Review – Reishonger (Sabine Koning)



Reishonger is, na Guilty Pleasures, het tweede kookboek van Sabine Koning. Reishonger combineert haar twee liefdes: koken en reizen. Haar blog OhMyFoodness is sinds 2014 een food & travelblog, dus dit boek is daarop een logisch vervolg. Een vleugje van haar eerste boek vind je in Reishonger nog wel terug: het hoofdstuk over de Verenigde Staten is in feite een smakelijk vervolg daarop.

Om maar met de deur in huis te vallen: wat een heerlijk kookboek is dit! Vol persoonlijke verhalen en geweldige recepten. Al lezend kom je erachter dat Sabine een behoorlijke wereldreiziger is. Ze heeft zelfs een half jaar in Thailand gewoond!

Reishonger Smulpaapje

Reis om de wereld in 65 gerechten

Reishonger is, zoals Sabine het zelf omschrijft, een reis om de wereld in 65 gerechten. En het is inderdaad een behoorlijke wereldreis! Van Indonesische superspicy makreel met sambal (pepesan ikan) tot Curaçaose kaneelpannenkoeken en van elegante papayasalade (sam tom) uit Thailand tot een Amerikaanse salted caramel milkshake met bacon, je komt het allemaal tegen.

Ook minder voor de hand liggende landen komen aan bod, zoals Gambia en Oostenrijk. En ook erg leuk: er staan heel veel gerechten in die ik anders niet snel was tegengekomen. Wat dacht je van zwartesesamijs uit Japan of Zweedse kroppkakor, deegdumplings gevuld met gehakt, met een bessensaus ernaast?

Reis mee met Sabine Koning

Alle recepten worden voorafgegaan door een uitleg waarom ze in het boek zijn opgenomen. Ik vond het erg leuk om zo te worden meegenomen in de gedachten van Sabine. Daarnaast begint elk hoofdstuk over een land of streek met een verhaal over de band die Sabine met dit land heeft. Al met al een heel persoonlijk boek dus, en ook echt een kookboek om eens een middagje in te lezen.

Zoekend naar balans

Kijkend naar de verdeling van de recepten, dan valt me op dat er echt is gekozen voor de lievelingsgerechten per land of streek: soms lijkt het boek wat uit balans. Zo zijn de meeste Europese gerechten aan de zware kant, met vaak een deeg als basis. Voor het gehele boek geldt dat ik het nog leuker zou hebben gevonden als er tips in zouden staan om gerechten te combineren of om er bijvoorbeeld meer groente aan toe te voegen, zodat je een volwaardige maaltijd krijgt.

Praktische informatie

Heel praktisch is de informatie over ingrediënten achterin: het verschil tussen verschillende soorten rijst en noedels wordt duidelijk uitgelegd. Bovendien staat er een handige boodschappenlijst voor de voorraadkast in het boek.

Van de fotografie in Reishonger begon ik direct te watertanden. Alle fotografie en foodstyling is gedaan door Sabine zelf en haar sidekick Vivian, mijn complimenten dus! Door het hele boek vind je bovendien prachtige reisfoto’s.

Proef op de som

Aangezien er veel Aziatische recepten in het boek staan en ik in die keukens minder thuis ben dan in de Europese, besloot ik een aantal Oosterse gerechten te bereiden, namelijk Thaise kip cashew, Indonesische pepesan ikan en Japanse yaki udon. Dat laatste recept vind je hier op Smulpaapje. De recepten zijn veelal kort en krachtig beschreven en vrijwel overal is het aantal ingrediënten beperkt. Knap, want voor veel Oosterse gerechten heb je vaak een ellenlange boodschappenlijst. Wel is het zaak om even goed te kijken voor hoeveel personen het recept is, want dat verschilt wel eens.

Heerlijk boek!

Al met al is Reishonger dus een heerlijk boek om door te bladeren, uit te koken en in te lezen. Of je er nu uit kookt of niet, het boek is een bron van inspiratie, zowel voor in de keuken als voor op reis. Aangezien Sabines zoontje Vic maar iets jonger is dan mijn zoontje, ben ik ook erg benieuwd hoe haar reisavonturen verder zullen gaan. Ik houd haar blog dus in de gaten!

Reishonger is uitgegeven door uitgeverij Nieuw Amsterdam en kost €22,50. Het is o.a. te koop bij bol.com.

Gepubliceerd op 28 mei 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.