Picanha van de BBQ



Waar we voorgaande jaren helemaal into pulled pork waren hebben we dit jaar de picanha ontdekt. Een staartstuk van de koe, dat ook wel bekend staat als rosbief. Een prachtig stuk vlees dat je ook langzaam kunt garen.

Door de vorm van het vlees zijn de uiteinden goed doorbakken (ideaal met kinderen) en is het midden prachtig rosé. En het allermooiste; restjes zijn de dag erna héérlijk op een (stok)broodje. Dit is hoe wij ‘maken

Picanha van de BBQ – ongeveer 6 – 8 personen

1,5kg picanha (vraag ernaar bij de slager)
zout & peper
BBQ – indirect op 150C
kernthermometer

voor erbij: uiencompote – vers stokbrood – groente naar keuze

Zo maak je picanha van de barbecue

Zorg dat je vlees op tijd uit de koelkast is en snijd de vetlaag kruislings in. Niet verwijderen, dit zorgt namelijk straks voor smaak aan je vlees. Stook daarna je barbecue naar 150C en zet de tussenplaat erop, met daarop een lekbak. Op het rooster leg je nu, met de vetzijde naar beneden, het vlees. Kernthermometer in je vlees prikken en klep van de barbecue dicht doen.

picanha bbq Smulpaapje

Slowroast picanha

Nu is het een kwestie van de kerntemperatuur tot 48C te laten komen. Hoe snel dat gaat ligt aan de dikte van je vlees, maar reken toch zeker anderhalf uur tot twee uur daarvoor. Als je op de gewenste temperatuur bent haal je het vlees van de barbecue en pak je het in aluminiumfolie in. In de tussentijd haal je de tussenplaat weg en stook je de barbecue weer hoger, tot ongeveer 225C.

Rosé gebakken picanha

Rooster nu direct over het vuur, je vlees met de vetzijde naar beneden op het rooster en de kernthermometer er weer in. Grill het vlees nu, aan weerszijden, tot de kerntemperatuur 55C is. Je picanha is dan perfect rosé gebakken. Haal het van de barbecue af en laat nog even rusten. In de tussentijd kun je nog wat groente grillen, zoals bijvoorbeeld courgette, om bij het vlees te serveren.

Snijd het vlees, met een goed scherp mes, in dunne plakjes en serveer met groente naar keuze.

picanha_BBQ Smulpaapje

Verspillingsvrij barbecueën

Gaat het vlees niet in één keer op, dan heb je mega mazzel. Beleg de dag erna een vers stokbrood met een beetje uiencompote en leg daar, dun gesneden, plakjes picanha op. Heerlijk als lunch, thuis of op je werk.

 

Gepubliceerd op 14 augustus 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!