Review – Anthony Bourdain Appetites (Beter wordt het niet)



Mocht je Anthony Bourdain niet kennen dan raad ik je met klem aan op You Tube of via 24Kitchen gauw zijn programma’s te kijken. Meer authentiek (hoewel hij zelf waarschijnlijk zou spugen op dat woord) dan Bourdain ga je geen programmamaker vinden.

Voormalig chef, tv host van verschillende culinaire programma’s, schrijver van diverse boeken (deels ook autobiografisch) brengt nu – voor het eerst in tien jaar – weer een kookboek op de markt. Hoewel… kookboek?

anthony-bourdain-cover

Appetites – meer dan een kookboek

Want Appetites, in de Nederlandse vertaling heet het boek ‘Beter wordt het niet’, is meer dan een kookboek. Het is een verzameling van recepten die Bourdain door de jaren heen heeft verzameld en heeft gekookt. Thuis, voor zijn gezin. Onderweg, tijdens de opnames van zijn programma’s.

De meeste recepten starten met een intro. En ik denk dat dit een van de weinige kookboeken is waarvan ik werkelijk ieder intro heb gelezen. En herlezen. Oh en menig keer hardop heb gelachen om die intro’s. De humor van Bourdain in onnavolgbaar. Rauw, oprecht en meer dan duidelijk.

Nederlands of Engels

Omdat Bourdain zo’n eigen, kenmerkende manier van vertellen en praten heeft lees ik zijn boeken bij voorkeur in het Engels. Je hoort zijn stem als je de teksten leest. Je hoort zijn gevloek hardop in je hoofd. (nog niet eerder las ik een kookboek met zoveel F*ck you er in). Het hoort bij hem. Het maakt dit boek zo eigen.

Ik ken de Nederlandse vertaling niet, dus ik heb geen idee hoe dat is overgenomen. Maar wat mij betreft heeft Engels mijn voorkeur.

Koken met Bourdain

In Appetites zijn recepten verzameld die Bourdain graag thuis maakt. Dat begint bij het ontbijt – lees vooral ook even wat hij vindt van muffins bij je Eggs Benedict – en gaat via hoofdgerechten naar Party food en zelfs – ondanks zijn afkeer ervan – door tot desserts.

Het zijn maakbare recepten, goed uitgelegd, soms hilarisch beschreven (lees het hoofdstuk over hamburgers!) en met geweldige fotografie. Ook hier weer, geen standaard foodfotografie maar fotografie die past bij de rauwheid van Bourdain.

Aanrader, maar niet voor iedereen

Appetites is wat mij betreft een boek waarvoor je nú naar de (online) boekwinkel gaat. Ik vind het een van de meest vernieuwende kookboeken in lange tijd. Maar je houdt er van of niet. Je houdt van de stijl van Bourdain, of je trekt hem totaal niet. Ik hou van de man. Van zijn stijl. Van zijn gerechten. Van de fotografie. Oh en als je kiest voor de Engelse versie moet je wel de maatvoering omrekenen, want alles staat in Amerikaanse maten opgeschreven.

Beter wordt het niet. Dat klopt!

Binnenkort, als ik iets meer tijd heb, ga ik koken uit Appetites. Daar verheug ik me nu al op. Wat het wordt durf ik nog niet te zeggen, omdat werkelijk alle recepten in het boek even verrukkelijk klinken. Ik zal het resultaat t.z.t. natuurlijk met jullie delen. Voor nu heb ik slechts één advies voor je. Koop dat boek!

Appetites van Anthony Bourdain wordt in Nederland uitgegeven door Carrera en heet hier ‘Beter wordt het niet’, het boek is o.a via Bol.com te koop. Ik kocht de Engelse versie overigens via Amazon.co.uk (waar het boek ook nog eens aanzienlijk goedkoper is)

Gepubliceerd op 13 maart 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.