Raapstelen stamppotje



Raapstelen zijn echte voorjaarsgroente en geweldig om in een stamppotje te gebruiken. Dit lente stamppotje met raapstelen staat in een kwartier op tafel!

Raapstelen kun je op verschillende manieren gebruiken. In dit stamppotje gebruik ik ze rauw, zoals je ook andijviestamppot maakt. In de tijd dat je aardappels gaar koken bereid je de andere ingrediënten voor. Daarna is het een kwestie van samenbrengen en aan tafel.

Door de toevoeging van citroenrasp en tomatenblokjes wordt het een lekker fris stamppotje. Uiteraard kun je ook vega speckjes gebruiken als je het recept helemaal vegetarisch wil.

Het is hoe dan ook echt een simpel raapstelen recept, zeker als je nog niet eerder met raapstelen hebt gekookt. En hoewel ze simpel ogen zit er behoorlijk wat voedingswaarde in raapsteeltjes. Per 100 mg maar liefst 35 mg vitamine C en de volle 100 mg aan calcium. Lekker én gezond, wat wil je nog meer.

Dit heb je nodig voor 3 – 4 personen

  • 1 kilo kruimige aardappels, geschild en in kwarten
  • 225 gram raapstelen, steeltjes fijn gesneden en het blad iets grover
  • 4 tomaten, in blokjes (zonder zaadlijst)
  • 125 gram spekreepjes, krokant gebakken
  • rasp van 1 citroen
  • 50 gram roomkaas
  • 50 – 75 ml halfvolle melk
  • gemalen zwarte peper en zout

Bereidingstijd: 15 minuten

Raapstelen stamppotje

Raapstelen stamppotje

Voor je raapstelen stamppotje zet je een grote pan met ruim water op, breng dat aan de kook en kook de aardappels in ongeveer 12 minuten gaar. In de tijd dat de aardappels koken snijd je het onderste deel van de raapstelen eraf. De rest van de steeltjes snijd je fijn, het blad mag wat grover. De tomaten snijd je in blokjes, verwijder het vocht en de zaadlijst. De spekjes bak je in een hete pan krokant en goudbruin.

Lente stamppotjes met raapsteeltjes

Giet de aardappels af en laat even uitstomen. Voeg de roomkaas en melk toe en stamp tot een puree, zo grof of zo fijn als je wilt. Wil je de puree iets smeuïger, doe er dan nog wat extra melk bij.

Voeg dan de citroenrasp, tomaten, raapstelen en spekjes toe en meng dit goed door de puree. Proef en breng op smaak met zout (matig) en genoeg zwarte peper.

Wij aten met z’n drietjes van dit raapstelen stamppotje, maar hadden ook echt trek. Voor 2 volwassenen en 2 kinderen zou het voldoende moeten zijn. In het geval van grote eters zou ik je adviseren het recept te verdubbelen.

 

Gepubliceerd op 7 april 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 oktober 2024
pasta kaas beemster
 
Mac & Cheese deluxe

Echt genieten doe je met deze deluxe Mac & Cheese, die zo gemaakt is. Want echt genieten met Beemster kaas, is zo simpel als dit pastarecept.
21 oktober 2024
 
Hummus bowl met harissa tomaatjes

Deze hummus bowl is niet alleen heel gezond, maar super makkelijk voor te bereiden. Hét bewijs dat lekker en gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn.
18 oktober 2024
nacho's beemster
 
Loaded cheesy Beemster nacho’s

Is er íets lekkerder dan loaded nacho’s? Ja hoor, loaded nacho’s van de barbecue met héél veel gesmolten Beemster kaas.
17 oktober 2024
Spaanse soep Smulpaapje
 
Spaanse soep met bonen, chorizo & cavolo nero

Makkelijke en goedgevulde Spaanse maaltijdsoep met bonen, chorizo en cavolo nero. Zo lekker heb je een soep met bonen nog nooit gegeten.
16 oktober 2024
pumpkin spice cake
 
Pumpkin spice cake

Uit Zoete Zooi. van Eefje Friedhoff komt het recept voor deze geurige pumpkin spice cake. Die wil je bakken. Geloof me!
14 oktober 2024
Noedels uit Comfort
 
Noedels met avocado en radijs

Uit Comfort van Ottolenghi komt dit (aangepaste) recept voor noedels met avocado en radijs. Super snel én gezond. Een toprecept!