Picanha van de BBQ



Waar we voorgaande jaren helemaal into pulled pork waren hebben we dit jaar de picanha ontdekt. Een staartstuk van de koe, dat ook wel bekend staat als rosbief. Een prachtig stuk vlees dat je ook langzaam kunt garen.

Door de vorm van het vlees zijn de uiteinden goed doorbakken (ideaal met kinderen) en is het midden prachtig rosé. En het allermooiste; restjes zijn de dag erna héérlijk op een (stok)broodje. Dit is hoe wij ‘maken

Picanha van de BBQ – ongeveer 6 – 8 personen

1,5kg picanha (vraag ernaar bij de slager)
zout & peper
BBQ – indirect op 150C
kernthermometer

voor erbij: uiencompote – vers stokbrood – groente naar keuze

Zo maak je picanha van de barbecue

Zorg dat je vlees op tijd uit de koelkast is en snijd de vetlaag kruislings in. Niet verwijderen, dit zorgt namelijk straks voor smaak aan je vlees. Stook daarna je barbecue naar 150C en zet de tussenplaat erop, met daarop een lekbak. Op het rooster leg je nu, met de vetzijde naar beneden, het vlees. Kernthermometer in je vlees prikken en klep van de barbecue dicht doen.

picanha bbq Smulpaapje

Slowroast picanha

Nu is het een kwestie van de kerntemperatuur tot 48C te laten komen. Hoe snel dat gaat ligt aan de dikte van je vlees, maar reken toch zeker anderhalf uur tot twee uur daarvoor. Als je op de gewenste temperatuur bent haal je het vlees van de barbecue en pak je het in aluminiumfolie in. In de tussentijd haal je de tussenplaat weg en stook je de barbecue weer hoger, tot ongeveer 225C.

Rosé gebakken picanha

Rooster nu direct over het vuur, je vlees met de vetzijde naar beneden op het rooster en de kernthermometer er weer in. Grill het vlees nu, aan weerszijden, tot de kerntemperatuur 55C is. Je picanha is dan perfect rosé gebakken. Haal het van de barbecue af en laat nog even rusten. In de tussentijd kun je nog wat groente grillen, zoals bijvoorbeeld courgette, om bij het vlees te serveren.

Snijd het vlees, met een goed scherp mes, in dunne plakjes en serveer met groente naar keuze.

picanha_BBQ Smulpaapje

Verspillingsvrij barbecueën

Gaat het vlees niet in één keer op, dan heb je mega mazzel. Beleg de dag erna een vers stokbrood met een beetje uiencompote en leg daar, dun gesneden, plakjes picanha op. Heerlijk als lunch, thuis of op je werk.

 

Gepubliceerd op 14 augustus 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!