Pruimencake met kaneel & gember



Nog tot en met september zijn er volop Nederlandse pruimen in het seizoen, een prima excuus dus om binnenkort deze pruimencake met kaneel en gember te maken. Die smaakt ook prima met pruimen uit andere landen hoor, maar lokaal is toch nét even iets lekkerder.

Ik bakte deze cake met pruimen op een tijdstip dat ik niemand kan aanbevelen, maar het werd daarmee wel een heerlijk ontbijt. Ook later op de dag is ‘ie natuurlijk lekker. Maar maak ‘m hoe dan ook maar eens, gewoon om zeker te weten dat ik het écht bij het juiste eind heb…

cake

Dit heb je nodig voor de cake (10 plakken)

300g pruimen (ongeveer 8 stuks)
1 ½ tl kaneel
3 el suiker
100g suiker
100g bruine basterdsuiker
115g zachte roomboter
2 eieren
1tl vanille extract
3el yoghurt
250g bloem
1 ½ tl bakpoeder
¼ tl zout
1 tl kaneel
1 tl gemberpoeder

verder nodig: cakeblik (met bakpapier) – oven voorverwarmen 175C

Pruimencake met kaneel & gember

Begin voor je pruimencake door de helft van de pruimen in blokjes te snijden en de andere helft in plakjes. Meng de suiker met de kaneel en haal hier eerst de blokjes doorheen (doe die daarna in een apart kommetje) en de plakjes daarna in de resterende kaneelsuiker.

Makkelijk cakerecept met pruimen

Meng de beide suikers en doe die met de zachte roomboter in een mixer. Mix tot de suiker goed is opgenomen en doe er dan één voor één de eieren bij als ook het vanille extract. Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en gemberpoeder. Doe dit beetje bij beetje bij je suiker/botermengsel en meng kort. Tot slot de yoghurt erdoor mengen.

Doe de helft van het beslag in je voorbereidde cakeblik. Daarop gaan de pruimenblokjes. Spreid gelijkmatig uit. Daarop gaat de rest van je cakebeslag. Verdeel het goed over de blokjes. Hierop gaan je plakjes pruimen, die je dakpansgewijs erop legt.

Hoe weet je of je cake gaar is?

Bak je cake nu ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven en controleer dan met een satéprikker of je cake gaar is. Dat is ‘ie als je satéprikker droog en schoon uit de cake komt. Als dat niet zo is laat je ‘nog even in de oven.

Laat in het blik afkoelen, voordat je de cake helemaal eruit haalt en op een rooster verder laat afkoelen. Genieten maar!

 

Gepubliceerd op 21 augustus 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.