Review – Fooddocu ‘Ants on a shrimp’ (René Redzepi)



Wie kent het restaurant van René Redzepi – Noma in Kopenhagen – niet? Jarenlang het nummer 1 restaurant ter wereld. Redzepi besluit echter dat het tijd is om het vertrouwde achter te laten en vliegt met zijn hele team naar Japan, waar ze een maand lang een restaurant zullen runnen in het Manderin Hotel. De verwachtingen zijn hoog. 58.000!! mensen willen er eten. Gedurende de maand dat ze open zijn is er plek voor 3000.

De weg er naar toe is vastgelegd door regisseur Maurice Dekkers, die we kennen uit/van de docu over Tony’s Chocolonely. De documentaire voelt als meekijken naar Alice in Wonderland, je bent getuige van een chef die volledig buiten zijn eigen comfort zone gaat en je vraagt je voortdurend af, waarom?

antsonashrimp Redzepi.jpg

Ants on a shrimp

René Redzepi is een ogenschijnlijk rustige chef, die voortdurend zijn eigen grenzen en die van zijn team wil verleggen. Want waarom sluit je je eigen, zéér succesvolle, restaurant, om een maand elders een restaurant te openen wat in niets mag lijken op Noma. In een land waar je niks en niemand kent en die een volledig eigen eetcultuur heeft.

En een tijdelijk restaurant waarvan de verwachtingen extreem hoog zijn. Je bent tenslotte eigenaar van het beste restaurant ter wereld. Dan moet dit wel uitzonderlijk worden. De druk die hij zichzelf, en zijn team, hiermee op legt is immens.

Alice in Wonderland

Maurice Dekkers neemt je mee in het avontuur tot aan de opening. De kennismaking met Japan, de ingrediënten die niemand voordien kende, maar waarmee je je 14 gangen menu wilt samenstellen waar iedereen van achterover moet slaan.

Je leert het team kennen dat dit met Redzepi samen doet. Gedreven, vastberaden, álles stoppen ze in hun mond om te ervaren hoe iets smaakt, of het nou takjes van een boom, sperma van een vis of levende mieren zijn.

Dagelijks beter willen zijn dan de dag er voor. Geen (sociaal) leven buiten de keuken waar ze werken. Obsessed is het beste woord er voor denk ik.

antsonashrimp keuken.jpg

Must see

Als je houdt van culi docu’s zoals Chef’s Table op Netflix, als je een kijkje wil in de bizarre wereld van de top der top restaurants en chefs dan is deze documentaire een absolute must.

Ik ben wederom gefascineerd door de bezetenheid, de vastberadenheid, het brein van deze chef(s). Obsessieve kookgekken, waarbij alles moet wijken om hét perfecte gerecht te maken. Fascinerend! Anderhalf uur gekluisterd aan het scherm. Maurice Dekkers krijgt het weer voor elkaar! Ga dat zien.

Ants on a shrimp draait vanaf 1 september in verschillende theaters. De trailer kun je hier al bekijken.

Gepubliceerd op 31 augustus 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!