Review – de kracht van kruiden van Peter Lute



Voor Smulpaapje mocht ik het mooie boek De kracht van kruiden reviewen. Dit boek van chefkok Peter Lute  is denk ik het meest volledige en complete boek over kruiden dat ik ooit heb gezien. Het boek begint met Kruidenpaspoortjes. Hierin staan per kruid de wetenswaardigheden, smaak en geur, culinair gebruik, indicaties en contra-indicaties opgesomd. Als de bloemen van het kruid ook eetbaar zijn, worden ook die beschreven.

In het tweede deel van het boek wordt uitgelegd hoe je het beste kunt werken met kruiden en specerijen. In deel drie staan diverse basisbereidingen van vlees en vis en in deel vier komen ten slotte de recepten aan bod. De eerste drie delen van het boek zijn daarmee wat meer naslagwerk en studiemateriaal, maar ook uiterst leerzaam.

De kracht van kruiden cover

Prachtige fotografie

De gerechten zijn stuk voor stuk plaatjes om te zien! Stuk voor stuk prachtig opgemaakt en geweldige gefotografeerd. Peter geeft bij veel van de recepten tips om een twist aan het gerecht te geven. Het hele boek is gelardeerd met smaakherinneringen: geur en smaak doen immers vaak een luikje in je hoofd open naar allerlei herinneringen.

Spannende combinaties

Verder staat het boek vol spannende combinaties: wat dacht je van geroosterde kool met kokkels, bronzen venkel en gerookte paprikachips, aspergeblini’s met bearnaisesaus of mulfilet met wortel-wasabi-crème en waterkers? Dit laatste gerecht stond hier op het menu en was ontzettend lekker. Het recept deel ik dan ook graag met je

Chefskookboek

De kracht van kruiden is een echt chefskookboek: veel van de gerechten vergen veel handelingen en/of ingrediënten. Ook zijn de bewoordingen soms wat anders dan je wellicht gewend bent. Neem dus rustig de tijd om de recepten vooraf te lezen en vooral ook om te koken!

Wat ik bij de recepten jammer vind, is dat de indeling niet zo duidelijk is. Toetjes staan naast hoofdgerechten. Dat bladert lekker, maar het maakt het lastiger om gerechten terug te vinden.

Peter Lute wil je inspireren

In de inleiding van De kracht van kruiden schrijft Peter dat hij je wil inspireren en dat lukt met dit prachtige boek zeker! Smaken ontdekken, smaakcombinaties maken, ik kreeg er meteen heel veel zin in. Ben je dus op zoek naar een boek met recepten waar je de tijd voor moet nemen en waarvan je gaat bruisen van de inspiratie, dan is dit een absolute aanrader!

De kracht van kruiden wordt uitgegeven door Carrera Culinair, kost €29,99 en is te bestellen bij bol.com en verkrijgbaar in de boekhandel

Gepubliceerd op 4 juni 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.