Review – Amsterdam Kookboek van Laura de Grave



“Als ik een andere stad bezoek, ben ik altijd op zoek naar typische gerechten van die stad en adressen waar ik dat kan eten. Met dit boek kun je dat in Amsterdam.” Zo opent het Amsterdam kookboek, dat Laura de Grave schreef.

Laura liep bij verschillende adresjes naar binnen met de brutale vraag of ze er een dagje mocht komen werken, in ruil voor een mooi verhaal. Zo stoer als je dat al voor je 30e durft te doen. En nog stoerder als je die verhalen én recepten vervolgens bundelt tot een geweldig boek. Het Amsterdam kookboek.

Het Amsterdam Kookboek

Nu hoor ik je denken, ja leuk hoor dat Amsterdam. Maar ik kom er nooit, of ik woon er niet. Wat moet ik dan met dit boek? Los van alle geweldige verhalen – over de chef, het restaurant, de oorsprong van een gerecht – vind je in het boek een bonte verzameling aan recepten. Van de Jordanese gehaktbal, tot een Indische rijsttafel volgens Ron Blaauw maar ook poffertjes van Metropolitan tot de oliebollen van bakkerijk Hartog’s Volkoren.

Verhalen en recepten

Al deze recepten worden vooraf gegaan door een verhaal, dat kan gaan over de oorsprong van het recept. Maar ook over de eigenaar zelf, of de locatie in Amsterdam. Laura neemt je mee langs verschillende karakteristieke plekken in Amsterdam, zoals de Noordermarkt, de Jordaan, de foodhallen en Amsterdam Noord.

Amsterdamse topadresjes

Ga je een dagje/weekend naar Amsterdam, dan weet je van nu waar je voor de lekkerste adresjes moet zijn. Want ook die staan in het boek verzameld. En nee, die zijn nooit compleet, maar het is een mooi vertrekpunt. En hoewel ik toch regelmatig in de hoofdstad kom, staan er ook voor mij nog redelijk wat onontdekte pareltjes in.

Prachtige fotografie

En dan is er nog de fotografie, verzorgt door Hans de Kort. Prachtig! Zwart-wit en kleur wisselen elkaar af. Foto’s van Amsterdam worden gecombineerd met foto’s uit de verschillende adresjes en van de diverse gerechten. Super afwisselend.

Geef Amsterdam cadeau!

Wil je op stap in Amsterdam, zonder op de voor de hand liggende toeristische plekken te belanden. Wil je zeker weten dat je een paar lekkere eet- en drinkadresjes bezoekt. Wil je mooie verhalen van trotse restaurateurs en winkeleigenaren. Dan is het Amsterdam Kookboek voor jou!

Een Engelse vertaling is in de maak (en wellicht al verkrijgbaar, als deze review online komt). Het is een slimme zet, want dit zou maar zo eens de lekkere plekjesbijbel voor binnen- én buitenlandse toeristen kunnen worden!

Turkse pizza uit Amsterdam kookboek

Natuurlijk dook ik ook de keuken in, om zelf aan de slag te gaan. Dat deed ik met het recept voor de Turkse pizza van Turkse bakkerij Has Mercan (de naam van het dorp waar bakker Mehmet Ileri vandaan komt) Ileri heeft zijn bakkerij op de Rozengracht in Amsterdam en bakt er zeven dagen per week Turkse pizza’s, ofwel lahmacun zoals ze in Turkije worden genoemd. Mijn versie van zijn recept vind je vandaag op Smulpaapje

Het Amsterdam Kookboek is uitgegeven door Uitgeverij Brandt, kost € 25,- en is oa. bij Bol.com en in de boekhandel te koop

Gepubliceerd op 17 december 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 39

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.