Picanha van de BBQ



Waar we voorgaande jaren helemaal into pulled pork waren hebben we dit jaar de picanha ontdekt. Een staartstuk van de koe, dat ook wel bekend staat als rosbief. Een prachtig stuk vlees dat je ook langzaam kunt garen.

Door de vorm van het vlees zijn de uiteinden goed doorbakken (ideaal met kinderen) en is het midden prachtig rosé. En het allermooiste; restjes zijn de dag erna héérlijk op een (stok)broodje. Dit is hoe wij ‘maken

Picanha van de BBQ – ongeveer 6 – 8 personen

1,5kg picanha (vraag ernaar bij de slager)
zout & peper
BBQ – indirect op 150C
kernthermometer

voor erbij: uiencompote – vers stokbrood – groente naar keuze

Zo maak je picanha van de barbecue

Zorg dat je vlees op tijd uit de koelkast is en snijd de vetlaag kruislings in. Niet verwijderen, dit zorgt namelijk straks voor smaak aan je vlees. Stook daarna je barbecue naar 150C en zet de tussenplaat erop, met daarop een lekbak. Op het rooster leg je nu, met de vetzijde naar beneden, het vlees. Kernthermometer in je vlees prikken en klep van de barbecue dicht doen.

picanha bbq Smulpaapje

Slowroast picanha

Nu is het een kwestie van de kerntemperatuur tot 48C te laten komen. Hoe snel dat gaat ligt aan de dikte van je vlees, maar reken toch zeker anderhalf uur tot twee uur daarvoor. Als je op de gewenste temperatuur bent haal je het vlees van de barbecue en pak je het in aluminiumfolie in. In de tussentijd haal je de tussenplaat weg en stook je de barbecue weer hoger, tot ongeveer 225C.

Rosé gebakken picanha

Rooster nu direct over het vuur, je vlees met de vetzijde naar beneden op het rooster en de kernthermometer er weer in. Grill het vlees nu, aan weerszijden, tot de kerntemperatuur 55C is. Je picanha is dan perfect rosé gebakken. Haal het van de barbecue af en laat nog even rusten. In de tussentijd kun je nog wat groente grillen, zoals bijvoorbeeld courgette, om bij het vlees te serveren.

Snijd het vlees, met een goed scherp mes, in dunne plakjes en serveer met groente naar keuze.

picanha_BBQ Smulpaapje

Verspillingsvrij barbecueën

Gaat het vlees niet in één keer op, dan heb je mega mazzel. Beleg de dag erna een vers stokbrood met een beetje uiencompote en leg daar, dun gesneden, plakjes picanha op. Heerlijk als lunch, thuis of op je werk.

 

Gepubliceerd op 14 augustus 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.