Quiche met spinazie & pancetta
Met een rol kant & klaardeeg in de vriezer is deze quiche nóg sneller klaar, maar ook met plakjes bladerdeeg of zelfs een zelfgemaakt korstdeeg is het – hoewel het misschien ingewikkeld lijkt – een werkje van niks.
Het resultaat is een knapperige quiche met een zoete, verrassende bodem en een gezonde, contrasterende vulling. Ideaal voor makkelijke maaltijden en ook prima helemaal voor te bereiden.
Voor 4 personen, als avondmaaltijd
1 rol deeg (of gebruik genoeg bladerdeeg voor jouw bakblik)
100g pancetta, in reepjes (of gebruik gewone spekreepjes)
400g verse spinazie
50g Taggiasche olijven zonder pit (of gebruik andere zwarte olijven)
50g Italiaanse blauwe kaas (of iedere andere kaas die je lekker vindt)
5 tomaatjes, gehalveerd
3el gekonfijte sjalotjes (of gebruik gekarameliseerde rode ui) *)
125ml slagroom
75ml melk
3 eieren
Verder nodig: bakblik, liefst met losse bodem 30x20cm – blindbakvulling – oven voorverwarmen 180C (hetelucht) – staafmixer
Italiaanse quiche
Begin met het blindbakken van de bodem. Doe hiervoor je deeg in het bakblik, dat je hebt voorzien van bakpapier. Op het deeg gaat nog een vel bakpapier. Daarop gaat je blindbakvulling. Dat kunnen speciale steentjes zijn of gebruik droge bonen/pasta. Bak dit 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal er dan uit, haal de vulling eraf en laat afkoelen.
Quiche met spinazie
Voor de vulling roerbak je de spinazie. Wil je wat meer pit roerbak dan in een gefruit teentje knoflook. Ik koos voor een neutrale spinazie. Laat daarna heel goed uitlekken en als het afgekoeld is knijp je het laatste beetje vocht eruit. De spinazie moet zo droog mogelijk zijn!
Pancetta in je quiche
Ik nam van vakantie en stuk pancetta mee, dat ik hiervoor in reepjes sneed. Gewone spekreepjes kan ook prima. Bak die in een droge, hete pan, krokant. Laat op keukenpapier uitlekken. Bedek nu de bodem van je afgekoelde deeg met de sjalotjes. Ik gebruikte gekonfijte sjalotjes uit een pot, maar je kunt ze ook zelf karameliseren. Op de sjalotjes gaat de spinazie. Verdeel de olijven en spekjes hierover en voeg nog een paar gehalveerde tomaatjes toe. Mix met een staafmixer de blauwe kaas in de slagroom en melk en kluts hier tot slot de eieren door. Giet dit – voorzichtig! – over de quiche.
Quiche met spinazie, sjalotjes en pancetta
Bak de quiche 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat in het blik even afkoelen. Ik zet ‘vaak daarna, zonder blik, nog even terug in de wel nog warme maar uitgeschakelde oven zodat de bodem ook nog even bakt. Je kunt de quiche lauwwarm eten, lekker met een salade erbij. Maar ook de dag erna, koud, is ‘ie heerlijk!
Gekarameliseerde uien
Het is heel eenvoudig om zelf gekarameliseerde ui of sjalot te maken. Zie bijvoorbeeld dit recept. Ik zou voor dit recept alleen geen gembersiroop gebruiken en de gewone uien vervangen door rode ui of sjalotjes.
Gepubliceerd op 15 augustus 2018