Pizza Calzone met tomatensaus en mozzarella
We aten nogal wat pizza in Italië afgelopen zomer en een van de dingen die me opviel was dat hoe minder ingrediënten er op de pizza zaten, des te lekkerder hij vaak was.
Nu heb ik niet altijd zin (of tijd) om zelf pizzadeeg te maken dus top dat er nu diepvriespizzadeeg is dat – net als bladerdeeg – in individuele plakjes komt. Ideaal om er een calzone mee te maken, een dichte pizza. En dat is zó gedaan!
Voor 4 personen
1 pakje Koopmans pizzadeeg (8 velletjes ontdooid)
1 hoeveelheid zelfgemaakte tomatensaus (volgens dit recept)
1-2 buffelmozzarella’s
4-8 plakjes ham
verse basilicum, naar smaak
verder nodig: bakblik met bakpapier – oven voorverwarmen 200C
Voor je begint
De tomatensaus maak je liefst de dag/avond van te voren, zodat hij afgekoeld en al klaar staat om te gebruiken. Je maakt kleine pizza’s met het deeg. Wil je ze als avondmaaltijd serveren dan vermoed ik dat je er wel 2 per persoon kunt maken. Hier ging dat in ieder geval schoon op. En hoewel je natuurlijk verse tomatensaus gebruikt, is wat extra groente erbij serveren aan te raden om er écht een volledige maaltijd van te maken.
Calzone pizza’s
Laat het deeg ontdooien en verwarm in de tussentijd je oven op 200C. Omdat ik het makkelijker vouwen vond heb ik de hoekjes van het deeg heek iets (rond) eraf gesneden. Dat hoeft niet, je kunt ze ook goed naar binnen vouwen straks. Leg op ieder plakje deeg een plakje ham, snijd het op maat bij indien nodig. De randen wil je vrij houden. Daarop gaat een schepje tomatensaus, een plukje mozzarella en een of twee blaadjes basilicum.
Calzones vouwen
Vouw nu vanaf de bovenkant het deeg over de vulling. Met een vork vouw je het deeg goed dicht, zodat straks in de oven er niets uit kan lopen. Verwijder het plastic velletje voordat je de calzone pizza op een bakblik met bakpapier legt. Herhaal met de resterende plakjes deeg en vulling.
Bak de calzones op 200C 20-25 minuten, tot ze mooi goudbruin kleuren en het deeg gaar is.
Gepubliceerd op 2 september 2016