Pompoen, feta & saliebrood (uit Home sweet home Xmas)



Pompoen, feta & saliebrood uit Home sweet home Xmas van Yvette van Boven. Dat is een heerlijk gevuld hartig brood dat je op alle momenten van het jaar kunt eten.

Het blijft het leukste én lastigste dat er is, koken uit nieuwe kookboeken om je een oordeel te vormen voor je review. Voor Home sweet home Xmas van Yvette van Boven was dat ook best wel weer een opgave, want het boek is een aaneenschakeling van “wil ik maken recepten!”.

Uiteindelijk koos ik voor dit hartige brood, dat er niet alleen super feestelijk uitziet maar ook nog eens multifunctioneel is. Lekker met een salade, bij een grote kop soep of gewoon lekker bij de borrel.

 

Voor 1 brood

250ml lauwwarm water
1 zakje droge gist (7g)
2tl honing
400g bloem
1tl zout
400g pompoenblokjes
1tl (gerookt) paprikapoeder
100g feta, in blokjes
12 verse salieblaadjes. 4 ervan fijngehakt
1 ei, losgeklopt

verder nodig: cakeblik (ingevet) – oven voorverwarmen 200C (boven en onderwarmte)

pompoenbrood yvette

Pompoen, feta & saliebrood

Klopt het lauwwarme water met de honing en gist los en laat 7 minuten staan, tot het gaat schuimen en de gist is opgelost en actief is. Meng in de tussentijd bloem en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet daar het gistmengsel in en roer het tot het samenkomt en kneed daarna, op een met bloem bestoven werkblad minstens 10 minuten tot je een zacht en soepel deeg hebt. (dit kun je eventueel ook door je keukenmachine met deeghaak laten doen).

Leg het deeg dan in een kom, dek af met een schone theedoek en laat op een warme, tochvrije plek, rijzen tot het in volume is verdubbeld (ongeveer een uur)

Hartig brood met pompoen

In die tijd gaat de pompoen op een bakplaat met paprikapoeder, zout en peper. Rooster in 30 minuten, tot ze net gaar zijn en de randjes iets donker. Haal uit de oven en laat op de plaat afkoelen. Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door, zodat alle lucht er weer uit is.

Rol uit met een deegroller uit tot een rechthoek van 15x25cm. Bestrooi het deeg – randen vrijlaten! – met de pompoen, feta en fijngehakte salie. Rol vanaf de lange kant op tot een dikke rol.

Borrelbrood

Snijd de rol in twaalf gelijke stukken. Bol ieder stukje iets op en leg er zes, met de snijkant naar boven, op de bodem van je bakblik. Leg op elk bolletje een blaadje salie. Leg op die bolletjes de resterende bolletjes deeg, tot je cakeblik gevuld is. Druk de rest van de blaadjes salie er tussen. Dek af met een schone theedoek en laat nog een half uur rijzen.

Home sweet home Xmas

In de wederom op 200C voorverwarmde oven bak je het brood, dat je voor het bakken nog bestrijkt met losgeklopt ei, nu 30 minuten of tot het brood mooi goudbruin en gaar is. Laat vijf minuutjes afkoelen voor je het uit het blik haalt en op een rooster helemaal laat afkoelen. Vers het allerlekkerst!

Gepubliceerd op 12 november 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!