Review – Amsterdam Kookboek van Laura de Grave



“Als ik een andere stad bezoek, ben ik altijd op zoek naar typische gerechten van die stad en adressen waar ik dat kan eten. Met dit boek kun je dat in Amsterdam.” Zo opent het Amsterdam kookboek, dat Laura de Grave schreef.

Laura liep bij verschillende adresjes naar binnen met de brutale vraag of ze er een dagje mocht komen werken, in ruil voor een mooi verhaal. Zo stoer als je dat al voor je 30e durft te doen. En nog stoerder als je die verhalen én recepten vervolgens bundelt tot een geweldig boek. Het Amsterdam kookboek.

Het Amsterdam Kookboek

Nu hoor ik je denken, ja leuk hoor dat Amsterdam. Maar ik kom er nooit, of ik woon er niet. Wat moet ik dan met dit boek? Los van alle geweldige verhalen – over de chef, het restaurant, de oorsprong van een gerecht – vind je in het boek een bonte verzameling aan recepten. Van de Jordanese gehaktbal, tot een Indische rijsttafel volgens Ron Blaauw maar ook poffertjes van Metropolitan tot de oliebollen van bakkerijk Hartog’s Volkoren.

Verhalen en recepten

Al deze recepten worden vooraf gegaan door een verhaal, dat kan gaan over de oorsprong van het recept. Maar ook over de eigenaar zelf, of de locatie in Amsterdam. Laura neemt je mee langs verschillende karakteristieke plekken in Amsterdam, zoals de Noordermarkt, de Jordaan, de foodhallen en Amsterdam Noord.

Amsterdamse topadresjes

Ga je een dagje/weekend naar Amsterdam, dan weet je van nu waar je voor de lekkerste adresjes moet zijn. Want ook die staan in het boek verzameld. En nee, die zijn nooit compleet, maar het is een mooi vertrekpunt. En hoewel ik toch regelmatig in de hoofdstad kom, staan er ook voor mij nog redelijk wat onontdekte pareltjes in.

Prachtige fotografie

En dan is er nog de fotografie, verzorgt door Hans de Kort. Prachtig! Zwart-wit en kleur wisselen elkaar af. Foto’s van Amsterdam worden gecombineerd met foto’s uit de verschillende adresjes en van de diverse gerechten. Super afwisselend.

Geef Amsterdam cadeau!

Wil je op stap in Amsterdam, zonder op de voor de hand liggende toeristische plekken te belanden. Wil je zeker weten dat je een paar lekkere eet- en drinkadresjes bezoekt. Wil je mooie verhalen van trotse restaurateurs en winkeleigenaren. Dan is het Amsterdam Kookboek voor jou!

Een Engelse vertaling is in de maak (en wellicht al verkrijgbaar, als deze review online komt). Het is een slimme zet, want dit zou maar zo eens de lekkere plekjesbijbel voor binnen- én buitenlandse toeristen kunnen worden!

Turkse pizza uit Amsterdam kookboek

Natuurlijk dook ik ook de keuken in, om zelf aan de slag te gaan. Dat deed ik met het recept voor de Turkse pizza van Turkse bakkerij Has Mercan (de naam van het dorp waar bakker Mehmet Ileri vandaan komt) Ileri heeft zijn bakkerij op de Rozengracht in Amsterdam en bakt er zeven dagen per week Turkse pizza’s, ofwel lahmacun zoals ze in Turkije worden genoemd. Mijn versie van zijn recept vind je vandaag op Smulpaapje

Het Amsterdam Kookboek is uitgegeven door Uitgeverij Brandt, kost € 25,- en is oa. bij Bol.com en in de boekhandel te koop

Gepubliceerd op 17 december 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 augustus 2024
Burgers bbq
 
Burgers van de BBQ

Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!