Raapstelen stamppotjeRaapstelen zijn echte voorjaarsgroente en geweldig om in een stamppotje te gebruiken. Dit lente stamppotje met raapstelen staat in een kwartier op tafel!

Raapstelen kun je op verschillende manieren gebruiken. In dit stamppotje gebruik ik ze rauw, zoals je ook andijviestamppot maakt. In de tijd dat je aardappels gaar koken bereid je de andere ingrediënten voor. Daarna is het een kwestie van samenbrengen en aan tafel.

Door de toevoeging van citroenrasp en tomatenblokjes wordt het een lekker fris stamppotje. Uiteraard kun je ook vega speckjes gebruiken als je het recept helemaal vegetarisch wil.

Het is hoe dan ook echt een simpel raapstelen recept, zeker als je nog niet eerder met raapstelen hebt gekookt. En hoewel ze simpel ogen zit er behoorlijk wat voedingswaarde in raapsteeltjes. Per 100 mg maar liefst 35 mg vitamine C en de volle 100 mg aan calcium. Lekker én gezond, wat wil je nog meer.

Dit heb je nodig voor 3 – 4 personen

  • 1 kilo kruimige aardappels, geschild en in kwarten
  • 225 gram raapstelen, steeltjes fijn gesneden en het blad iets grover
  • 4 tomaten, in blokjes (zonder zaadlijst)
  • 125 gram spekreepjes, krokant gebakken
  • rasp van 1 citroen
  • 50 gram roomkaas
  • 50 – 75 ml halfvolle melk
  • gemalen zwarte peper en zout

Bereidingstijd: 15 minuten

Raapstelen stamppotje

Raapstelen stamppotje

Voor je raapstelen stamppotje zet je een grote pan met ruim water op, breng dat aan de kook en kook de aardappels in ongeveer 12 minuten gaar. In de tijd dat de aardappels koken snijd je het onderste deel van de raapstelen eraf. De rest van de steeltjes snijd je fijn, het blad mag wat grover. De tomaten snijd je in blokjes, verwijder het vocht en de zaadlijst. De spekjes bak je in een hete pan krokant en goudbruin.

Lente stamppotjes met raapsteeltjes

Giet de aardappels af en laat even uitstomen. Voeg de roomkaas en melk toe en stamp tot een puree, zo grof of zo fijn als je wilt. Wil je de puree iets smeuïger, doe er dan nog wat extra melk bij.

Voeg dan de citroenrasp, tomaten, raapstelen en spekjes toe en meng dit goed door de puree. Proef en breng op smaak met zout (matig) en genoeg zwarte peper.

Wij aten met z’n drietjes van dit raapstelen stamppotje, maar hadden ook echt trek. Voor 2 volwassenen en 2 kinderen zou het voldoende moeten zijn. In het geval van grote eters zou ik je adviseren het recept te verdubbelen.

 

Gepubliceerd op 7 april 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
23 juni 2021
 
Pulpo met olijvensaus uit Mi Casa Peru

Dit pulpo gerecht is het perfecte voorbeeld van de veelzijdigheid van de Peruaanse gerechten in Mi Casa Peru. Een aanrader
18 juni 2021
borrelboter Borreltijd
 
Borrelboter met sojasaus & tahin

Een bijzonder smaakvolle boter voor bij de borrel. Deze borrelboter met sojasaus en tahin uit Borreltijd is je nieuwe favoriete borrelhapje!
18 juni 2021
pancakes met aardbeien
 
Weekmenu 2021 – week 25

Ik ga echt ontzettend goed op dit lekkere weer, maar merk wel dat ik ook trek heb in zomerse gerechten. Die vind je dus allemaal in dit nieuwe weekmenu.
16 juni 2021
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
15 juni 2021
vegan gnocchi
 
Gnocchi uit de oven

Vegan eten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Dat bewijst deze gnocchi uit de oven uit Vegan voor iedereen wel. Ook als je niet 100% vegan eet een aanrader.
14 juni 2021
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.