Rendang



Deze Rendang is in twee delen gemaakt, een mooi verhaal. Ik zette het op een zondagochtend vlak voor kerst om 8u op het vuur, het moet tenslotte nogal even stoven. Op dat moment komt mijn man beneden en meldt dat de Rendang vandaag niet gaar gaat worden, ik word "ontvoerd" voor een nachtje weg.

Dus stoofde de Rendang, na de eerste twee uurtjes, de avond dat we terugkwamen lekker verder. En heerlijk werd ‘ie. Die moet je gewoon een keer maken, ook zonder "ontvoerd" te worden 😉

Voor vier personen

Voor de kruidenpasta

5 kruidnagels
1el gemalen nootmuskaat (of 1 hele nootmuskaat)
1-2el sambal oelek
4 sjalotjes, in kwarten
5 macademianoten
3 tenen knoflook, grof gehakt
1,5 tl gemalen kurkuma (Koenjit)

Verdere smaakmakers

Verse gember, in plakjes (ongeveer 2 cm) – toko
verse laos, in plakjes (ongeveer 2cm) – toko
7 kaffir limoenblaadjes (diepvries, toko)
3 stengels citroengras, gekneusd en buitenste bladeren verwijderd – toko
2 kaneelstokjes
3 steranijs
1,5 blik kokosmelk (á 400ml per blik)
1el bruine basterdsuiker

1kg rundvlees, geschikt om te stoven, in grote blokjes gesneden

Kruidenpasta voor de rendang

Alle ingrediënten gaan in een keukenmachine en maal je tot een fijne pasta. Zet een grote stoofpan op en laat met een scheut zonnebloemolie heet worden. Wrijf het vlees goed in met de kruidenpasta, gebruik lekker je handen ervoor. Je masseert de kruidenpasta zo tot in iedere vezel van het vlees. Braad het vlees in 5 minuten op hoog vuur om en om goudbruin aan. Dan gaan alle smaakmakers erbij. Zorg dat het vlees lekker onder staat (dus genoeg kokosmelk erin) en breng  het zachtjes aan de kook. Laat het vlees – met de deksel op de pan –úren stoven.

Indonesisch stoofvlees

En als ik zeg uren, bedoel ik echt 5-6 uur. Zachtjes pruttelen, langzaam garen, tot je vlees botermals is en bijna uit elkaar valt. Alle smaken trekken op deze manier in het vlees. Liefst doe je dit de dag voor je gaat eten. Laat dan alvast 4 uur pruttelen, laat het vlees helemaal afkoelen en zet het de nacht (koud) weg.

Rendang met witte rijst

Op de dag dat je je Rendang wilt eten stoof je het de laatste 1-2 uur. Haal dan alle smaakmakers eruit, proef, eventueel nog een beetje suiker als het te pittig is. Het enige wat dit gerecht nu nog nodig heeft is kleverige witte rijst en wat gekookte sperzieboontjes. Smullen maar!

Gepubliceerd op 9 januari 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2022
pompoen en pastinaak uit de oven
 
Traybake met pompoen, pastinaak & boerenkool

Het gemak van een traybake is wat mij betreft onovertroffen. Je gooit alles op een bakplaat, lekkere dressing erover en de oven doet zijn werk.
25 januari 2022
maaltijdsalade met kip
 
Salade met gegrilde harissa & sinaasappelkip

Een simpel salade recept met gegrilde kip, gemarineerd in harissa en sinaasappel. Een makkelijke lunch of lichte maaltijd voor twee.
21 januari 2022
kip cashew met rijst
 
Weekmenu 2022 – week 3

Na een week zon is de januari maand weer koud en nat. Maar het biedt ook weer volop kans om onder te duiken in winterse maaltijden.
21 januari 2022
koffiecake met botercreme
 
Koffiecake met Amarula botercrème

Deze koffiecake met Amarula moét je gemaakt hebben. Een smeuïge cake met koffie. Afgetopt met een cappuccino botercrème. Yum!
14 januari 2022
vega burger
 
Weekmenu 2022 – week 2

Een weekmenu in het teken van mijn gastvrouw van deze week. Want dit weekmenu komt naar je toe vanaf het zonnige Curaçao!
14 januari 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.