeten maken. Vergeet ook niet zijn, 6 pagina lange, voorwoord te lezen. Persoonlijker dan dat wordt het niet in een kookboek. Wij houden ervan!

Vooral proberen!

In eerste instantie lijken de recepten best ingewikkeld. Jonathan kiest niet voor de makkelijkste weg. Maar laat je niet afschrikken. Ze zijn, als je goed leest, makkelijker dan je denkt. En wat we vooral geweldig vinden is de grote hoeveelheid pure gerechten. Geen opsmuk, niet honderdduizend verschillende ingrediënten, maar met een paar mooie producten een heerlijk eindresultaat.

Keuze te over

Waar wij blij van werden was de enorme keuze aan receptuur. Van kaasbitterballetjes (fijne manier om je restjes kaas op te maken!), tot vulling voor verse ravioli (die bij ons thuis èrg in de smaak viel!) Wat makkelijkere recepten, zoals doperwtensoep met geitenkaas en munt. Tot bewerkelijkere receptuur, die iets meer ervaring vragen. En welk boek leert je nou nog hoe je moet inmaken?

Voor kids

Juist als je kinderen hebt en van puur eten houdt is dit een boek voor jou. Zelf ketchup of appelstroop maken. Heel veel mooie groentegerechten. Het staat er allemaal in. Maar neem je tijd om het boek je eigen te maken. En kijk of je efficiënt, bijvoorbeeld in het weekend, eruit vooruit kunt koken. We weten zeker dat je in het boek in ieder geval genoeg inspiratie vindt.

Smulpaapje kookt

Ook wij kookten uit ‘Echt eten’ en waren aangenaam verrast. De spinazie/ricotta vulling die we maakten om verse ravioli mee te maken viel (ook bij onze peuter) heel erg in de smaak. De restant van de vulling deden we een paar dagen later op een verse pizza. Een lekkere variatie.

Vrijdag in Smulpaapje kookt delen we nog een andere topper die we uit het boek maakten . En dit boek zullen we nog wel vaker ter inspiratie gaan gebruiken, want we hebben nog genoeg recepten gezien die we graag een keer gaan maken!

 

Deze review kwam tot stand met dank aan Karakter Uitgevers, die een reviewexemplaar ter beschikking stelden.

Gepubliceerd op 18 november 2013


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.