Port Tonic, dé zomercocktail uit PortugalAls er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je Port Tonic maakt.

Want dat je deze zomer een Port Tonic (of Porto Tonico zoals de Portugezen zeggen) wilt maken staat als een paal boven water. Het is een van de meest eenvoudige cocktails om te maken, maar zo heerlijk fris.

Stel je maar voor dat je in het Portugese zonnetje zit, met een koude Port Tonic in je handen en in gedachten doet alsof je langs de Douro zit. Zie je het al voor je?! Heel goed, want in 3 stappen heb je die Port Tonic gemaakt. Ik zei het al, een eenvoudige zomerse cocktail.

Port Tonic met witte of rosé port

Niet voor niets stond de Port Tonic al in mijn boek Wereldwijd borreltijd, want de Port Tonic en ik hebben een historie met elkaar. De eerste keer dat ik Port Tonic dronk was in 2008. Letterlijk in een tentje langs de Douro, net boven Porto. En sinds die tijd staat hier dus eigenlijk standaard een fles witte port in de kast. Want Port Tonic maak je traditioneel met witte port. Overigens, ook rosé port is een fantástische basis voor een Port Tonic zo ontdekte ik recent.

   

In mei van dit jaar was ik wederom in Portugal en dronk ik Port Tonic in twee restaurants. Voor mij dé bevestiging dat Port Tonic nog steeds moet doorbreken in Nederland, als dé zomercocktail. Dit is hoe je die Port Tonic maakt!

voor één glas

50 ml witte Port (ik gebruik veelal witte port van Cockburn’s)
100 ml tonic (ik gebruik altijd Fever Tree)
grote ijsblokjes

garnering

schijfje grapefruit & takje tijm, of
schijfje limoen & takje munt of
citroenschil & takje munt

Kies vooral wat jij lekker vindt!

Groot glas vullen met ijs. Witte Port erbij. Aftoppen met tonic en jouw favo garnering en klaar is Port Tonic!

 

Gepubliceerd op 18 mei 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
10 februari 2024
 
Restaurants en uit eten op Curaçao

Tips voor restaurants op Curaçao, daar waar ik heerlijk uit eten ben geweest. Dat je op Curaçao geweldig uit eten kunt zie je aan deze restaurant tips.
21 december 2023
Warre's port kaasplank
 
5 tips voor het lekkerste kaasplankje met port

Duik in de wereld van port en kaas met deze 5 tips voor het lekkerste kaasplankje. Zo wordt jouw kaasplankje de perfecte afsluiter van je diner.
3 december 2023
Rueda wijnen
 
Bubbels uit Rueda voor bij de borrelplank

Wist je dat er naast Verdejo wijnen ook waanzinnig lekker bubbels uit het Spaanse wijngebied Rueda komen? De perfecte partner voor je borrelplank.