Port Tonic, dé zomercocktail uit PortugalAls er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je Port Tonic maakt.

Want dat je deze zomer een Port Tonic (of Porto Tonico zoals de Portugezen zeggen) wilt maken staat als een paal boven water. Het is een van de meest eenvoudige cocktails om te maken, maar zo heerlijk fris.

Stel je maar voor dat je in het Portugese zonnetje zit, met een koude Port Tonic in je handen en in gedachten doet alsof je langs de Douro zit. Zie je het al voor je?! Heel goed, want in 3 stappen heb je die Port Tonic gemaakt. Ik zei het al, een eenvoudige zomerse cocktail.

Port Tonic met witte of rosé port

Niet voor niets stond de Port Tonic al in mijn boek Wereldwijd borreltijd, want de Port Tonic en ik hebben een historie met elkaar. De eerste keer dat ik Port Tonic dronk was in 2008. Letterlijk in een tentje langs de Douro, net boven Porto. En sinds die tijd staat hier dus eigenlijk standaard een fles witte port in de kast. Want Port Tonic maak je traditioneel met witte port. Overigens, ook rosé port is een fantástische basis voor een Port Tonic zo ontdekte ik recent.

   

In mei van dit jaar was ik wederom in Portugal en dronk ik Port Tonic in twee restaurants. Voor mij dé bevestiging dat Port Tonic nog steeds moet doorbreken in Nederland, als dé zomercocktail. Dit is hoe je die Port Tonic maakt!

voor één glas

50 ml witte Port (ik gebruik veelal witte port van Cockburn’s)
100 ml tonic (ik gebruik altijd Fever Tree)
grote ijsblokjes

garnering

schijfje grapefruit & takje tijm, of
schijfje limoen & takje munt of
citroenschil & takje munt

Kies vooral wat jij lekker vindt!

Groot glas vullen met ijs. Witte Port erbij. Aftoppen met tonic en jouw favo garnering en klaar is Port Tonic!

 

Gepubliceerd op 18 mei 2023


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.
4 mei 2023
Leiden restaurants
 
10 x Favoriete restaurants in Leiden

Een update van tips voor mijn favoriete restaurants in Leiden. Dit zijn 10 restaurants in Leiden waar je áltijd goed eet!