Pompoen, feta & saliebrood (uit Home sweet home Xmas)



Pompoen, feta & saliebrood uit Home sweet home Xmas van Yvette van Boven. Dat is een heerlijk gevuld hartig brood dat je op alle momenten van het jaar kunt eten.

Het blijft het leukste én lastigste dat er is, koken uit nieuwe kookboeken om je een oordeel te vormen voor je review. Voor Home sweet home Xmas van Yvette van Boven was dat ook best wel weer een opgave, want het boek is een aaneenschakeling van “wil ik maken recepten!”.

Uiteindelijk koos ik voor dit hartige brood, dat er niet alleen super feestelijk uitziet maar ook nog eens multifunctioneel is. Lekker met een salade, bij een grote kop soep of gewoon lekker bij de borrel.

 

Voor 1 brood

250ml lauwwarm water
1 zakje droge gist (7g)
2tl honing
400g bloem
1tl zout
400g pompoenblokjes
1tl (gerookt) paprikapoeder
100g feta, in blokjes
12 verse salieblaadjes. 4 ervan fijngehakt
1 ei, losgeklopt

verder nodig: cakeblik (ingevet) – oven voorverwarmen 200C (boven en onderwarmte)

pompoenbrood yvette

Pompoen, feta & saliebrood

Klopt het lauwwarme water met de honing en gist los en laat 7 minuten staan, tot het gaat schuimen en de gist is opgelost en actief is. Meng in de tussentijd bloem en zout in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet daar het gistmengsel in en roer het tot het samenkomt en kneed daarna, op een met bloem bestoven werkblad minstens 10 minuten tot je een zacht en soepel deeg hebt. (dit kun je eventueel ook door je keukenmachine met deeghaak laten doen).

Leg het deeg dan in een kom, dek af met een schone theedoek en laat op een warme, tochvrije plek, rijzen tot het in volume is verdubbeld (ongeveer een uur)

Hartig brood met pompoen

In die tijd gaat de pompoen op een bakplaat met paprikapoeder, zout en peper. Rooster in 30 minuten, tot ze net gaar zijn en de randjes iets donker. Haal uit de oven en laat op de plaat afkoelen. Kneed het deeg na het rijzen opnieuw door, zodat alle lucht er weer uit is.

Rol uit met een deegroller uit tot een rechthoek van 15x25cm. Bestrooi het deeg – randen vrijlaten! – met de pompoen, feta en fijngehakte salie. Rol vanaf de lange kant op tot een dikke rol.

Borrelbrood

Snijd de rol in twaalf gelijke stukken. Bol ieder stukje iets op en leg er zes, met de snijkant naar boven, op de bodem van je bakblik. Leg op elk bolletje een blaadje salie. Leg op die bolletjes de resterende bolletjes deeg, tot je cakeblik gevuld is. Druk de rest van de blaadjes salie er tussen. Dek af met een schone theedoek en laat nog een half uur rijzen.

Home sweet home Xmas

In de wederom op 200C voorverwarmde oven bak je het brood, dat je voor het bakken nog bestrijkt met losgeklopt ei, nu 30 minuten of tot het brood mooi goudbruin en gaar is. Laat vijf minuutjes afkoelen voor je het uit het blik haalt en op een rooster helemaal laat afkoelen. Vers het allerlekkerst!

Gepubliceerd op 12 november 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!