Review – Bonen! van Joke Boon



In november vorig jaar werd 2016 tpt het Internationale Jaar van de Boon uitgeroepen. Maar liefst 32 bonencomités zijn er wereldwijd in het leven geroepen om de boon terug op de kaart te zetten.

Of beter gezegd, de peulvrucht. Want bonen zijn er in vele gedaanten. Die boon is ook het centrale thema in het eerste kookboek van Joke Boon, treffend genoemd Bonen!

Joke Boon

Alle grappen over de achternaam van de auteur zijn vast al lang gemaakt, dus richt ik me lekker op de inhoud van het boek. Want Bonen biedt een jaar lang inspiratie en variatie in de keuken, waarbij de peulvrucht iedere keer weer de grote ster is. Want dat peulvruchten wel een opkikker qua imago kunnen gebruiken blijkt wel uit het feit dat Nederlands amper peulvruchten eten. En dat terwijl het zulke gezonde rakkers zijn. Aanbevolen wordt om er minstens 8g per dag van te eten.

Peulvruchten

Want peulvruchten zijn super gezond en een bron van eiwit, ijzer en vezels.. Daarnaast zijn ze ook nog eens een perfecte (en goedkopere!) vervanger van vlees. Nog los van de vele mogelijkheden die ze in de keuken bieden. Maar ja, wat maak je er nou mee als je eigenlijk niet verder komt dat eens in de zoveel tijd een chili con carne.

Precies dát probleem lost Joke met haar boek op. Want variatie biedt het boek. En hoe! Twaalf maanden lang at Joke íedere dag peulvruchten. Dan moet je wel creatief worden wil je niet constant hetzelfde eten. Dat laat ze dan ook volop in haar boek zien. Want ze at geen dag hetzelfde!

Inspiratie voor gerechten met bonen

Los van een heleboel nuttige informatie over bonen wil je dit boek dus vooral hebben voor de recepten. Want Joke gebruikt peulvruchten voor het ontbijt, de lunch, het avondeten, ze bakt er zelfs mee. Hoe bedoel je veelzijdig?!

En je kiest naar hartenlust uit boonsoorten waarvan ik het bestaan niet eens kende. Gelukkig werkt de supermarkt tegenwoordig ook mee, zodat je niet een onmogelijk zoektocht hoeft te beginnen. Want nog niet zo lang geleden zag ik bij Albert Heijn echt een prachtig uitgebreid assortiment gedroogde peulvruchten, waarvan er velen in het boek van Joke terug te vinden zijn.

Gedroogde of geweekte peulvruchten

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt kies je voor gedroogde of al geweekte peulvruchten. Per recept geeft Joke ook aan welke je nodig hebt. Bij ons in de voorraadkast staat altijd een voorraadje bonen in blik; chilibonen, kikkererwten, linzen.

En natuurlijk ook altijd doperwten in de vriezer. En met die laatste ging ik aan de slag. Omdat ik ze altijd in huis heb, omdat ze lekker zijn en omdat de doperwtenpuree met vis in spek gerold er nou eenmaal héél erg lekker uit zag. Dat was ‘ie ook, dus het recept deel ik graag met je.

Conclusie

Bonen! is een hele mooie aanvulling in je boekenkast is. Niet alleen omdat peulvruchten gezond zijn. Niet alleen omdat ze hele fijne budgetvriendelijke gerechten opleveren. Maar juist omdat ze zó ongelofelijk lekker en veelzijdig te gebruiken zijn.

Kijk maar eens wat er al een bonenrecepten op de site staan. En dan biedt het boek van Joke daar nog een veelvoud aan variatie op. Bonen! van Joke Boon kost € 29,99, is uitgegeven door Carrera en onder meer online of in de boekhandel verkrijgbaar.

Gepubliceerd op 20 januari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.