Review – de kracht van kruiden van Peter Lute



Voor Smulpaapje mocht ik het mooie boek De kracht van kruiden reviewen. Dit boek van chefkok Peter Lute  is denk ik het meest volledige en complete boek over kruiden dat ik ooit heb gezien. Het boek begint met Kruidenpaspoortjes. Hierin staan per kruid de wetenswaardigheden, smaak en geur, culinair gebruik, indicaties en contra-indicaties opgesomd. Als de bloemen van het kruid ook eetbaar zijn, worden ook die beschreven.

In het tweede deel van het boek wordt uitgelegd hoe je het beste kunt werken met kruiden en specerijen. In deel drie staan diverse basisbereidingen van vlees en vis en in deel vier komen ten slotte de recepten aan bod. De eerste drie delen van het boek zijn daarmee wat meer naslagwerk en studiemateriaal, maar ook uiterst leerzaam.

De kracht van kruiden cover

Prachtige fotografie

De gerechten zijn stuk voor stuk plaatjes om te zien! Stuk voor stuk prachtig opgemaakt en geweldige gefotografeerd. Peter geeft bij veel van de recepten tips om een twist aan het gerecht te geven. Het hele boek is gelardeerd met smaakherinneringen: geur en smaak doen immers vaak een luikje in je hoofd open naar allerlei herinneringen.

Spannende combinaties

Verder staat het boek vol spannende combinaties: wat dacht je van geroosterde kool met kokkels, bronzen venkel en gerookte paprikachips, aspergeblini’s met bearnaisesaus of mulfilet met wortel-wasabi-crème en waterkers? Dit laatste gerecht stond hier op het menu en was ontzettend lekker. Het recept deel ik dan ook graag met je

Chefskookboek

De kracht van kruiden is een echt chefskookboek: veel van de gerechten vergen veel handelingen en/of ingrediënten. Ook zijn de bewoordingen soms wat anders dan je wellicht gewend bent. Neem dus rustig de tijd om de recepten vooraf te lezen en vooral ook om te koken!

Wat ik bij de recepten jammer vind, is dat de indeling niet zo duidelijk is. Toetjes staan naast hoofdgerechten. Dat bladert lekker, maar het maakt het lastiger om gerechten terug te vinden.

Peter Lute wil je inspireren

In de inleiding van De kracht van kruiden schrijft Peter dat hij je wil inspireren en dat lukt met dit prachtige boek zeker! Smaken ontdekken, smaakcombinaties maken, ik kreeg er meteen heel veel zin in. Ben je dus op zoek naar een boek met recepten waar je de tijd voor moet nemen en waarvan je gaat bruisen van de inspiratie, dan is dit een absolute aanrader!

De kracht van kruiden wordt uitgegeven door Carrera Culinair, kost €29,99 en is te bestellen bij bol.com en verkrijgbaar in de boekhandel

Gepubliceerd op 4 juni 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!