Pruimencake met kaneel & gember



Nog tot en met september zijn er volop Nederlandse pruimen in het seizoen, een prima excuus dus om binnenkort deze pruimencake met kaneel en gember te maken. Die smaakt ook prima met pruimen uit andere landen hoor, maar lokaal is toch nét even iets lekkerder.

Ik bakte deze cake met pruimen op een tijdstip dat ik niemand kan aanbevelen, maar het werd daarmee wel een heerlijk ontbijt. Ook later op de dag is ‘ie natuurlijk lekker. Maar maak ‘m hoe dan ook maar eens, gewoon om zeker te weten dat ik het écht bij het juiste eind heb…

cake

Dit heb je nodig voor de cake (10 plakken)

300g pruimen (ongeveer 8 stuks)
1 ½ tl kaneel
3 el suiker
100g suiker
100g bruine basterdsuiker
115g zachte roomboter
2 eieren
1tl vanille extract
3el yoghurt
250g bloem
1 ½ tl bakpoeder
¼ tl zout
1 tl kaneel
1 tl gemberpoeder

verder nodig: cakeblik (met bakpapier) – oven voorverwarmen 175C

Pruimencake met kaneel & gember

Begin voor je pruimencake door de helft van de pruimen in blokjes te snijden en de andere helft in plakjes. Meng de suiker met de kaneel en haal hier eerst de blokjes doorheen (doe die daarna in een apart kommetje) en de plakjes daarna in de resterende kaneelsuiker.

Makkelijk cakerecept met pruimen

Meng de beide suikers en doe die met de zachte roomboter in een mixer. Mix tot de suiker goed is opgenomen en doe er dan één voor één de eieren bij als ook het vanille extract. Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en gemberpoeder. Doe dit beetje bij beetje bij je suiker/botermengsel en meng kort. Tot slot de yoghurt erdoor mengen.

Doe de helft van het beslag in je voorbereidde cakeblik. Daarop gaan de pruimenblokjes. Spreid gelijkmatig uit. Daarop gaat de rest van je cakebeslag. Verdeel het goed over de blokjes. Hierop gaan je plakjes pruimen, die je dakpansgewijs erop legt.

Hoe weet je of je cake gaar is?

Bak je cake nu ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven en controleer dan met een satéprikker of je cake gaar is. Dat is ‘ie als je satéprikker droog en schoon uit de cake komt. Als dat niet zo is laat je ‘nog even in de oven.

Laat in het blik afkoelen, voordat je de cake helemaal eruit haalt en op een rooster verder laat afkoelen. Genieten maar!

 

Gepubliceerd op 21 augustus 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.