Pitabroodjes, volgens The Palomar



Na watertandend het hele boek The Palomar door te hebben genomen ben ik gauw de keuken in gedoken. In eerste instantie om alleen de pitabroodjes te maken. Maar al gauw stond de tafel vol met Mezze. Ik maakte ook de Labne en de gemarineerde rode uien.

En hoewel ik ze de volgende keer niet meer met volkoren bloem zal maken – het rijst veel minder goed – waren de pitabroodjes heerlijk om al dat lekkers mee op te dopen. Echt een aanrader en helemaal niet moeilijk. Kijk maar!

pitta_Palomar

Voor 10 grote (of 14 kleine) pitabroodjes

500g bloem, plus extra voor op je werkvlak
7g droge gist (of 25g verse)
15g suiker
10g zout
300ml kokend water
45ml zonnebloemolie

Verder nodig: mixer met deeghaken – geduld – oven voorverwarmen op 240C (conventionele oven)

Maak zelf deeg voor pitabroodjes

Doe de bloem, gister, suiker en zout in een kom, meng en roer het water en de olie erdoor. Kneed dit 10 minuten op lage snelheid (of met de hand) tot je een elastische deeg hebt. Door het langdurig kneden gaan de broodjes straks extra goed rijzen, dus niet op beknibbelen.

Pitabroodjes recept uit The Palomar

Dek het deeg af met een schone theedoek en laat minimaal 30 minuten op een warme plek rijzen (of tot in volume verdubbeld). Strooi dan wat bloem op je werkblad en leg het deeg erop. Verdeel in 10 porties van 85g (voor kleine broodjes in 14 porties van 60). En rol iedere portie deeg tot een bolletje. Verdeel die, met 2-3 cm er tussen, op je werkblad, dek af met een theedoek en laat weer 15 minuten rijzen, tot in volume verdubbeld.

Verse pitabroodjes

Met een deegroller rol je de deegbollen uit, tot een cirkel van 16cm doorsnede (12cm voor de kleine broodjes). Zorg dat ze allemaal even dik zijn, zodat ze straks gelijkmatig in de oven verder rijzen. Bekleed twee bakplaten met bakpapier en leg de deegcirkels daarop, ze afgedekt weg en laat 15 minuten rusten.

De geur van versgebakken brood

Verwarm je oven voor op 240C en bak de broodjes in 8-10 minuten. Je zult ze zien rijzen en bol zien staan. Dan weet je dat ze van binnen gaar zijn. Wil je ze lekker bruin laten kleuren, laat ze dan nog een minuut of 2 langer staan.

Haal ze nu uit de oven en laat afkoelen onder een schone theedoek (of in een afgesloten plastic zak) zodat ze zachter kunnen worden. Serveer dan met een variatie aan Mezze of misschien wel lekker met zelfgemaakte shoarma.

Gepubliceerd op 19 maart 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.