Review – Fooddocu ‘Ants on a shrimp’ (René Redzepi)



Wie kent het restaurant van René Redzepi – Noma in Kopenhagen – niet? Jarenlang het nummer 1 restaurant ter wereld. Redzepi besluit echter dat het tijd is om het vertrouwde achter te laten en vliegt met zijn hele team naar Japan, waar ze een maand lang een restaurant zullen runnen in het Manderin Hotel. De verwachtingen zijn hoog. 58.000!! mensen willen er eten. Gedurende de maand dat ze open zijn is er plek voor 3000.

De weg er naar toe is vastgelegd door regisseur Maurice Dekkers, die we kennen uit/van de docu over Tony’s Chocolonely. De documentaire voelt als meekijken naar Alice in Wonderland, je bent getuige van een chef die volledig buiten zijn eigen comfort zone gaat en je vraagt je voortdurend af, waarom?

antsonashrimp Redzepi.jpg

Ants on a shrimp

René Redzepi is een ogenschijnlijk rustige chef, die voortdurend zijn eigen grenzen en die van zijn team wil verleggen. Want waarom sluit je je eigen, zéér succesvolle, restaurant, om een maand elders een restaurant te openen wat in niets mag lijken op Noma. In een land waar je niks en niemand kent en die een volledig eigen eetcultuur heeft.

En een tijdelijk restaurant waarvan de verwachtingen extreem hoog zijn. Je bent tenslotte eigenaar van het beste restaurant ter wereld. Dan moet dit wel uitzonderlijk worden. De druk die hij zichzelf, en zijn team, hiermee op legt is immens.

Alice in Wonderland

Maurice Dekkers neemt je mee in het avontuur tot aan de opening. De kennismaking met Japan, de ingrediënten die niemand voordien kende, maar waarmee je je 14 gangen menu wilt samenstellen waar iedereen van achterover moet slaan.

Je leert het team kennen dat dit met Redzepi samen doet. Gedreven, vastberaden, álles stoppen ze in hun mond om te ervaren hoe iets smaakt, of het nou takjes van een boom, sperma van een vis of levende mieren zijn.

Dagelijks beter willen zijn dan de dag er voor. Geen (sociaal) leven buiten de keuken waar ze werken. Obsessed is het beste woord er voor denk ik.

antsonashrimp keuken.jpg

Must see

Als je houdt van culi docu’s zoals Chef’s Table op Netflix, als je een kijkje wil in de bizarre wereld van de top der top restaurants en chefs dan is deze documentaire een absolute must.

Ik ben wederom gefascineerd door de bezetenheid, de vastberadenheid, het brein van deze chef(s). Obsessieve kookgekken, waarbij alles moet wijken om hét perfecte gerecht te maken. Fascinerend! Anderhalf uur gekluisterd aan het scherm. Maurice Dekkers krijgt het weer voor elkaar! Ga dat zien.

Ants on a shrimp draait vanaf 1 september in verschillende theaters. De trailer kun je hier al bekijken.

Gepubliceerd op 31 augustus 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.