Raapstelen stamppotje



Raapstelen zijn echte voorjaarsgroente en geweldig om in een stamppotje te gebruiken. Dit lente stamppotje met raapstelen staat in een kwartier op tafel!

Raapstelen kun je op verschillende manieren gebruiken. In dit stamppotje gebruik ik ze rauw, zoals je ook andijviestamppot maakt. In de tijd dat je aardappels gaar koken bereid je de andere ingrediënten voor. Daarna is het een kwestie van samenbrengen en aan tafel.

Door de toevoeging van citroenrasp en tomatenblokjes wordt het een lekker fris stamppotje. Uiteraard kun je ook vega speckjes gebruiken als je het recept helemaal vegetarisch wil.

Het is hoe dan ook echt een simpel raapstelen recept, zeker als je nog niet eerder met raapstelen hebt gekookt. En hoewel ze simpel ogen zit er behoorlijk wat voedingswaarde in raapsteeltjes. Per 100 mg maar liefst 35 mg vitamine C en de volle 100 mg aan calcium. Lekker én gezond, wat wil je nog meer.

Dit heb je nodig voor 3 – 4 personen

  • 1 kilo kruimige aardappels, geschild en in kwarten
  • 225 gram raapstelen, steeltjes fijn gesneden en het blad iets grover
  • 4 tomaten, in blokjes (zonder zaadlijst)
  • 125 gram spekreepjes, krokant gebakken
  • rasp van 1 citroen
  • 50 gram roomkaas
  • 50 – 75 ml halfvolle melk
  • gemalen zwarte peper en zout

Bereidingstijd: 15 minuten

Raapstelen stamppotje

Raapstelen stamppotje

Voor je raapstelen stamppotje zet je een grote pan met ruim water op, breng dat aan de kook en kook de aardappels in ongeveer 12 minuten gaar. In de tijd dat de aardappels koken snijd je het onderste deel van de raapstelen eraf. De rest van de steeltjes snijd je fijn, het blad mag wat grover. De tomaten snijd je in blokjes, verwijder het vocht en de zaadlijst. De spekjes bak je in een hete pan krokant en goudbruin.

Lente stamppotjes met raapsteeltjes

Giet de aardappels af en laat even uitstomen. Voeg de roomkaas en melk toe en stamp tot een puree, zo grof of zo fijn als je wilt. Wil je de puree iets smeuïger, doe er dan nog wat extra melk bij.

Voeg dan de citroenrasp, tomaten, raapstelen en spekjes toe en meng dit goed door de puree. Proef en breng op smaak met zout (matig) en genoeg zwarte peper.

Wij aten met z’n drietjes van dit raapstelen stamppotje, maar hadden ook echt trek. Voor 2 volwassenen en 2 kinderen zou het voldoende moeten zijn. In het geval van grote eters zou ik je adviseren het recept te verdubbelen.

 

Gepubliceerd op 7 april 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!