Review – Smokey Goodness Barbecueboek van Jord Althuizen



Al ver voordat barbecueën een lifestyle werd stond Jord Althuizen al op menig foodfestival met zijn Smokey Goodness. Een méga barbecue waar de lekkerste gerechten vanaf komen. Veel van die gerechten zijn geïnspireerd op barbecuerecepten uit Amerika, waar barbecueën al deccenia geleden tot een kunst werd verheven.

Alle passie voor en kennis van zijn vak heeft Jord nu samengebracht in zijn eerste boek. En ook hiervoor keerde hij terug naar Amerika en bracht er fantastische recepten mee vandaan.

Stoere mannen en vuur

Hoewel Jord tijdens zijn boekpresentatie met klem benadrukt dat ook vrouwen prima kunnen barbecueën – d’uh 😉 – ademt alles in het boek “stoere mannen die spelen met vuur”. De fotografie is rauw, de kleuren donker en de stijl van het boek mannelijk.

Barbecuerecepten

De recepten in het boek zijn gericht op échte barbecueliefhebbers die wel eens iets anders willen dan gewoon een hamburger van de grill. Jord maakt voor zijn gerechten onder andere gebruik van de Big Green Egg, een kamado barbecue zoals wij thuis een Black Bastard hebben. Daardoor is het mogelijk om er meer mee te doen dan alleen grillen. Slow roasts (pulled pork!) maar ook gegrilde kip en vis.

Eat your heart out!

Zoals misschien wel te verwachten valt bevat het boek véél vleesrecepten. Maar ook vis komt aan bod, en ja zelfs groente. Maar er staat nog veel meer in. Recepten voor sauzen, salsa’s en kruidenmixen. Keuze genoeg. Jord schuwt zelfs de ‘hard core’ barbecue recepten niet. Dus met dit boek weet je nu ook hoe je pitmaster kunt worden.

Volop inspiratie

Kortom, volop inspiratie en recepten om deze zomer heel veel te barbecueën, en dat vinden wij helemaal niet erg. Wat ik tof vond is dat veel recepten een twist hebben, die het allemaal nét wat spannender maken. Houd er wel rekening mee dat als je geen Kamado barbecue hebt het mogelijk allemaal wat lastiger te realiseren is.

Aan de slag!

Uiteraard heb ik boek meteen gebruikt om er iets uit te maken. De ‘chicken on a can’ (die ook al op Smulpaapje staat) hebben we gemaakt met de zelfgemaakte dry rub die ook in het boek staat (en die ook te koop is via de webshop van Smokey Goodness). Het recept heb ik ietsiepietsie aangepast, maar het resultaat was geweldig. Dat recept deel ik dan ook graag me je!

Smokey Goodness is uitgegeven door Kosmos (die een recensie exemplaar ter beschikking stelde), kost € 24,99 en is o.a. via Bol.com te koop

 

Gepubliceerd op 23 mei 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.
29 december 2022
Italiaans stoofvlees uit de oven
 
Italiaans stoofvlees uit de oven

Botermals, fantastisch lekker Italiaans stoofvlees en de oven doet het grootste deel van het werk!. Dit is mogelijk het allerlekkerste stoofvlees ooit…