Ramen noedelsoep met Dashi bouillon

Een bekentenis; ik ben een luie kok. Als ik er een kortere weg is naar een net zo lekker eindresultaat neem ik die ‘shortcut’. Ik was dan ook bijna zo ver dat ik een kant en klare bouillon wilde gebruiken voor het maken van een Japanse noedelsoep (ook wel Ramen genoemd)
Tót ik het boek Ramen las en daarin zag hoe makkelijk het is om zelf dashi bouillon te maken. Ja, je moet wel even naar de toko maar daarna kan een kind de was doen. Kijk maar!
Voor de dashi bouillon
2L water
30g Kombu (toko)
10g gedroogde shitake (toko)
20g bonitovlokken (katsuobushi) (toko)
Vulling voor je noedelsoep
sobanoodles (toko of AH)
4 kippendijen, in reepjes
2 mini paksoi, gehalveerd
4 eieren
sesamzaad, naar smaak
2 lenteuitjes, in fijne ringetjes
Breng op smaak met
Sojasaus (naar smaak) of srirachasaus (chilisaus)
Maak je eigen dashi bouillon
Meng het water met de smaakmakers in een grote pan en laat, op kamertemperatuur, minimaal 3 uur maar liefst een hele nacht trekken. Zeef dan de smaakmakers eruit en zet de bouillon koud weg tot gebruik.
Japanse noedelsoep
De bouillon verwarm je zachtjes, tot 80C. Niet laten koken, want dat heeft invloed op de smaak. Verwarm in de bouillon de kippenreepjes en paksoi. Kook in de tussentijd de eieren hard en halveer ze, nadat je ze onder koud water hebt laten schrikken en gepeld hebt.
Ramen noedelsoep met kip
Proef de bouillon en breng eventueel verder op smaak met een saus naar keuze. Dashi bouillon smaakt niet megasterk, dus is ideaal om met kinderen te eten. Voeg de noodles toe en laat die mee warm worden. Schep dan de bouillon, noodles, kip en paksoi in een kom, voeg 2 halve eieren toe en garneer met sesamzaadjes en garneer als je wilt met de lenteu uitjes. En ja, slurpen mag!
Gepubliceerd op 5 november 2016