Review – Anthony Bourdain Appetites (Beter wordt het niet)



Mocht je Anthony Bourdain niet kennen dan raad ik je met klem aan op You Tube of via 24Kitchen gauw zijn programma’s te kijken. Meer authentiek (hoewel hij zelf waarschijnlijk zou spugen op dat woord) dan Bourdain ga je geen programmamaker vinden.

Voormalig chef, tv host van verschillende culinaire programma’s, schrijver van diverse boeken (deels ook autobiografisch) brengt nu – voor het eerst in tien jaar – weer een kookboek op de markt. Hoewel… kookboek?

anthony-bourdain-cover

Appetites – meer dan een kookboek

Want Appetites, in de Nederlandse vertaling heet het boek ‘Beter wordt het niet’, is meer dan een kookboek. Het is een verzameling van recepten die Bourdain door de jaren heen heeft verzameld en heeft gekookt. Thuis, voor zijn gezin. Onderweg, tijdens de opnames van zijn programma’s.

De meeste recepten starten met een intro. En ik denk dat dit een van de weinige kookboeken is waarvan ik werkelijk ieder intro heb gelezen. En herlezen. Oh en menig keer hardop heb gelachen om die intro’s. De humor van Bourdain in onnavolgbaar. Rauw, oprecht en meer dan duidelijk.

Nederlands of Engels

Omdat Bourdain zo’n eigen, kenmerkende manier van vertellen en praten heeft lees ik zijn boeken bij voorkeur in het Engels. Je hoort zijn stem als je de teksten leest. Je hoort zijn gevloek hardop in je hoofd. (nog niet eerder las ik een kookboek met zoveel F*ck you er in). Het hoort bij hem. Het maakt dit boek zo eigen.

Ik ken de Nederlandse vertaling niet, dus ik heb geen idee hoe dat is overgenomen. Maar wat mij betreft heeft Engels mijn voorkeur.

Koken met Bourdain

In Appetites zijn recepten verzameld die Bourdain graag thuis maakt. Dat begint bij het ontbijt – lees vooral ook even wat hij vindt van muffins bij je Eggs Benedict – en gaat via hoofdgerechten naar Party food en zelfs – ondanks zijn afkeer ervan – door tot desserts.

Het zijn maakbare recepten, goed uitgelegd, soms hilarisch beschreven (lees het hoofdstuk over hamburgers!) en met geweldige fotografie. Ook hier weer, geen standaard foodfotografie maar fotografie die past bij de rauwheid van Bourdain.

Aanrader, maar niet voor iedereen

Appetites is wat mij betreft een boek waarvoor je nú naar de (online) boekwinkel gaat. Ik vind het een van de meest vernieuwende kookboeken in lange tijd. Maar je houdt er van of niet. Je houdt van de stijl van Bourdain, of je trekt hem totaal niet. Ik hou van de man. Van zijn stijl. Van zijn gerechten. Van de fotografie. Oh en als je kiest voor de Engelse versie moet je wel de maatvoering omrekenen, want alles staat in Amerikaanse maten opgeschreven.

Beter wordt het niet. Dat klopt!

Binnenkort, als ik iets meer tijd heb, ga ik koken uit Appetites. Daar verheug ik me nu al op. Wat het wordt durf ik nog niet te zeggen, omdat werkelijk alle recepten in het boek even verrukkelijk klinken. Ik zal het resultaat t.z.t. natuurlijk met jullie delen. Voor nu heb ik slechts één advies voor je. Koop dat boek!

Appetites van Anthony Bourdain wordt in Nederland uitgegeven door Carrera en heet hier ‘Beter wordt het niet’, het boek is o.a via Bol.com te koop. Ik kocht de Engelse versie overigens via Amazon.co.uk (waar het boek ook nog eens aanzienlijk goedkoper is)

Gepubliceerd op 13 maart 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.