Pok̩ Bowl Р3 varianten



Poké is Hawaïaans voor kleine stukjes en dat is precies wat je terugvindt in deze goddelijke kommetjes, stukjes (rauwe) vis. Er zijn poké bowls in allerlei smaken. Ik zag onlangs een reportage over een restaurant op Hawaï waar ze wel 32 soorten poké serveren. Fantastisch!

Wat ik er vooral ideaal aan vind is dat het je het gevoel en de smaak van sushi geeft, zonder dat je een hoop gedoe hoeft uit te halen om ze netjes op te rollen. Bij ons dametje was het een dikke hit en ik was zelf ook erg blij verrast met het resultaat. Dit gaan we zeker vaker maken!

poke bowl Smulpaapje

Voor 4 personen

250g gare bruine basmati rijst (ik gebruikte Tilda)
2 avocado’s, in partjes gesneden
3 lentje uitjes, in ringetjes
300g edemame boontjes (toko), kort gekookt volgens gebruiksaanwijzing

Versie 1 – gemarineerde garnalen

12 grote garnalen
1tl sojasaus (ik gebruikte Kikkoman minder zout)
½ tl sesamolie

Versie 2 – gemarineerde zalm

200g zalmhaas, in blokjes
2el sojasaus
1tl sesamolie
1tl rijstazijn
mespunt knoflookpoeder
mestpunt gemberpoeder

Versie 3 – ongemarineerde tonijn

150g verse tonijn, in blokjes

Voor de zoet/zure komkommer

1 komkommer
125ml rijstazijn
125ml water
75g suiker
1 ½ tl zout

Voor erbij

1 bakje zeewiersalade
geroosterde sesamzaadjes
srirachi mayonaise (toko)

Belangrijk als je poké bowls maakt

Het allerbelangrijkste is, net als bij sushi, dat je vis zo vers mogelijk is. Dus op de dag dat je ze wilt maken ga je naar je visboer. Niet eerder. En ook geen vis uit de diepvries en/of supermarkt. Dat is echt zonde van de smaak. Want vis, daar draait het om in dit gerecht!

Welke poké bowl maak jij?

Welke versie je ook kiest, gemarineerd zoals 1 en 2 of ongemarineerd zoals 3, maak de poké bowls vlak voor je gaat eten af. De vis kun je wel prima ’s ochtends al in de marinade leggen, daar wordt het alleen maar lekkerder van. Ook de zoet / zure komkommer kun je al van te voren klaar maken. Dan hoef je als je gaat eten alleen nog maar alles bij elkaar te doen.

Zoet zure komkommer

Breng de azijn, water, suiker en zout aan de kook. Snijd de komkommer in dunne plakjes en voeg die aan het mengsel toe. Vuur uit en zo 10 minuten laten staan. Dan laten afkoelen, met vocht en al in een afsluitbaar bakje doen en in de koelkast zetten tot gebruik.

Zo stel je een poké bowl samen

In een kommetje gaat rijst, reepjes avocado, edemamaboontjes en de vis naar keuze (of alle drie, zoals wij deden 😊) Daarbij de zoet zure komkommer, wat zeewiersalade en dat bestrooi je met de lenteuitjes, wat sesamzaad en de restjes marinade. Houd je van pittig, dan kun je er ook nog wat srirachimayonaise overheen doen. Smullen maar!

 

Gepubliceerd op 24 augustus 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.