Review – de kracht van kruiden van Peter Lute



Voor Smulpaapje mocht ik het mooie boek De kracht van kruiden reviewen. Dit boek van chefkok Peter Lute  is denk ik het meest volledige en complete boek over kruiden dat ik ooit heb gezien. Het boek begint met Kruidenpaspoortjes. Hierin staan per kruid de wetenswaardigheden, smaak en geur, culinair gebruik, indicaties en contra-indicaties opgesomd. Als de bloemen van het kruid ook eetbaar zijn, worden ook die beschreven.

In het tweede deel van het boek wordt uitgelegd hoe je het beste kunt werken met kruiden en specerijen. In deel drie staan diverse basisbereidingen van vlees en vis en in deel vier komen ten slotte de recepten aan bod. De eerste drie delen van het boek zijn daarmee wat meer naslagwerk en studiemateriaal, maar ook uiterst leerzaam.

De kracht van kruiden cover

Prachtige fotografie

De gerechten zijn stuk voor stuk plaatjes om te zien! Stuk voor stuk prachtig opgemaakt en geweldige gefotografeerd. Peter geeft bij veel van de recepten tips om een twist aan het gerecht te geven. Het hele boek is gelardeerd met smaakherinneringen: geur en smaak doen immers vaak een luikje in je hoofd open naar allerlei herinneringen.

Spannende combinaties

Verder staat het boek vol spannende combinaties: wat dacht je van geroosterde kool met kokkels, bronzen venkel en gerookte paprikachips, aspergeblini’s met bearnaisesaus of mulfilet met wortel-wasabi-crème en waterkers? Dit laatste gerecht stond hier op het menu en was ontzettend lekker. Het recept deel ik dan ook graag met je

Chefskookboek

De kracht van kruiden is een echt chefskookboek: veel van de gerechten vergen veel handelingen en/of ingrediënten. Ook zijn de bewoordingen soms wat anders dan je wellicht gewend bent. Neem dus rustig de tijd om de recepten vooraf te lezen en vooral ook om te koken!

Wat ik bij de recepten jammer vind, is dat de indeling niet zo duidelijk is. Toetjes staan naast hoofdgerechten. Dat bladert lekker, maar het maakt het lastiger om gerechten terug te vinden.

Peter Lute wil je inspireren

In de inleiding van De kracht van kruiden schrijft Peter dat hij je wil inspireren en dat lukt met dit prachtige boek zeker! Smaken ontdekken, smaakcombinaties maken, ik kreeg er meteen heel veel zin in. Ben je dus op zoek naar een boek met recepten waar je de tijd voor moet nemen en waarvan je gaat bruisen van de inspiratie, dan is dit een absolute aanrader!

De kracht van kruiden wordt uitgegeven door Carrera Culinair, kost €29,99 en is te bestellen bij bol.com en verkrijgbaar in de boekhandel

Gepubliceerd op 4 juni 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!