Polentafrietjes met Parmezaanse kaas



Dit stond al héél lang op mijn ‘te koken bucketlist’. Ik proefde ze voor het eerst bij Jamie’s Italian, die een versie hadden met rozemarijn. Maar ook mijn eigen versie, met Parmezaanse kaas vond gretig aftrek thuis

Het is weer eens iets anders dan aardappelfrietjes. En heel fijn, ze zijn in z’n geheel voor te bereiden zodat je ze op de dag van eten alleen nog maar hoeft te bakken. Want oh ja, ze komen uit de oven dus ook nog eens gezond. Joepie!

Voor 4 personen, als bijgerecht

250g polenta
1,1 liter water
75 gram geraspte Parmezaanse kaas
1tl (gedroogde) rozemarijn
versgemalen zwarte peper & (matig) zout

Verder nodig: bakblik (25x40cm) – bakpapier – oven voorverwarmen op 220C (boven/onderwarmte)
Bereidingstijd: 10 minuten – wachttijd – 30 minuten oventijd

Hoe maak je polenta?

Let goed op de gebruiksaanwijzing op de polenta, en maak ‘volgens die instructie klaar. In mijn geval was dat 250g polenta mengen met 1,1 liter kokend water en dat een tiental minuten laten pruttelen, zodat de polenta indikt en gaar kookt. Wel even regelmatig doorroeren. Roer er tenslotte de kaas en kruiden goed door.

Polentafrietjes met Parmezaanse kaas

Doe de gare polenta in het bakblik, spreid gelijkmatig uit en laat het helemaal afkoelen. Rasp met een fijne rasp nog wat extra geraspte kaas over de bovenkant. Zet dan in de koelkast en laat door en door opstijven. Dit gaat redelijk snel overigens. Met een uurtje / anderhalf uur is ‘ie stevig genoeg. Kiep daarna het blik ondersteboven op een snijplank. Je kunt er nu heel makkelijk frietjes van snijden.

Polentafrietjes_2020 before Smulpaapje

Doe dat zo gelijkmatig mogelijk, zodat ze straks allemaal tegelijk gaar en krokant zijn. Tot en met dit punt kun je alles helemaal voorbereiden en afgedekt in de koelkast wegzetten.

Polentafrietjes uit de oven

Leg de polentafrietjes op het bakblik dat je met bakpapier heb bedekt en bak ze nu, in de voorverwarmde oven,15 minuten. Draai ze daarna, voorzichtig!, om en bak nog 15 minuten. Als ze mooi goudbruin en krokant zijn haal je ze uit de oven. De tijd in de oven hangt ook enigszins af van hoe dik je de frietjes hebt gesneden. Check dus vooral wanneer je ze zelf mooi goudbruin en knapperig genoeg vindt. Serveer met je favoriete groenten, vis of vlees en geniet ervan!

Gepubliceerd op 19 februari 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.