Plaatcake met bosbessen & citroen (uit het Delicious Zoetboek)
Het is best lastig kiezen, als bijna alle 132 recepten uit het Delicious Zoetboek er allemaal even lekker uitzien. Maar omdat ik alles voor deze plaatcake nog in huis had, én hij in nog geen 45 minuten uit de oven komt koos ik dit recept om met jullie te delen.
Uiteraard kon ik het niet laten om het recept hier en daar íets naar mijn eigen smaak aan te passen. Maar het resultaat is er niet minder om. Gauw de keuken in dus!
Voor één plaatcake met bosbessen
200g bloem (gezeefd) met een mespunt zout
200g suiker
200g zachte roomboter
1tl vanille extract
rasp van 1 schoongeboende citroen
2 eieren
100ml halfvolle kwark
150g verse bosbessen
5 knapperige gemberkoekjes (verkruimeld) (of 1 ruime el amandelschaafsel)
Verder nodig: browniebakblik, voorzien van bakpapier – oven voorverwarmen 175C (hetelucht)
Plaatcake met bosbessen
Zeef de bloem in een kom en doe daar het zout bij. In de mixer gaat de zachte boter en suiker, mix zeker 5 minuten tot het mooi luchtig en romig is. Dan de vanille en citroenrasp erdoor mengen. Breek nu een voor een de eieren erin en mix per ei tot ze geheel zijn opgenomen, voor je het volgende ei erbij doet. Kwark er door mengen en je beslag is klaar om bij de bloem te gaan.
Snelle cake uit Delicious Zoetboek
Giet het beslag in de vorm en strijk gelijkmatig uit. Verspreid de bosbessen hierover en tot slot de fijne koekkruimels er overheen (in het originele recept wordt hier een eetlepel amandelschaafsel gebruikt en die heb ik de 2e keer ook gebruikt). Bak de cake 30 – 35 minuten in de voorverwarmde oven, tot ‘ie gaar en mooi goudbruin is.
Laat afkoelen, voor je de cake uit het blik haalt en op een rooster helemaal laat afkoelen. Eventueel strooi je er nog wat poedersuiker over. Vers het lekkerst!
Gepubliceerd op 27 juni 2018