Pitabroodjes, volgens The Palomar



Na watertandend het hele boek The Palomar door te hebben genomen ben ik gauw de keuken in gedoken. In eerste instantie om alleen de pitabroodjes te maken. Maar al gauw stond de tafel vol met Mezze. Ik maakte ook de Labne en de gemarineerde rode uien.

En hoewel ik ze de volgende keer niet meer met volkoren bloem zal maken – het rijst veel minder goed – waren de pitabroodjes heerlijk om al dat lekkers mee op te dopen. Echt een aanrader en helemaal niet moeilijk. Kijk maar!

pitta_Palomar

Voor 10 grote (of 14 kleine) pitabroodjes

500g bloem, plus extra voor op je werkvlak
7g droge gist (of 25g verse)
15g suiker
10g zout
300ml kokend water
45ml zonnebloemolie

Verder nodig: mixer met deeghaken – geduld – oven voorverwarmen op 240C (conventionele oven)

Maak zelf deeg voor pitabroodjes

Doe de bloem, gister, suiker en zout in een kom, meng en roer het water en de olie erdoor. Kneed dit 10 minuten op lage snelheid (of met de hand) tot je een elastische deeg hebt. Door het langdurig kneden gaan de broodjes straks extra goed rijzen, dus niet op beknibbelen.

Pitabroodjes recept uit The Palomar

Dek het deeg af met een schone theedoek en laat minimaal 30 minuten op een warme plek rijzen (of tot in volume verdubbeld). Strooi dan wat bloem op je werkblad en leg het deeg erop. Verdeel in 10 porties van 85g (voor kleine broodjes in 14 porties van 60). En rol iedere portie deeg tot een bolletje. Verdeel die, met 2-3 cm er tussen, op je werkblad, dek af met een theedoek en laat weer 15 minuten rijzen, tot in volume verdubbeld.

Verse pitabroodjes

Met een deegroller rol je de deegbollen uit, tot een cirkel van 16cm doorsnede (12cm voor de kleine broodjes). Zorg dat ze allemaal even dik zijn, zodat ze straks gelijkmatig in de oven verder rijzen. Bekleed twee bakplaten met bakpapier en leg de deegcirkels daarop, ze afgedekt weg en laat 15 minuten rusten.

De geur van versgebakken brood

Verwarm je oven voor op 240C en bak de broodjes in 8-10 minuten. Je zult ze zien rijzen en bol zien staan. Dan weet je dat ze van binnen gaar zijn. Wil je ze lekker bruin laten kleuren, laat ze dan nog een minuut of 2 langer staan.

Haal ze nu uit de oven en laat afkoelen onder een schone theedoek (of in een afgesloten plastic zak) zodat ze zachter kunnen worden. Serveer dan met een variatie aan Mezze of misschien wel lekker met zelfgemaakte shoarma.

Gepubliceerd op 19 maart 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.
8 juni 2024
Ananas tarte tatin
 
Ananas Tarte Tatin 

De I-RON snijmachine is een must voor iedere hobby kok. Je kunt deze soepele snijmachine zelfs gebruiken om een ananas perfect mee te schillen.
6 juni 2024
recept yoghurtijs
 
Yoghurt ijs met aardbeien en frambozen

Met een ijsmachine is yoghurtijs echt het makkelijkste ijs om zelf te maken. Afhankelijk van het seizoen kies je je favoriete zomerfruit voor erdoor.
6 juni 2024
recept knoflookgarnalen bbq
 
Knoflookgarnalen van de BBQ

Dit is een recept voor knoflookgarnalen van de barbecue. Een heerlijk zomers borrelhapje, dat je in een handomdraai maakt.