Review – Fooddocu ‘Ants on a shrimp’ (René Redzepi)



Wie kent het restaurant van René Redzepi – Noma in Kopenhagen – niet? Jarenlang het nummer 1 restaurant ter wereld. Redzepi besluit echter dat het tijd is om het vertrouwde achter te laten en vliegt met zijn hele team naar Japan, waar ze een maand lang een restaurant zullen runnen in het Manderin Hotel. De verwachtingen zijn hoog. 58.000!! mensen willen er eten. Gedurende de maand dat ze open zijn is er plek voor 3000.

De weg er naar toe is vastgelegd door regisseur Maurice Dekkers, die we kennen uit/van de docu over Tony’s Chocolonely. De documentaire voelt als meekijken naar Alice in Wonderland, je bent getuige van een chef die volledig buiten zijn eigen comfort zone gaat en je vraagt je voortdurend af, waarom?

antsonashrimp Redzepi.jpg

Ants on a shrimp

René Redzepi is een ogenschijnlijk rustige chef, die voortdurend zijn eigen grenzen en die van zijn team wil verleggen. Want waarom sluit je je eigen, zéér succesvolle, restaurant, om een maand elders een restaurant te openen wat in niets mag lijken op Noma. In een land waar je niks en niemand kent en die een volledig eigen eetcultuur heeft.

En een tijdelijk restaurant waarvan de verwachtingen extreem hoog zijn. Je bent tenslotte eigenaar van het beste restaurant ter wereld. Dan moet dit wel uitzonderlijk worden. De druk die hij zichzelf, en zijn team, hiermee op legt is immens.

Alice in Wonderland

Maurice Dekkers neemt je mee in het avontuur tot aan de opening. De kennismaking met Japan, de ingrediënten die niemand voordien kende, maar waarmee je je 14 gangen menu wilt samenstellen waar iedereen van achterover moet slaan.

Je leert het team kennen dat dit met Redzepi samen doet. Gedreven, vastberaden, álles stoppen ze in hun mond om te ervaren hoe iets smaakt, of het nou takjes van een boom, sperma van een vis of levende mieren zijn.

Dagelijks beter willen zijn dan de dag er voor. Geen (sociaal) leven buiten de keuken waar ze werken. Obsessed is het beste woord er voor denk ik.

antsonashrimp keuken.jpg

Must see

Als je houdt van culi docu’s zoals Chef’s Table op Netflix, als je een kijkje wil in de bizarre wereld van de top der top restaurants en chefs dan is deze documentaire een absolute must.

Ik ben wederom gefascineerd door de bezetenheid, de vastberadenheid, het brein van deze chef(s). Obsessieve kookgekken, waarbij alles moet wijken om hét perfecte gerecht te maken. Fascinerend! Anderhalf uur gekluisterd aan het scherm. Maurice Dekkers krijgt het weer voor elkaar! Ga dat zien.

Ants on a shrimp draait vanaf 1 september in verschillende theaters. De trailer kun je hier al bekijken.

Gepubliceerd op 31 augustus 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!