Review – De vrolijke tafel van Karin Luiten



Het tiende boek van Karin Luiten. Tien zéér succesvolle boeken, ga er maar aan staan. Daarnaast is Karin toch wel echt de ongekroonde koningin van de anti pakjes & zakjes lobby.

Ik heb het genoegen gehad haar meerdere malen te ontmoeten en keek dan ook reikhalzend uit naar dit feestelijke boek ‘de Vrolijke Tafel’, al was het maar omdat – zoals Karin zelf zegt – er iedere dag wel een reden te bedenken is voor een feestje. Een instelling waar ik van houd!

De Vrolijke Tafel

Ik las het boek op een saaie maandagochtend voor het eerst in de trein. Met de stem van Karin in mijn achterhoofd ontglipte mij menig gniffel bij het lezen van haar intro’s en beschrijvingen. Iedere vorm van tegenspraak of kritiek wordt al de kop ingedrukt, nog voor je aan het recept begint. Met humor, soms een tikje vilein (ervaring spreekt bij zo’n 10e boek, dat is duidelijk) maar altijd bedoeld om te zorgen dat je het beste resultaat krijgt.

Feestelijke gerechten

Voor ieder moment is een vrolijke tafel bedacht. Waanzinnig hoe divers de recepten zijn. En hoe toegankelijk ook. Bovenal kreeg ik werkelijk van ieder gerecht trek om nú de keuken in te duiken. Knap lastig als je in de trein zit kan ik je vertellen. Omdat ik altijd uit de boeken wil koken die ik recenseer wil ik vaak een recept uitzoeken dat iedereen kan maken en waarvan iedereen trek krijgt. Ik kan je vertellen, dat is verdomd lastig bij dit boek. Je wilt ze állemaal maken.

Divers, toegankelijk en lekker

Zonder dollen. Dit boek is waanzinnig breed qua opzet. Of je nu trek hebt in Indisch (oh lieve meneer Karin Kookt, kom je ook een keer bij mij koken?!), een Hollands menu wilt serveren of een keur aan borrelhapjes. Je komt in dit boek aan je trekken. Wat daarnaast opvalt is de heerlijke fotografie en tafelsetting. Afwisselend, uitnodigend, vrolijk, oh en die foto van het theepartijtje; briljant! En dan heb ik het nog niet eens over de Oranjefoto, bril-jant!

Koken met Karin

Tja, en toen kwam het vreselijke moment dat ik het recept dat ik wilde koken (om met jullie te delen) moest uitkiezen. Ik heb serieus meerdere keren het boek doorgebladerd om dat te bedenken. Een pompoencurry, mjam. Maar ik krijg thuis – ook na ettelijke keren proberen – de handen niet op elkaar voor welke zoete groente dan ook. Indisch, oh zo lekker. Alleen al de tekst ‘van vet wordt dit gerecht lekker, zonder vet geen lekkere stoof’ deed mij watertanden bij het stoofpotje. Het werd Mediterraans. Mediterraanse kiprolletjes om precies te zijn. Daar wordt volgens mij iedereen blij van. Wij werden het in ieder geval we. Het recept vind je natuurlijk ook op Smulpaapje.

Conclusie

Zoek je een boek barstensvol afwisseling, voor ieder feestelijk moment denkbaar. Met toegankelijke, smakelijke recepten, vlot geschreven en heerlijke fotografie, dan wil je de Vrolijke Tafel van Karin Luiten hebben. Zo simpel is het.

Het boek wordt uitgegeven door Nieuw Amsterdam en is vanaf nu te koop, in de boekhandel of online en kost € 24,99 (tot 1 januari 2016!, daarna € 29,99)

Gepubliceerd op 26 november 2015


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
14 juni 2021
krab van de bbq
 
Fruits de mer van de barbecue

Er zijn weinig dingen in het leven waar ik zó van kan genieten als van fruits de mer. Ik maakte ze dit keer op de bbq, en dat wil je écht een keer proberen.
13 juni 2021
gegrilde ananas
 
Gegrilde ananas van de barbecue

Gegrilde ananas is een van de lekkerste desserts van de barbecue. Marineer de ananas in rum en maak af met een dikke klodder honing-limoenyoghurt.
11 juni 2021
 
Gordon’s Sicilian Lemon gin pasta

Dat je met Gordon’s Sicilian lemon gin een heerlijke gin tonic kunt maken is geen verrassing. Maar je maakt er ook deze te gekke lemon pasta mee!