Pruimencake met kaneel & gember



Nog tot en met september zijn er volop Nederlandse pruimen in het seizoen, een prima excuus dus om binnenkort deze pruimencake met kaneel en gember te maken. Die smaakt ook prima met pruimen uit andere landen hoor, maar lokaal is toch nét even iets lekkerder.

Ik bakte deze cake met pruimen op een tijdstip dat ik niemand kan aanbevelen, maar het werd daarmee wel een heerlijk ontbijt. Ook later op de dag is ‘ie natuurlijk lekker. Maar maak ‘m hoe dan ook maar eens, gewoon om zeker te weten dat ik het écht bij het juiste eind heb…

cake

Dit heb je nodig voor de cake (10 plakken)

300g pruimen (ongeveer 8 stuks)
1 ½ tl kaneel
3 el suiker
100g suiker
100g bruine basterdsuiker
115g zachte roomboter
2 eieren
1tl vanille extract
3el yoghurt
250g bloem
1 ½ tl bakpoeder
¼ tl zout
1 tl kaneel
1 tl gemberpoeder

verder nodig: cakeblik (met bakpapier) – oven voorverwarmen 175C

Pruimencake met kaneel & gember

Begin voor je pruimencake door de helft van de pruimen in blokjes te snijden en de andere helft in plakjes. Meng de suiker met de kaneel en haal hier eerst de blokjes doorheen (doe die daarna in een apart kommetje) en de plakjes daarna in de resterende kaneelsuiker.

Makkelijk cakerecept met pruimen

Meng de beide suikers en doe die met de zachte roomboter in een mixer. Mix tot de suiker goed is opgenomen en doe er dan één voor één de eieren bij als ook het vanille extract. Meng in een aparte kom de bloem, bakpoeder, zout, kaneel en gemberpoeder. Doe dit beetje bij beetje bij je suiker/botermengsel en meng kort. Tot slot de yoghurt erdoor mengen.

Doe de helft van het beslag in je voorbereidde cakeblik. Daarop gaan de pruimenblokjes. Spreid gelijkmatig uit. Daarop gaat de rest van je cakebeslag. Verdeel het goed over de blokjes. Hierop gaan je plakjes pruimen, die je dakpansgewijs erop legt.

Hoe weet je of je cake gaar is?

Bak je cake nu ongeveer 55 minuten in de voorverwarmde oven en controleer dan met een satéprikker of je cake gaar is. Dat is ‘ie als je satéprikker droog en schoon uit de cake komt. Als dat niet zo is laat je ‘nog even in de oven.

Laat in het blik afkoelen, voordat je de cake helemaal eruit haalt en op een rooster verder laat afkoelen. Genieten maar!

 

Gepubliceerd op 21 augustus 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.