Raapstelen stamppotjeRaapstelen zijn echte voorjaarsgroente en geweldig om in een stamppotje te gebruiken. Dit lente stamppotje met raapstelen staat in een kwartier op tafel!

Raapstelen kun je op verschillende manieren gebruiken. In dit stamppotje gebruik ik ze rauw, zoals je ook andijviestamppot maakt. In de tijd dat je aardappels gaar koken bereid je de andere ingrediënten voor. Daarna is het een kwestie van samenbrengen en aan tafel.

Door de toevoeging van citroenrasp en tomatenblokjes wordt het een lekker fris stamppotje. Uiteraard kun je ook vega speckjes gebruiken als je het recept helemaal vegetarisch wil.

Het is hoe dan ook echt een simpel raapstelen recept, zeker als je nog niet eerder met raapstelen hebt gekookt. En hoewel ze simpel ogen zit er behoorlijk wat voedingswaarde in raapsteeltjes. Per 100 mg maar liefst 35 mg vitamine C en de volle 100 mg aan calcium. Lekker én gezond, wat wil je nog meer.

Dit heb je nodig voor 3 – 4 personen

  • 1 kilo kruimige aardappels, geschild en in kwarten
  • 225 gram raapstelen, steeltjes fijn gesneden en het blad iets grover
  • 4 tomaten, in blokjes (zonder zaadlijst)
  • 125 gram spekreepjes, krokant gebakken
  • rasp van 1 citroen
  • 50 gram roomkaas
  • 50 – 75 ml halfvolle melk
  • gemalen zwarte peper en zout

Bereidingstijd: 15 minuten

Raapstelen stamppotje

Raapstelen stamppotje

Voor je raapstelen stamppotje zet je een grote pan met ruim water op, breng dat aan de kook en kook de aardappels in ongeveer 12 minuten gaar. In de tijd dat de aardappels koken snijd je het onderste deel van de raapstelen eraf. De rest van de steeltjes snijd je fijn, het blad mag wat grover. De tomaten snijd je in blokjes, verwijder het vocht en de zaadlijst. De spekjes bak je in een hete pan krokant en goudbruin.

Lente stamppotjes met raapsteeltjes

Giet de aardappels af en laat even uitstomen. Voeg de roomkaas en melk toe en stamp tot een puree, zo grof of zo fijn als je wilt. Wil je de puree iets smeuïger, doe er dan nog wat extra melk bij.

Voeg dan de citroenrasp, tomaten, raapstelen en spekjes toe en meng dit goed door de puree. Proef en breng op smaak met zout (matig) en genoeg zwarte peper.

Wij aten met z’n drietjes van dit raapstelen stamppotje, maar hadden ook echt trek. Voor 2 volwassenen en 2 kinderen zou het voldoende moeten zijn. In het geval van grote eters zou ik je adviseren het recept te verdubbelen.

 

Gepubliceerd op 7 april 2021


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 16

Seizoensfavorieten, makkelijke maaltijden, een kidsproof pasta en een gezonde fastfood optie. Het zit allemaal in dit nieuwe weekmenu!
13 april 2021
brownie cheesecake
 
Brownie met cheesecaketopping en kersenswirl

In deze brownie met cheesecake topping zit alles wat lekker is. De perfecte traktatie of decadent dessert
13 april 2021
asperge risotto
 
Asperge risotto met garnalen & zalm

Een heerlijk aspergerecept, waarbij je de asperges gaart in romige risotto en serveert met Hollandse garnalen en warmgerookte zalm. Yum!
9 april 2021
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
9 april 2021
klaar om te koken
 
Weekmenu 2021 – week 15

Het weekmenu is weer vers, lekker en in het seizoen. Vijf keer een lekker doordeweeks recept en iets lekkers voor het weekend. Dat wordt weer smullen.
9 april 2021
 
Zomerse lasagne met ricotta & tomatensaus

Een snelle, frisse lasagne met heel veel groenten. Deze zomerse lasagne is werkelijk in ieder seizoen lekker en super goed voor te bereiden.