Raapstelen stamppotje



Raapstelen zijn echte voorjaarsgroente en geweldig om in een stamppotje te gebruiken. Dit lente stamppotje met raapstelen staat in een kwartier op tafel!

Raapstelen kun je op verschillende manieren gebruiken. In dit stamppotje gebruik ik ze rauw, zoals je ook andijviestamppot maakt. In de tijd dat je aardappels gaar koken bereid je de andere ingrediënten voor. Daarna is het een kwestie van samenbrengen en aan tafel.

Door de toevoeging van citroenrasp en tomatenblokjes wordt het een lekker fris stamppotje. Uiteraard kun je ook vega speckjes gebruiken als je het recept helemaal vegetarisch wil.

Het is hoe dan ook echt een simpel raapstelen recept, zeker als je nog niet eerder met raapstelen hebt gekookt. En hoewel ze simpel ogen zit er behoorlijk wat voedingswaarde in raapsteeltjes. Per 100 mg maar liefst 35 mg vitamine C en de volle 100 mg aan calcium. Lekker én gezond, wat wil je nog meer.

Dit heb je nodig voor 3 – 4 personen

  • 1 kilo kruimige aardappels, geschild en in kwarten
  • 225 gram raapstelen, steeltjes fijn gesneden en het blad iets grover
  • 4 tomaten, in blokjes (zonder zaadlijst)
  • 125 gram spekreepjes, krokant gebakken
  • rasp van 1 citroen
  • 50 gram roomkaas
  • 50 – 75 ml halfvolle melk
  • gemalen zwarte peper en zout

Bereidingstijd: 15 minuten

Raapstelen stamppotje

Raapstelen stamppotje

Voor je raapstelen stamppotje zet je een grote pan met ruim water op, breng dat aan de kook en kook de aardappels in ongeveer 12 minuten gaar. In de tijd dat de aardappels koken snijd je het onderste deel van de raapstelen eraf. De rest van de steeltjes snijd je fijn, het blad mag wat grover. De tomaten snijd je in blokjes, verwijder het vocht en de zaadlijst. De spekjes bak je in een hete pan krokant en goudbruin.

Lente stamppotjes met raapsteeltjes

Giet de aardappels af en laat even uitstomen. Voeg de roomkaas en melk toe en stamp tot een puree, zo grof of zo fijn als je wilt. Wil je de puree iets smeuïger, doe er dan nog wat extra melk bij.

Voeg dan de citroenrasp, tomaten, raapstelen en spekjes toe en meng dit goed door de puree. Proef en breng op smaak met zout (matig) en genoeg zwarte peper.

Wij aten met z’n drietjes van dit raapstelen stamppotje, maar hadden ook echt trek. Voor 2 volwassenen en 2 kinderen zou het voldoende moeten zijn. In het geval van grote eters zou ik je adviseren het recept te verdubbelen.

 

Gepubliceerd op 7 april 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!