Picanha van de BBQ



Waar we voorgaande jaren helemaal into pulled pork waren hebben we dit jaar de picanha ontdekt. Een staartstuk van de koe, dat ook wel bekend staat als rosbief. Een prachtig stuk vlees dat je ook langzaam kunt garen.

Door de vorm van het vlees zijn de uiteinden goed doorbakken (ideaal met kinderen) en is het midden prachtig rosé. En het allermooiste; restjes zijn de dag erna héérlijk op een (stok)broodje. Dit is hoe wij ‘maken

Picanha van de BBQ – ongeveer 6 – 8 personen

1,5kg picanha (vraag ernaar bij de slager)
zout & peper
BBQ – indirect op 150C
kernthermometer

voor erbij: uiencompote – vers stokbrood – groente naar keuze

Zo maak je picanha van de barbecue

Zorg dat je vlees op tijd uit de koelkast is en snijd de vetlaag kruislings in. Niet verwijderen, dit zorgt namelijk straks voor smaak aan je vlees. Stook daarna je barbecue naar 150C en zet de tussenplaat erop, met daarop een lekbak. Op het rooster leg je nu, met de vetzijde naar beneden, het vlees. Kernthermometer in je vlees prikken en klep van de barbecue dicht doen.

picanha bbq Smulpaapje

Slowroast picanha

Nu is het een kwestie van de kerntemperatuur tot 48C te laten komen. Hoe snel dat gaat ligt aan de dikte van je vlees, maar reken toch zeker anderhalf uur tot twee uur daarvoor. Als je op de gewenste temperatuur bent haal je het vlees van de barbecue en pak je het in aluminiumfolie in. In de tussentijd haal je de tussenplaat weg en stook je de barbecue weer hoger, tot ongeveer 225C.

Rosé gebakken picanha

Rooster nu direct over het vuur, je vlees met de vetzijde naar beneden op het rooster en de kernthermometer er weer in. Grill het vlees nu, aan weerszijden, tot de kerntemperatuur 55C is. Je picanha is dan perfect rosé gebakken. Haal het van de barbecue af en laat nog even rusten. In de tussentijd kun je nog wat groente grillen, zoals bijvoorbeeld courgette, om bij het vlees te serveren.

Snijd het vlees, met een goed scherp mes, in dunne plakjes en serveer met groente naar keuze.

picanha_BBQ Smulpaapje

Verspillingsvrij barbecueën

Gaat het vlees niet in één keer op, dan heb je mega mazzel. Beleg de dag erna een vers stokbrood met een beetje uiencompote en leg daar, dun gesneden, plakjes picanha op. Heerlijk als lunch, thuis of op je werk.

 

Gepubliceerd op 14 augustus 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus
2 augustus 2020
 
De 5 lekkerste recepten met verse pesto

Verse, zelfgemaakte pesto is de basis voor zo ongelofelijk veel lekkere recepten. Want er is meer dan pasta pesto. Kijk maar!
2 augustus 2020
geklopte boter
 
Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam

Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik de lekkerste geklopte boter ooit. En dit is hét recept!
1 augustus 2020
pesto vers
 
De lekkerste zelfgemaakte verse pesto

In een handomdraai maak je zelf de allerlekkerste verse, pesto. met maar een paar ingrediënten. Je wilt nooit meer anders!
30 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 31

Een zomers weekmenu voor wie niet op vakantie gaat, maar wel lekker zomers wil eten. Of voor als je terugkomt en nog niet toe bent aan de realiteit ...