Quinoasalade met amandel en edemameboontjes

We aten het origineel van deze salade tijdens onze BBQ kookclub lunch. Ik geloof dat de salade sneller opging dan wat er op dat moment van de barbecue kwam. Het zegt volgens mij alles. Het originele recept vind je in het Big Green Egg kookboek. Ik maakte er, uiteraard, mijn eigen (alcoholvrije) versie van.
Voor 6 personen (als bijgerecht)
275g driekleuren Quinoa (Lassie)
125 rozijnen, geweekt in 100ml Merlot druivensap (AH) – of gebruik sherry of Marsala
100g hele amandelen, gehalveerd (met vlies)
60g pijnboompitten
1 blikje edemame boontjes (Bonduelle) á 155g, afgespoeld en uitgelekt
– of gebruik tuinbonen, dubbel gedopt en geblancheerd
1 bosje peterselie, grofgehakt á 15g
1el ansjovispuree (of 4 fijngehakte ansjovisfilets)
rasp van 1 citroen en het sap van de helft
½ – 1 tl kaneel
3el goede extra vierge olijfolie
zout en peper
Quinoasalade met amandel en edemameboontjes
Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing. Wel in de tussentijd de rozijnen. Verhit een pan en rooster hierin, zonder olie, de amandelen en pijnboompitten in tot de pijnboompitten verkleurd zijn. Regelmatig omschudden. Haal ze uit de pan en hak dan grof. Doe in een kommetje en zet apart.
Vegetarische Quinoasalade
In een grote kom/schaal gaat de gehakte peterselie, citroenrasp, ansjovis, citroensap en kaneel. Roer dat goed los. Dan de olie erbij en nogmaals doorroeren. De gekookte quinoa kan er nu bij, schep die goed om. Tot slot de edemameboontjes er voorzichtig doorscheppen. Tot hier kun je de salade ook de dag ervoor voorbereiden.
Serveren
Vlak voor het serveren op smaak brengen met zout en peper en de noten erdoor, zo blijven ze lekker knapperig. Kan als maaltijdsalade worden geserveerd, met nog wat extra groente erbij. Maar ook lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld de Köfteburger uit Sirocco.
Gepubliceerd op 26 oktober 2016