Review – de kracht van kruiden van Peter Lute



Voor Smulpaapje mocht ik het mooie boek De kracht van kruiden reviewen. Dit boek van chefkok Peter Lute  is denk ik het meest volledige en complete boek over kruiden dat ik ooit heb gezien. Het boek begint met Kruidenpaspoortjes. Hierin staan per kruid de wetenswaardigheden, smaak en geur, culinair gebruik, indicaties en contra-indicaties opgesomd. Als de bloemen van het kruid ook eetbaar zijn, worden ook die beschreven.

In het tweede deel van het boek wordt uitgelegd hoe je het beste kunt werken met kruiden en specerijen. In deel drie staan diverse basisbereidingen van vlees en vis en in deel vier komen ten slotte de recepten aan bod. De eerste drie delen van het boek zijn daarmee wat meer naslagwerk en studiemateriaal, maar ook uiterst leerzaam.

De kracht van kruiden cover

Prachtige fotografie

De gerechten zijn stuk voor stuk plaatjes om te zien! Stuk voor stuk prachtig opgemaakt en geweldige gefotografeerd. Peter geeft bij veel van de recepten tips om een twist aan het gerecht te geven. Het hele boek is gelardeerd met smaakherinneringen: geur en smaak doen immers vaak een luikje in je hoofd open naar allerlei herinneringen.

Spannende combinaties

Verder staat het boek vol spannende combinaties: wat dacht je van geroosterde kool met kokkels, bronzen venkel en gerookte paprikachips, aspergeblini’s met bearnaisesaus of mulfilet met wortel-wasabi-crème en waterkers? Dit laatste gerecht stond hier op het menu en was ontzettend lekker. Het recept deel ik dan ook graag met je

Chefskookboek

De kracht van kruiden is een echt chefskookboek: veel van de gerechten vergen veel handelingen en/of ingrediënten. Ook zijn de bewoordingen soms wat anders dan je wellicht gewend bent. Neem dus rustig de tijd om de recepten vooraf te lezen en vooral ook om te koken!

Wat ik bij de recepten jammer vind, is dat de indeling niet zo duidelijk is. Toetjes staan naast hoofdgerechten. Dat bladert lekker, maar het maakt het lastiger om gerechten terug te vinden.

Peter Lute wil je inspireren

In de inleiding van De kracht van kruiden schrijft Peter dat hij je wil inspireren en dat lukt met dit prachtige boek zeker! Smaken ontdekken, smaakcombinaties maken, ik kreeg er meteen heel veel zin in. Ben je dus op zoek naar een boek met recepten waar je de tijd voor moet nemen en waarvan je gaat bruisen van de inspiratie, dan is dit een absolute aanrader!

De kracht van kruiden wordt uitgegeven door Carrera Culinair, kost €29,99 en is te bestellen bij bol.com en verkrijgbaar in de boekhandel

Gepubliceerd op 4 juni 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.