Pinsa met balsamico uitjes & vijgen

Recepten met vijgen kun je niet genoeg hebben. Zeker niet als het zo makkelijk is als dit lunchrecept met pinsa, balsamico uitjes en verse vijgen!
Laat ik bij het begin beginnen, pinsa! Wat is dat eigenlijk? Pinsa komt uit Italia, uit Emilia Romagna om precies te zijn. Het houdt het midden tussen een pizza bodem en focaccia. Dus lekker luchtig qua structuur en je bakt het kort in de oven. Die pinsa kun je zelf maken, in Nederland heeft Bertolli (no spon!) ook kant en klare pinsa’s. Die had ik afgelopen zomer in Italië ook al gespot, maar super fijn dat je ze ook gewoon hier kunt kopen. En handig om op voorraad te hebben voor onder meer dit lunchrecept
Lunchrecept met pinsa
Voor dit lunchrecept heb ik de pinsa 5 minuten onbelegd in de oven gebakken en daarna even laten afkoelen. Op de pinsa gaan gekaramelliseerde uien met balsamico, ik leg je zo dadelijk uit hoe je die maakt. Neem daar even de tijd voor, want hoe langer ze gebakken worden des te lekkerder ze worden.
Heb je verder alleen nog geitenkaas (of een andere kaas, als je dat lekkerder vindt), rucola en verse vijgen nodig en dan is je lunchbroodje al bijna klaar. Geniet ervan!
Voor één pinsa heb je nodig
2 grote uien, in dunne ringen
1 el olie of boter
½ el balsamico azijn (hoe ouder hoe lekkerder)
2 verse vijgen
50 – 100 gram geitenkaas
handje rucola
1 pinsa (Bertolli)
Gekaramelliseerde uien met balsamico maak je zo
Verhit de olie in de pan, maar laat niet gloeiend heet worden. Bak hier op medium vuur de uien in aan. Niet te hoog en te hard bakken, maar rustig laten karamelliseren. Na 10 minuten gaat de balsamico erbij. Het vocht daarvan verdampt, maar de smaak trekt in de uien. Laat ze nog 10-15 minuten langzaam garen, tot ze zacht en zoet zijn. Haal uit de pan en laat even afkoelen.
Pinsa met balsamico uitjes & verse vijgen
Bak je pinsa 5 minuten in een voorverwarmde oven volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verdeel de balsamico uitjes hierover en verkruimel de kaas, zoveel als je wilt. Beleg verder met plakjes verse vijgen en evt. nog een kleine drizzle balsamico.
Gepubliceerd op 18 oktober 2023