Pitabroodjes, volgens The Palomar



Na watertandend het hele boek The Palomar door te hebben genomen ben ik gauw de keuken in gedoken. In eerste instantie om alleen de pitabroodjes te maken. Maar al gauw stond de tafel vol met Mezze. Ik maakte ook de Labne en de gemarineerde rode uien.

En hoewel ik ze de volgende keer niet meer met volkoren bloem zal maken – het rijst veel minder goed – waren de pitabroodjes heerlijk om al dat lekkers mee op te dopen. Echt een aanrader en helemaal niet moeilijk. Kijk maar!

pitta_Palomar

Voor 10 grote (of 14 kleine) pitabroodjes

500g bloem, plus extra voor op je werkvlak
7g droge gist (of 25g verse)
15g suiker
10g zout
300ml kokend water
45ml zonnebloemolie

Verder nodig: mixer met deeghaken – geduld – oven voorverwarmen op 240C (conventionele oven)

Maak zelf deeg voor pitabroodjes

Doe de bloem, gister, suiker en zout in een kom, meng en roer het water en de olie erdoor. Kneed dit 10 minuten op lage snelheid (of met de hand) tot je een elastische deeg hebt. Door het langdurig kneden gaan de broodjes straks extra goed rijzen, dus niet op beknibbelen.

Pitabroodjes recept uit The Palomar

Dek het deeg af met een schone theedoek en laat minimaal 30 minuten op een warme plek rijzen (of tot in volume verdubbeld). Strooi dan wat bloem op je werkblad en leg het deeg erop. Verdeel in 10 porties van 85g (voor kleine broodjes in 14 porties van 60). En rol iedere portie deeg tot een bolletje. Verdeel die, met 2-3 cm er tussen, op je werkblad, dek af met een theedoek en laat weer 15 minuten rijzen, tot in volume verdubbeld.

Verse pitabroodjes

Met een deegroller rol je de deegbollen uit, tot een cirkel van 16cm doorsnede (12cm voor de kleine broodjes). Zorg dat ze allemaal even dik zijn, zodat ze straks gelijkmatig in de oven verder rijzen. Bekleed twee bakplaten met bakpapier en leg de deegcirkels daarop, ze afgedekt weg en laat 15 minuten rusten.

De geur van versgebakken brood

Verwarm je oven voor op 240C en bak de broodjes in 8-10 minuten. Je zult ze zien rijzen en bol zien staan. Dan weet je dat ze van binnen gaar zijn. Wil je ze lekker bruin laten kleuren, laat ze dan nog een minuut of 2 langer staan.

Haal ze nu uit de oven en laat afkoelen onder een schone theedoek (of in een afgesloten plastic zak) zodat ze zachter kunnen worden. Serveer dan met een variatie aan Mezze of misschien wel lekker met zelfgemaakte shoarma.

Gepubliceerd op 19 maart 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.