Pok̩ Bowl Р3 varianten



Poké is Hawaïaans voor kleine stukjes en dat is precies wat je terugvindt in deze goddelijke kommetjes, stukjes (rauwe) vis. Er zijn poké bowls in allerlei smaken. Ik zag onlangs een reportage over een restaurant op Hawaï waar ze wel 32 soorten poké serveren. Fantastisch!

Wat ik er vooral ideaal aan vind is dat het je het gevoel en de smaak van sushi geeft, zonder dat je een hoop gedoe hoeft uit te halen om ze netjes op te rollen. Bij ons dametje was het een dikke hit en ik was zelf ook erg blij verrast met het resultaat. Dit gaan we zeker vaker maken!

poke bowl Smulpaapje

Voor 4 personen

250g gare bruine basmati rijst (ik gebruikte Tilda)
2 avocado’s, in partjes gesneden
3 lentje uitjes, in ringetjes
300g edemame boontjes (toko), kort gekookt volgens gebruiksaanwijzing

Versie 1 – gemarineerde garnalen

12 grote garnalen
1tl sojasaus (ik gebruikte Kikkoman minder zout)
½ tl sesamolie

Versie 2 – gemarineerde zalm

200g zalmhaas, in blokjes
2el sojasaus
1tl sesamolie
1tl rijstazijn
mespunt knoflookpoeder
mestpunt gemberpoeder

Versie 3 – ongemarineerde tonijn

150g verse tonijn, in blokjes

Voor de zoet/zure komkommer

1 komkommer
125ml rijstazijn
125ml water
75g suiker
1 ½ tl zout

Voor erbij

1 bakje zeewiersalade
geroosterde sesamzaadjes
srirachi mayonaise (toko)

Belangrijk als je poké bowls maakt

Het allerbelangrijkste is, net als bij sushi, dat je vis zo vers mogelijk is. Dus op de dag dat je ze wilt maken ga je naar je visboer. Niet eerder. En ook geen vis uit de diepvries en/of supermarkt. Dat is echt zonde van de smaak. Want vis, daar draait het om in dit gerecht!

Welke poké bowl maak jij?

Welke versie je ook kiest, gemarineerd zoals 1 en 2 of ongemarineerd zoals 3, maak de poké bowls vlak voor je gaat eten af. De vis kun je wel prima ‘s ochtends al in de marinade leggen, daar wordt het alleen maar lekkerder van. Ook de zoet / zure komkommer kun je al van te voren klaar maken. Dan hoef je als je gaat eten alleen nog maar alles bij elkaar te doen.

Zoet zure komkommer

Breng de azijn, water, suiker en zout aan de kook. Snijd de komkommer in dunne plakjes en voeg die aan het mengsel toe. Vuur uit en zo 10 minuten laten staan. Dan laten afkoelen, met vocht en al in een afsluitbaar bakje doen en in de koelkast zetten tot gebruik.

Zo stel je een poké bowl samen

In een kommetje gaat rijst, reepjes avocado, edemamaboontjes en de vis naar keuze (of alle drie, zoals wij deden 😊) Daarbij de zoet zure komkommer, wat zeewiersalade en dat bestrooi je met de lenteuitjes, wat sesamzaad en de restjes marinade. Houd je van pittig, dan kun je er ook nog wat srirachimayonaise overheen doen. Smullen maar!

 

Gepubliceerd op 24 augustus 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 juli 2020
 
Goedbedoeld ongevraagd baby eetadvies

Wat doe je met goedbedoeld ongevraagd baby eetadvies? Maaike vertelt hoe zij de eetopvoeding van haar zoontje aanpakt.
13 juli 2020
hartige taart tomaat
 
Vegetarische hartige taart met tomaat en mozzarella

Deze vegetarische hartige taart met tomaat en mozzarella is ideaal als je in nog geen half uur lekker en gezond wilt eten.
13 juli 2020
spinazie-quiche-petit-gateau-web2.jpg
 
De 5 lekkerste hartige taart recepten

Hartige taart, wij zijn er dol op. Dus zet ik mijn 5 favoriete hartige taarten voor je op een rijtje én leg je uit wat de onderlinge verschillen zijn.
13 juli 2020
flammkuchen
 
Flammkuchen met courgette

In de categorie hartige taart is Flammkuchen een van mijn favorieten. Ideaal om restjes groente op te verwerken.
10 juli 2020
appeltaart met custard
 
Smulpaapje weekmenu – week 28

Dit weekmenu gaan we lekker op vakantie. Thuis op vakantie. Maar internationaal aan tafel. Een culinaire reis uit eigen keuken.
10 juli 2020
artisjokken-web2.jpg
 
Artisjokken met een mosterddip

Met deze verse artisjokken met mosterddip waan je je heel even op vakantie. Ga je mee op culinaire reis?!