Review – Bonen! van Joke Boon



In november vorig jaar werd 2016 tpt het Internationale Jaar van de Boon uitgeroepen. Maar liefst 32 bonencomités zijn er wereldwijd in het leven geroepen om de boon terug op de kaart te zetten.

Of beter gezegd, de peulvrucht. Want bonen zijn er in vele gedaanten. Die boon is ook het centrale thema in het eerste kookboek van Joke Boon, treffend genoemd Bonen!

Joke Boon

Alle grappen over de achternaam van de auteur zijn vast al lang gemaakt, dus richt ik me lekker op de inhoud van het boek. Want Bonen biedt een jaar lang inspiratie en variatie in de keuken, waarbij de peulvrucht iedere keer weer de grote ster is. Want dat peulvruchten wel een opkikker qua imago kunnen gebruiken blijkt wel uit het feit dat Nederlands amper peulvruchten eten. En dat terwijl het zulke gezonde rakkers zijn. Aanbevolen wordt om er minstens 8g per dag van te eten.

Peulvruchten

Want peulvruchten zijn super gezond en een bron van eiwit, ijzer en vezels.. Daarnaast zijn ze ook nog eens een perfecte (en goedkopere!) vervanger van vlees. Nog los van de vele mogelijkheden die ze in de keuken bieden. Maar ja, wat maak je er nou mee als je eigenlijk niet verder komt dat eens in de zoveel tijd een chili con carne.

Precies dát probleem lost Joke met haar boek op. Want variatie biedt het boek. En hoe! Twaalf maanden lang at Joke íedere dag peulvruchten. Dan moet je wel creatief worden wil je niet constant hetzelfde eten. Dat laat ze dan ook volop in haar boek zien. Want ze at geen dag hetzelfde!

Inspiratie voor gerechten met bonen

Los van een heleboel nuttige informatie over bonen wil je dit boek dus vooral hebben voor de recepten. Want Joke gebruikt peulvruchten voor het ontbijt, de lunch, het avondeten, ze bakt er zelfs mee. Hoe bedoel je veelzijdig?!

En je kiest naar hartenlust uit boonsoorten waarvan ik het bestaan niet eens kende. Gelukkig werkt de supermarkt tegenwoordig ook mee, zodat je niet een onmogelijk zoektocht hoeft te beginnen. Want nog niet zo lang geleden zag ik bij Albert Heijn echt een prachtig uitgebreid assortiment gedroogde peulvruchten, waarvan er velen in het boek van Joke terug te vinden zijn.

Gedroogde of geweekte peulvruchten

Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt kies je voor gedroogde of al geweekte peulvruchten. Per recept geeft Joke ook aan welke je nodig hebt. Bij ons in de voorraadkast staat altijd een voorraadje bonen in blik; chilibonen, kikkererwten, linzen.

En natuurlijk ook altijd doperwten in de vriezer. En met die laatste ging ik aan de slag. Omdat ik ze altijd in huis heb, omdat ze lekker zijn en omdat de doperwtenpuree met vis in spek gerold er nou eenmaal héél erg lekker uit zag. Dat was ‘ie ook, dus het recept deel ik graag met je.

Conclusie

Bonen! is een hele mooie aanvulling in je boekenkast is. Niet alleen omdat peulvruchten gezond zijn. Niet alleen omdat ze hele fijne budgetvriendelijke gerechten opleveren. Maar juist omdat ze zó ongelofelijk lekker en veelzijdig te gebruiken zijn.

Kijk maar eens wat er al een bonenrecepten op de site staan. En dan biedt het boek van Joke daar nog een veelvoud aan variatie op. Bonen! van Joke Boon kost € 29,99, is uitgegeven door Carrera en onder meer online of in de boekhandel verkrijgbaar.

Gepubliceerd op 20 januari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.