Review – de grote Kleyn van Onno Kleyn



Kennis is macht, dat is een gegeven. Weten wat je eet helpt enorm bij het kopen en maken van je eten. En dat is tegenwoordig nog wel eens lastig, want er wordt veel beweerd over voeding. Daar is nu een enorm handig hulpmiddel voor.

Een pil. Nee, niet om in te nemen. Maar om te lezen. Een dikke pil ook nog eens. Want Onno Kleyn schreef zijn meesterwerk ‘De Grote Kleyn’. En die is groots. In meerdere opzichten

Grote Kleyn.jpg

Onno Kleyn

Voor wie Kleyn niet kent – wat kan maar met ruim 28 jaar ervaring als culinair- en wijnjournalist heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend. – een kleine introductie. Onno schrijft onder meer voor de Volkskrant en heeft ruim 40 boeken op zijn naam staan. Daarnaast geeft hij met regelmaat colleges over culinaire geschiedenis.

Maar bovenal is het vooral, en dat is mijn persoonlijke mening uiteraard, een buitengewoon lieve man, waar je alleen maar heel veel bewondering voor kunt hebben. Hij weet echt álles!

Optimaal naslagwerk  

Maar goed, zijn boek dus. Terwijl ik de intro lees val ik eerst van mijn stoel. Ik sta in het dankwoord genoemd. Ik was al weer vergeten dat tijden geleden (het schrijven van dit boek nam een fiks aantal jaren) ik Onno hielp met informatie over kinderen en eten. Want ook dat hoofdstuk komt voor in de Grote Kleyn. Vereerd is nog zachtjes uitgedrukt.

Culinair handboek

Weet je, laat ik alvast met de conclusie beginnen, met de Grote Kleyn heb je het optimale naslagwerk in huis. Werkelijk alles wat je kunt bedenken komt aan de orde.

Of je nu meer wilt weten over welke ingrediënten er zijn, welke kooktechnieken, -apparatuur, hoe je fermenteert, welke culinaire fabels zijn. Ik lieg niet. Het staat er állemaal in. Dat kan ook bijna niet anders, want het boek bevat bijna 1000 (!) pagina’s. Schiet je daar van in de stress? Niet nodig, want er is een super overzichtelijke inhoudsopgave én register op alfabet.

Zoek en gij zult vinden

Dus stel, ik heb een Elstar appel in huis. Dan pak ik de Grote Kleyn, ga naar bladzijde 207 en dan vind ik daar niet alleen informatie over de geschiedenis van appels, maar ook welke soorten er zijn, wat ik er mee kan en ja, zelfs een recept voor appeltaart. Completer dan dat vind je het niet!

Must have voor iedereen

Normaliter zou ik zeggen, een boek is een must have voor als je bijvoorbeeld van makkelijke recepten houdt, of juist meer uitdaging wil. Van de Grote Kleyn vind ik eigenlijk dat íedereen ‘in huis zou moeten hebben.

Omdat het je wapent met gedegen culinaire informatie, omdat je nooit meer hoeft te twijfelen als je iets wilt eten. In dit naslagwerk vind je echt álles! Kortom, een must have voor iedereen.

De Grote Kleyn is uitgegeven voor Nijgh & van Ditmar en kost € 45

Gepubliceerd op 27 november 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 oktober 2024
pasta kaas beemster
 
Mac & Cheese deluxe

Echt genieten doe je met deze deluxe Mac & Cheese, die zo gemaakt is. Want echt genieten met Beemster kaas, is zo simpel als dit pastarecept.
21 oktober 2024
 
Hummus bowl met harissa tomaatjes

Deze hummus bowl is niet alleen heel gezond, maar super makkelijk voor te bereiden. Hét bewijs dat lekker en gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn.
18 oktober 2024
nacho's beemster
 
Loaded cheesy Beemster nacho’s

Is er íets lekkerder dan loaded nacho’s? Ja hoor, loaded nacho’s van de barbecue met héél veel gesmolten Beemster kaas.
17 oktober 2024
Spaanse soep Smulpaapje
 
Spaanse soep met bonen, chorizo & cavolo nero

Makkelijke en goedgevulde Spaanse maaltijdsoep met bonen, chorizo en cavolo nero. Zo lekker heb je een soep met bonen nog nooit gegeten.
16 oktober 2024
pumpkin spice cake
 
Pumpkin spice cake

Uit Zoete Zooi. van Eefje Friedhoff komt het recept voor deze geurige pumpkin spice cake. Die wil je bakken. Geloof me!
14 oktober 2024
Noedels uit Comfort
 
Noedels met avocado en radijs

Uit Comfort van Ottolenghi komt dit (aangepaste) recept voor noedels met avocado en radijs. Super snel én gezond. Een toprecept!