Rabarber crumble met aardbei en havermout
Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
Ik ben dól op rabarber. Dus staan er al een heleboel rabarber recepten op de site. Een recept voor rabarber crumble stond er al op. Maar het was hoog tijd om die eens een opfrisbeurt te geven.
Ik voegde aan de klassieke rabarber crumble aardbeien toe, als zoete tegenhanger voor het friszure van de rabarber. De crumble maak ik met havermout, voor een gezondere versie dan met alleen bloem en boter.
Het fijne aan dit crumble recept is dat je alles lekker vooruit kunt klaarmaken. Bak het in de oven terwijl je aan tafel zit. Bolletje ijs of lepel crème fraiche erbij en moet jij eens opletten!
Nu is er best nog wel wat onduidelijk over rabarber, dus ik zet de 3 meest gestelde vragen over rabarber nog even voor je op een rijtje:
Wat wil je weten over rabarber
-
Wanneer is rabarber in het seizoen?
Rabarber is normaliter verkrijgbaar van lente tot de vroege zomer, meestal van april tot juni.
-
Hoe kun je rabarber het beste bewaren?
Rabarber kan het beste worden bewaard in de koelkast. Wikkel de stengels in een vochtige papieren doek (zoals keukenpapier) en stop ze in een plastic zak of luchtdichte container. Op deze manier blijft rabarber ongeveer een week vers.
-
Kun je rabarber invriezen
Dat kan zeker. Je kunt rabarber prima invriezen. Snijd daarvoor de stengels in stukjes en blancheer ze kort in kokend water voordat je ze invriest. Op deze manier blijft de rabarber zijn textuur en smaak behouden. Deze rabarber crumble kun je dan zelfs maken met je ingevroren rabarber. Hoe handig is dat?!
Recept Rabarber crumble voor 4 personen
125 gram havermout (of gebruik een fijne granola voor nog meer crunch)
50 gram bruine basterdsuiker
50 gram bloem
50 gram kristalsuiker
1 tl kaneel
100g koude boter, blokjes
400 gram rabarber, in stukjes van 2cm (netto gewicht, na schoonmaken)
300 gram aardbeien, gehalveerd
Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 175C
Rabarber crumble met aardbei en havermout
Voor je rabarber crumble begin je met het maken van de crumble. Hiervoor meng je de havermout met beide suikers, de kaneel en bloem. Met je handen wrijf je de boter door het mengsel, zodat de boter goed gelijkmatig verdeeld is.
Verdeel de stukjes rabarber en aardbei in een ovenvaste schaal en als je wilt kun je die dan nog met een beetje suiker bestrooien (ik laat dat meestal achterwege, ik hou niet van te zoet)
Over je rabarber een aardbei verdeel je de crumble, van havermout, zodat alle rabarber goed is afgedekt. Schuif dit de voorverwarmde oven in en bak 30-40 minuten. De rabarber is dan gaar, maar valt nog niet uit elkaar en de crumble is lekker knapperig.
Meer recepten met rabarber
Wil je vaker met rabarber aan de slag? Kijk dan ook eens hier, voor nog meer rabarber recepten
i door. Genieten!
Gepubliceerd op 9 mei 2024