Pitabroodjes, volgens The Palomar
Na watertandend het hele boek The Palomar door te hebben genomen ben ik gauw de keuken in gedoken. In eerste instantie om alleen de pitabroodjes te maken. Maar al gauw stond de tafel vol met Mezze. Ik maakte ook de Labne en de gemarineerde rode uien.
En hoewel ik ze de volgende keer niet meer met volkoren bloem zal maken – het rijst veel minder goed – waren de pitabroodjes heerlijk om al dat lekkers mee op te dopen. Echt een aanrader en helemaal niet moeilijk. Kijk maar!
Voor 10 grote (of 14 kleine) pitabroodjes
500g bloem, plus extra voor op je werkvlak
7g droge gist (of 25g verse)
15g suiker
10g zout
300ml kokend water
45ml zonnebloemolie
Verder nodig: mixer met deeghaken – geduld – oven voorverwarmen op 240C (conventionele oven)
Maak zelf deeg voor pitabroodjes
Doe de bloem, gister, suiker en zout in een kom, meng en roer het water en de olie erdoor. Kneed dit 10 minuten op lage snelheid (of met de hand) tot je een elastische deeg hebt. Door het langdurig kneden gaan de broodjes straks extra goed rijzen, dus niet op beknibbelen.
Pitabroodjes recept uit The Palomar
Dek het deeg af met een schone theedoek en laat minimaal 30 minuten op een warme plek rijzen (of tot in volume verdubbeld). Strooi dan wat bloem op je werkblad en leg het deeg erop. Verdeel in 10 porties van 85g (voor kleine broodjes in 14 porties van 60). En rol iedere portie deeg tot een bolletje. Verdeel die, met 2-3 cm er tussen, op je werkblad, dek af met een theedoek en laat weer 15 minuten rijzen, tot in volume verdubbeld.
Verse pitabroodjes
Met een deegroller rol je de deegbollen uit, tot een cirkel van 16cm doorsnede (12cm voor de kleine broodjes). Zorg dat ze allemaal even dik zijn, zodat ze straks gelijkmatig in de oven verder rijzen. Bekleed twee bakplaten met bakpapier en leg de deegcirkels daarop, ze afgedekt weg en laat 15 minuten rusten.
De geur van versgebakken brood
Verwarm je oven voor op 240C en bak de broodjes in 8-10 minuten. Je zult ze zien rijzen en bol zien staan. Dan weet je dat ze van binnen gaar zijn. Wil je ze lekker bruin laten kleuren, laat ze dan nog een minuut of 2 langer staan.
Haal ze nu uit de oven en laat afkoelen onder een schone theedoek (of in een afgesloten plastic zak) zodat ze zachter kunnen worden. Serveer dan met een variatie aan Mezze of misschien wel lekker met zelfgemaakte shoarma.
Gepubliceerd op 19 maart 2017