Preisoep met erwtjes en waterkers
Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept en zo gemaakt.
Want als ik ergens blij van wordt is het wel dat ik bijna 1 kilo groente in één soeprecept gestopt krijg. Preisoep is daarnaast een bron van vezels en ontzettend goed voor je.
Preisoep bewaren
Je kunt deze preisoep (afgekoeld) een dag of twee in de koelkast bewaren. Dus ideaal als lunch op een drukke dag. In de vriezer blijft deze preisoep zeker 3 maanden goed. Ik vries dus meteen een deel van de soep in en bewaar een ander deel van de soep voor de dag erna.
Je maakt met dit recept ongeveer 1,5 liter preisoep dus deel gerust een pannetje soep met buren of vrienden, want er is genoeg.
Gerookte schelvis
Ik vul de preisoep aan met erwtjes, waterkers én gerookte schelvis. Die laatste is in Nederland niet heel goed verkrijgbaar en kun je vervangen door gerookte makreel. Of als je niet van vis houdt met uitgebakken spekjes. Liever vegetarisch? Doe dan lekker wat croutons door je preisoep.
Kortom, met dit soeprecept kun je echt álle kanten op. Ik zou ‘m gewoon lekker gaan maken. Hij is namelijk in minder dan 20 minuten klaar!
Voor 1,5 liter preisoep
1 el olie
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, gesnipperd
400 gram schoongemaakte prei, in ringen
450 gram diepvrieserwtjes
80 gram waterkers
1 citroen, het sap naar smaak
2 gerookte schelvissen, in stukjes
1-2 tl crème fraiche
zout & peper
1,5 liter warme groentebouillon
½ bosje platte peterselie, grof gesneden
Verder nodig: staafmixer of blender
Preisoep met erwtjes & waterkers
Fruit voor de soep de ui in de warme olie, een minuut of 3. Voeg de knoflook toe en fruit even mee. Prei er nu bij en 5 minuten mee laten bakken, terwijl je met regelmaat omschept. Voeg de erwtjes en de warme bouillon toe en breng aan de kook. Laat 5 minuten pruttelen en dan mag de waterkers erbij, die hoeft alleen maar te slinken.
Soeprecept
Is de prei gaar, dan mag de soep in de blender of maak fijn met een staafmixer. Terug in de pan nu en dan gaat de gerookte vis erbij. Laat mee warm worden en breng tot slot op smaak met citroensap (naar smaak), crème fraiche, (matig) zout en (royaal) gemalen peper. Ik zei het toch, het is een super makkelijk soeprecept!
Roer nu de peterselie erdoor en serveer. Garneer de soep met een klein lepeltje extra crème fraiche en een takje waterkers. Geniet!
NB: dit is een aangepaste versie van een recept voor preisoep met waterkers van BBC Food.
Gepubliceerd op 9 mei 2024