Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
Want in slechts 7 stappen maak je dit Paasbrood heel eenvoudig zelf. Het recept mag ik met dank aan Jumbo met je delen, zodat je heerlijk met versgebakken Paasbrood aan het ontbijt of de brunch zit deze Pasen.
Voor mij staat Pasen namelijk gelijk aan lekker lang en uitgebreid ontbijten en/of brunchen. Tafel gezellig gedekt, familie uitgenodigd, allemaal lekkere dingen op tafel. En ja een eitje hoort daar met Pasen zéker bij, maar dit Paasbrood mag ook absoluut niet ontbreken. En het mooie is, het enige dat het kost is een beetje voorbereiding en tijd. Meer niet. Kom, we gaan de keuken in en ons paasbrood bakken!
Voor één paasbrood heb je nodig:
125 g blanke rozijnen
125 g donkere rozijnen
125 g gedroogde abrikozen
1 citroen
400 g bloem
10.5 g gedroogde gist (1,5 zakje)
50 g roomboter
20 g witte basterdsuiker
1 ei
200 ml melk
75 g poedersuiker
8 g zout
1.5 el water
Verder nodig: rasp – mixer met deeghaken – springvorm (ø 24 cm) en bakpapier
Zet in 7 stappen een Paasbrood met abrikozen en rozijnen op tafel.
- Bereid de vulling liefst een dag van tevoren alvast voor. Doe hiervoor de rozijnen en de abrikozen in een kom en giet er water bij tot alles onderstaat. Laat dit 15 min. staan en giet de vruchten vervolgens af. Laat ze in een vergiet enkele uren tot een dag staan. Wil je meer smaak dan zou je in plaats van water ook je favoriete thee of misschien zelfs wel een lekkere rum kunnen gebruiken. In dat laatste geval is dit Paasbrood natuurlijk niet kidsproof!
- Rasp ¼ van de schil van de citroen. Meng in een kom de bloem, de gist, de boter, de basterdsuiker, het zout, de citroenrasp, het ei en de melk met de mixer tot een soepel deeg. Kneed het dan met de mixer minimaal 10 min. door. Het deeg is wat plakkerig, daarom gaat kneden het makkelijkst met de mixer. Meng aan het eind van de kneedtijd de vulling door het deeg.
- Dek het deeg af met vershoudfolie. Laat het 1 uur rijzen op een warme plaats.
- Bekleed intussen de bodem van de springvorm met op maat geknipt bakpapier en vet de rand in met boter.
- Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en rol daar op een licht bebloemd werkblad bolletjes van. Doe de bolletjes in de springvorm, waarbij je er 1 in het midden legt en 9 rondom. Dek de vorm losjes af met vershoudfolie en laat het deeg nog 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor tot 200 °C. Haal het plastic van de vorm af en bak de broodjes 25-30 min., tot ze goudbruin zijn.
- Meng de poedersuiker met 1-1½ el water tot een soepel en niet te dun glazuur en besprenkel met een lepel het iets afgekoeld brood hiermee.
Meer recepten voor Paasbrood
Trek gekregen? Jumbo heeft nog meer recepten voor paasbrood op de site, mocht je nog meer willen bakken voor Pasen.
Gepubliceerd op 20 maart 2023