Rendang

Deze Rendang is in twee delen gemaakt, een mooi verhaal. Ik zette het op een zondagochtend vlak voor kerst om 8u op het vuur, het moet tenslotte nogal even stoven. Op dat moment komt mijn man beneden en meldt dat de Rendang vandaag niet gaar gaat worden, ik word "ontvoerd" voor een nachtje weg.
Dus stoofde de Rendang, na de eerste twee uurtjes, de avond dat we terugkwamen lekker verder. En heerlijk werd ‘ie. Die moet je gewoon een keer maken, ook zonder "ontvoerd" te worden 😉
Voor vier personen
Voor de kruidenpasta
5 kruidnagels
1el gemalen nootmuskaat (of 1 hele nootmuskaat)
1-2el sambal oelek
4 sjalotjes, in kwarten
5 macademianoten
3 tenen knoflook, grof gehakt
1,5 tl gemalen kurkuma (Koenjit)
Verdere smaakmakers
Verse gember, in plakjes (ongeveer 2 cm) – toko
verse laos, in plakjes (ongeveer 2cm) – toko
7 kaffir limoenblaadjes (diepvries, toko)
3 stengels citroengras, gekneusd en buitenste bladeren verwijderd – toko
2 kaneelstokjes
3 steranijs
1,5 blik kokosmelk (á 400ml per blik)
1el bruine basterdsuiker
1kg rundvlees, geschikt om te stoven, in grote blokjes gesneden
Kruidenpasta voor de rendang
Alle ingrediënten gaan in een keukenmachine en maal je tot een fijne pasta. Zet een grote stoofpan op en laat met een scheut zonnebloemolie heet worden. Wrijf het vlees goed in met de kruidenpasta, gebruik lekker je handen ervoor. Je masseert de kruidenpasta zo tot in iedere vezel van het vlees. Braad het vlees in 5 minuten op hoog vuur om en om goudbruin aan. Dan gaan alle smaakmakers erbij. Zorg dat het vlees lekker onder staat (dus genoeg kokosmelk erin) en breng het zachtjes aan de kook. Laat het vlees – met de deksel op de pan –úren stoven.
Indonesisch stoofvlees
En als ik zeg uren, bedoel ik echt 5-6 uur. Zachtjes pruttelen, langzaam garen, tot je vlees botermals is en bijna uit elkaar valt. Alle smaken trekken op deze manier in het vlees. Liefst doe je dit de dag voor je gaat eten. Laat dan alvast 4 uur pruttelen, laat het vlees helemaal afkoelen en zet het de nacht (koud) weg.
Rendang met witte rijst
Op de dag dat je je Rendang wilt eten stoof je het de laatste 1-2 uur. Haal dan alle smaakmakers eruit, proef, eventueel nog een beetje suiker als het te pittig is. Het enige wat dit gerecht nu nog nodig heeft is kleverige witte rijst en wat gekookte sperzieboontjes. Smullen maar!
Gepubliceerd op 9 januari 2016