Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal



Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je Port Tonic maakt.

Want dat je deze zomer een Port Tonic (of Porto Tonico zoals de Portugezen zeggen) wilt maken staat als een paal boven water. Het is een van de meest eenvoudige cocktails om te maken, maar zo heerlijk fris.

Stel je maar voor dat je in het Portugese zonnetje zit, met een koude Port Tonic in je handen en in gedachten doet alsof je langs de Douro zit. Zie je het al voor je?! Heel goed, want in 3 stappen heb je die Port Tonic gemaakt. Ik zei het al, een eenvoudige zomerse cocktail.

Port Tonic met witte of rosé port

Niet voor niets stond de Port Tonic al in mijn boek Wereldwijd borreltijd, want de Port Tonic en ik hebben een historie met elkaar. De eerste keer dat ik Port Tonic dronk was in 2008. Letterlijk in een tentje langs de Douro, net boven Porto. En sinds die tijd staat hier dus eigenlijk standaard een fles witte port in de kast. Want Port Tonic maak je traditioneel met witte port. Overigens, ook rosé port is een fantástische basis voor een Port Tonic zo ontdekte ik recent.

   

In mei van dit jaar was ik wederom in Portugal en dronk ik Port Tonic in twee restaurants. Voor mij dé bevestiging dat Port Tonic nog steeds moet doorbreken in Nederland, als dé zomercocktail. Dit is hoe je die Port Tonic maakt!

voor één glas

50 ml witte Port (ik gebruik veelal witte port van Cockburn’s)
100 ml tonic (ik gebruik altijd Fever Tree)
grote ijsblokjes

garnering

schijfje grapefruit & takje tijm, of
schijfje limoen & takje munt of
citroenschil & takje munt

Kies vooral wat jij lekker vindt!

Groot glas vullen met ijs. Witte Port erbij. Aftoppen met tonic en jouw favo garnering en klaar is Port Tonic!

 

Gepubliceerd op 18 mei 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
28 september 2023
limited edition Glenmorangie
 
A Tale of Tokyo, een limited edition van Glenmorangie

Japans eikenhout, rijping in bourbon- en sherryvaten geeft deze whisky een unieke smaak, die de contrasten van Tokio weerspiegelt.
25 september 2023
geurkaarsen jo malone
 
Mijn favoriete geurkaarsen

Geur doet iets met je. Niets lekkerder dan ook om een fijne geurkaars thuis aan te steken. Maar welke? Dit zijn mijn favoriete geurkaarsen.
15 september 2023
gaultmillau 100 chefs
 
Proef bij 100 toonaangevende Nederlandse chefs

Tijdens 100Chefs by Gault&Millau kun jij in één weekend proeven wat 100 toonaangevende chefs uit heel Nederland te bieden hebben.
6 september 2023
On Cru Rotterdam
 
On Cru, culinaire belevenis in intieme ambiance

Ontdek On Cru in Rotterdam, waar de culinaire verwennerij hand in hand gaat met een gastvrije sfeer. Een aanrader!
5 september 2023
nagellak Essie
 
Nagellak kleurentrends voor herfst en winter

Met de komst van de herfst is het tijd om je nagels te voorzien van nieuwe trendy kleuren. Dit zijn de 3 nagellak trends voor dit najaar en deze winter.
15 augustus 2023
Baoase Curacao
 
Baoase Curaçao – bucketlist bestemming

Als je een bucketlist hebt voor tropische bestemmingen, dan mag Baoase op Curaçao daar per direct op. Ik leg je uit waarom.