Review – De vrolijke tafel van Karin Luiten



Het tiende boek van Karin Luiten. Tien zéér succesvolle boeken, ga er maar aan staan. Daarnaast is Karin toch wel echt de ongekroonde koningin van de anti pakjes & zakjes lobby.

Ik heb het genoegen gehad haar meerdere malen te ontmoeten en keek dan ook reikhalzend uit naar dit feestelijke boek ‘de Vrolijke Tafel’, al was het maar omdat – zoals Karin zelf zegt – er iedere dag wel een reden te bedenken is voor een feestje. Een instelling waar ik van houd!

De Vrolijke Tafel

Ik las het boek op een saaie maandagochtend voor het eerst in de trein. Met de stem van Karin in mijn achterhoofd ontglipte mij menig gniffel bij het lezen van haar intro’s en beschrijvingen. Iedere vorm van tegenspraak of kritiek wordt al de kop ingedrukt, nog voor je aan het recept begint. Met humor, soms een tikje vilein (ervaring spreekt bij zo’n 10e boek, dat is duidelijk) maar altijd bedoeld om te zorgen dat je het beste resultaat krijgt.

Feestelijke gerechten

Voor ieder moment is een vrolijke tafel bedacht. Waanzinnig hoe divers de recepten zijn. En hoe toegankelijk ook. Bovenal kreeg ik werkelijk van ieder gerecht trek om nú de keuken in te duiken. Knap lastig als je in de trein zit kan ik je vertellen. Omdat ik altijd uit de boeken wil koken die ik recenseer wil ik vaak een recept uitzoeken dat iedereen kan maken en waarvan iedereen trek krijgt. Ik kan je vertellen, dat is verdomd lastig bij dit boek. Je wilt ze állemaal maken.

Divers, toegankelijk en lekker

Zonder dollen. Dit boek is waanzinnig breed qua opzet. Of je nu trek hebt in Indisch (oh lieve meneer Karin Kookt, kom je ook een keer bij mij koken?!), een Hollands menu wilt serveren of een keur aan borrelhapjes. Je komt in dit boek aan je trekken. Wat daarnaast opvalt is de heerlijke fotografie en tafelsetting. Afwisselend, uitnodigend, vrolijk, oh en die foto van het theepartijtje; briljant! En dan heb ik het nog niet eens over de Oranjefoto, bril-jant!

Koken met Karin

Tja, en toen kwam het vreselijke moment dat ik het recept dat ik wilde koken (om met jullie te delen) moest uitkiezen. Ik heb serieus meerdere keren het boek doorgebladerd om dat te bedenken. Een pompoencurry, mjam. Maar ik krijg thuis – ook na ettelijke keren proberen – de handen niet op elkaar voor welke zoete groente dan ook. Indisch, oh zo lekker. Alleen al de tekst ‘van vet wordt dit gerecht lekker, zonder vet geen lekkere stoof’ deed mij watertanden bij het stoofpotje. Het werd Mediterraans. Mediterraanse kiprolletjes om precies te zijn. Daar wordt volgens mij iedereen blij van. Wij werden het in ieder geval we. Het recept vind je natuurlijk ook op Smulpaapje.

Conclusie

Zoek je een boek barstensvol afwisseling, voor ieder feestelijk moment denkbaar. Met toegankelijke, smakelijke recepten, vlot geschreven en heerlijke fotografie, dan wil je de Vrolijke Tafel van Karin Luiten hebben. Zo simpel is het.

Het boek wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam en is vanaf nu te koop, in de boekhandel of online en kost € 24,99 (tot 1 januari 2016!, daarna € 29,99)

Gepubliceerd op 26 november 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.