Quiche met spinazie



Deze quiche met spinazie, uit Kleine hartige taartjes van Petit Gâteau, wordt in het boek Quiche Spanakopita genoemd vanwege zijn Griekse invloeden. Maar hoe je deze quiche ook noemt, beloof me één ding en dat is dat je ‘m een keer gaat maken. Het is namelijk echt een van de lekkerste quiche recepten die er is.

Het deeg voor deze quiche maak je in no time de dag ervoor klaar, waardoor je op de dag zelf behoorlijk snel een verse quiche met spinazie en nog meer fantastische smaakmakers op tafel zet.

Restjes quiche over? Dan heb je de lekkerste lunch voor de dag erna.

Quiche met spinazie – voor 4 personen als maaltijd

voor het deeg (dag van tevoren maken)

280g bloem
5g suiker
5g zout
200g boter, op kamertemperatuur
50g melk
10g eidooier (afwegen!)

Ik heb het deeg in mijn foodprocessor gemaakt door alles bij elkaar te doen en kort (met pulseknop) te mengen tot het een deeg vormt. Doe je het met de handen wrijf dan de boter door de droge ingrediënten die je in een kom mengt. Daarbij de melk en eidooier en kort tot deegbal mengen.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat een nacht rusten in de koelkast

quiche met spinazie

voor de quichesaus

2 eieren
100g halfvolle yoghurt
70g slagroom
zout, peper, nootmuskaat

Meng alles en zet afgedekt tot gebruik in de koelkast (kan ook dag van tevoren al)

voor de vulling van de quiche

100g verse babyspinazie (ik gebruikte 150g gewone bladspinazie)
2 bosuitjes, in ringen
1 kleine prei, in ringen (goed gewassen en uitgelekt)
100g feta, verkruimeld
80g ricotta
15g verse dille, fijngehakt (niet de steeltjes)
45g olijfolie
zout & peper
2 handjes geroosterde pijnboompitten (ipv sesamzaad, zoals in het boek)
rasp van 1 schone citroen
handje zwarte Kalamata olijven

verder nodig: Springvorm 24cm (ingevet) – heteluchtoven 180C
Bereidingstijd: deeg 10 minuten + nacht rusten saus 5 minuten Quiche 10 minuten + half uur rusten baktijd 50-60 minuten

De lekkerste quiche met spinazie

Rol het deeg voor de quiche, dat je iets op kamertemperatuur hebt laten komen, met een deegroller uit en bedek je ingevette springvorm ermee. Zorg voor een mooi opstaand randje. Laat het blik met deeg erin daarna in de koelkast nog een half uurtje rusten, zodat het deeg straks tijdens het bakken niet teveel krimpt.

In de tussentijd bereid je de vulling voor en verwarm je je oven voor. Doe alle ingrediënten in een kom en hussel dat met je handen goed door. Vul je geprepareerde springvorm met de vulling en verspreid gelijkmatig. Giet de quichesaus tot 5mm onder de rand, want tijdens het bakken zakt het deeg nog een beetje.

Quiche spanakopita

Bak de quiche in 50-60 minuten gaar. Gaat ‘ie te hard, verlaag dan de temperatuur naar 150C of 160C. Laat de quiche afkoelen en bestrooi dan met de geroosterde pijnboompitten. Je kunt de quiche lauwwarm of (de dag erna) koud eten. Geniet ervan!

Gepubliceerd op 2 maart 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.