Quiche met spinazie (uit Kleine hartige taartjes)



Deze quiche met spinazie, uit Kleine hartige taartjes van Petit Gâteau, wordt in het boek Quiche Spanakopita genoemd vanwege zijn Griekse invloeden. Maar hoe je ‘ook noemt, beloof me één ding en dat is dat je ‘een keer gaat maken.

Het deeg maak je in no time de dag ervoor klaar, waardoor je op de dag zelf behoorlijk snel een verse quiche met spinazie en nog meer fantastische smaakmakers op tafel zet.

Quiche met spinazie – voor 4 personen als maaltijd

voor het deeg (dag van tevoren maken)
280g bloem
5g suiker
5g zout
200g boter, op kamertemperatuur
50g melk
10g eidooier (afwegen!)

Ik heb het deeg in mijn foodprocessor gemaakt door alles bij elkaar te doen en kort (met pulseknop) te mengen tot het een deeg vormt. Doe je het met de handen wrijf dan de boter door de droge ingrediënten die je in een kom mengt. Daarbij de melk en eidooier en kort tot deegbal mengen.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat een nacht rusten in de koelkast

voor de quichesaus
2 eieren
100g halfvolle yoghurt
70g slagroom
zout, peper, nootmuskaat

Meng alles en zet afgedekt tot gebruik in de koelkast (kan ook dag van tevoren al)

Quiche Spanakopita de vulling
100g verse babyspinazie (ik gebruikte 150g gewone bladspinazie)
2 bosuitjes, in ringen
1 kleine prei, in ringen (goed gewassen en uitgelekt)
100g feta, verkruimeld
80g ricotta
15g verse dille, fijngehakt (niet de steeltjes)
45g olijfolie
zout & peper
2 handjes geroosterde pijnboompitten (ipv sesamzaad, zoals in het boek)
rasp van 1 schone citroen
handje zwarte Kalamata olijven

verder nodig: Springvorm 24cm (ingevet) – heteluchtoven 180C
Bereidingstijd: deeg 10 minuten + nacht rusten saus 5 minuten Quiche 10 minuten + half uur rusten baktijd 50-60 minuten

Spinazie quiche_Smulpaapje

Homemade quiche met spinazie

Rol het deeg, dat je iets op kamertemperatuur hebt laten komen, met een deegroller uit en bedek je ingevette springvorm ermee. Zorg voor een mooi opstaand randje. Laat het blik met deeg erin daarna in de koelkast nog een half uurtje rusten, zodat het deeg straks tijdens het bakken niet teveel krimpt.

In de tussentijd bereid je de vulling voor en verwarm je je oven voor. Doe alle ingrediënten in een kom en hussel dat met je handen goed door. Vul je geprepareerde springvorm met de vulling en verspreid gelijkmatig. Giet de quichesaus tot 5mm onder de rand, want tijdens het bakken zakt het deeg nog een beetje.

Quiche spanakopita

Bak de quiche in 50-60 minuten gaar. Gaat ‘ie te hard, verlaag dan de temperatuur naar 150C of 160C. Laat de quiche afkoelen en bestrooi dan met de geroosterde pijnboompitten. Je kunt de quiche lauwwarm of (de dag erna) koud eten. Geniet ervan!

Gepubliceerd op 2 maart 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 16

Seizoensfavorieten, makkelijke maaltijden, een kidsproof pasta en een gezonde fastfood optie. Het zit allemaal in dit nieuwe weekmenu!
13 april 2021
brownie cheesecake
 
Brownie met cheesecaketopping en kersenswirl

In deze brownie met cheesecake topping zit alles wat lekker is. De perfecte traktatie of decadent dessert
13 april 2021
asperge risotto
 
Asperge risotto met garnalen & zalm

Een heerlijk aspergerecept, waarbij je de asperges gaart in romige risotto en serveert met Hollandse garnalen en warmgerookte zalm. Yum!
9 april 2021
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
9 april 2021
klaar om te koken
 
Weekmenu 2021 – week 15

Het weekmenu is weer vers, lekker en in het seizoen. Vijf keer een lekker doordeweeks recept en iets lekkers voor het weekend. Dat wordt weer smullen.
9 april 2021
 
Zomerse lasagne met ricotta & tomatensaus

Een snelle, frisse lasagne met heel veel groenten. Deze zomerse lasagne is werkelijk in ieder seizoen lekker en super goed voor te bereiden.