Pruimencake met kaneel & gember



Nog tot en met september zijn er volop Nederlandse pruimen in het seizoen, een prima excuus dus om binnenkort deze pruimencake met kaneel en gember te maken. Die smaakt ook prima met pruimen uit andere landen hoor, maar lokaal is toch nét even iets lekkerder.

Ik bakte deze cake met pruimen op een tijdstip dat ik niemand kan aanbevelen, maar het werd daarmee wel een heerlijk ontbijt. Ook later op de dag is ‘ie natuurlijk lekker. Maar maak ‘m hoe dan ook maar eens, gewoon om zeker te weten dat ik het écht bij het juiste eind heb…

cake

Dit heb je nodig voor de cake (10 plakken)

300g pruimen (ongeveer 8 stuks)
1 ½ tl kaneel
3 el suiker
100g suiker
100g bruine basterdsuiker
115g zachte roomboter
2 eieren
1tl vanille extract
3el yoghurt
250g bloem
1 ½ tl bakpoeder
¼ tl zout
1 tl kaneel
1 tl gemberpoeder

verder nodig: cakeblik (met bakpapier) – oven voorverwarmen 175C

Pruimencake met kaneel & gember

Begin voor je pruimencake door de helft van de pruimen in blokjes te snijden en de andere helft in plakjes. Meng de suiker met de kaneel en haal hier eerst de blokjes doorheen (doe die daarna in een apart kommetje) en de plakjes daarna in de resterende kaneelsuiker.

Makkelijk cakerecept met pruimen

Meng de beide suikers en doe die met de zachte roomboter in een mixer. Mix tot de suiker goed is opgenomen en doe er dan één voor één de eieren bij als ook het vanille extract. Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en gemberpoeder. Doe dit beetje bij beetje bij je suiker/botermengsel en meng kort. Tot slot de yoghurt erdoor mengen.

Doe de helft van het beslag in je voorbereidde cakeblik. Daarop gaan de pruimenblokjes. Spreid gelijkmatig uit. Daarop gaat de rest van je cakebeslag. Verdeel het goed over de blokjes. Hierop gaan je plakjes pruimen, die je dakpansgewijs erop legt.

Hoe weet je of je cake gaar is?

Bak je cake nu ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven en controleer dan met een satéprikker of je cake gaar is. Dat is ‘ie als je satéprikker droog en schoon uit de cake komt. Als dat niet zo is laat je ‘nog even in de oven.

Laat in het blik afkoelen, voordat je de cake helemaal eruit haalt en op een rooster verder laat afkoelen. Genieten maar!

 

Gepubliceerd op 21 augustus 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.