Rendang



Deze Rendang is in twee delen gemaakt, een mooi verhaal. Ik zette het op een zondagochtend vlak voor kerst om 8u op het vuur, het moet tenslotte nogal even stoven. Op dat moment komt mijn man beneden en meldt dat de Rendang vandaag niet gaar gaat worden, ik word "ontvoerd" voor een nachtje weg.

Dus stoofde de Rendang, na de eerste twee uurtjes, de avond dat we terugkwamen lekker verder. En heerlijk werd ‘ie. Die moet je gewoon een keer maken, ook zonder "ontvoerd" te worden 😉

Voor vier personen

Voor de kruidenpasta

5 kruidnagels
1el gemalen nootmuskaat (of 1 hele nootmuskaat)
1-2el sambal oelek
4 sjalotjes, in kwarten
5 macademianoten
3 tenen knoflook, grof gehakt
1,5 tl gemalen kurkuma (Koenjit)

Verdere smaakmakers

Verse gember, in plakjes (ongeveer 2 cm) – toko
verse laos, in plakjes (ongeveer 2cm) – toko
7 kaffir limoenblaadjes (diepvries, toko)
3 stengels citroengras, gekneusd en buitenste bladeren verwijderd – toko
2 kaneelstokjes
3 steranijs
1,5 blik kokosmelk (á 400ml per blik)
1el bruine basterdsuiker

1kg rundvlees, geschikt om te stoven, in grote blokjes gesneden

Kruidenpasta voor de rendang

Alle ingrediënten gaan in een keukenmachine en maal je tot een fijne pasta. Zet een grote stoofpan op en laat met een scheut zonnebloemolie heet worden. Wrijf het vlees goed in met de kruidenpasta, gebruik lekker je handen ervoor. Je masseert de kruidenpasta zo tot in iedere vezel van het vlees. Braad het vlees in 5 minuten op hoog vuur om en om goudbruin aan. Dan gaan alle smaakmakers erbij. Zorg dat het vlees lekker onder staat (dus genoeg kokosmelk erin) en breng  het zachtjes aan de kook. Laat het vlees – met de deksel op de pan –úren stoven.

Indonesisch stoofvlees

En als ik zeg uren, bedoel ik echt 5-6 uur. Zachtjes pruttelen, langzaam garen, tot je vlees botermals is en bijna uit elkaar valt. Alle smaken trekken op deze manier in het vlees. Liefst doe je dit de dag voor je gaat eten. Laat dan alvast 4 uur pruttelen, laat het vlees helemaal afkoelen en zet het de nacht (koud) weg.

Rendang met witte rijst

Op de dag dat je je Rendang wilt eten stoof je het de laatste 1-2 uur. Haal dan alle smaakmakers eruit, proef, eventueel nog een beetje suiker als het te pittig is. Het enige wat dit gerecht nu nog nodig heeft is kleverige witte rijst en wat gekookte sperzieboontjes. Smullen maar!

Gepubliceerd op 9 januari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.