Perencake met hazelnoot

Dit is zo’n cakerecept met peren die éxtra lekker is als de nieuwe oogst peren rijp is. Combineer deze smeuïge cake met hazelnoot voor extra smaak.
Want het zoete van de peer gaat geweldig samen met de aardse smaak van hazelnoot. Ik koos voor gemalen hazelnoten, zodat je het door de hele cake proeft. De basis van deze perencake komt van mijn klassieke roombotercake recept. Die paste ik op een aantal onderdelen aan.
Op de bovenkant van de cake nog wat extra plakjes peer. Dat daardoor (mogelijk) je cake een klein beetje inzakt heb ik even voor lief genomen. De smaak is er niet minder om. Dus wil je straks nog met een vers gebakken perencake aan de thee of koffie, dan is nu het moment om de keuken in te duiken!
Dit heb je nodig
- 200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 200 gram fijne suiker
- 4 eieren
- 200 gram bloem
- 75 gram gemalen hazelnoten
- 1 el bakpoeder
- ½ tl bakingsoda
- ½ tl fijn keukenzout
- 1 tl kaneel
- 175 gram perenblokjes + optioneel een halve peer extra in dunne plakjes ter garnering
Verder nodig: bakblik (ingevet) – oven voorverwarmen op 150 C (hetelucht) – mixer
Perencake met hazelnoot
Het beslag van je perencake begint door de zachter boter minimaal 5 minuten te mixen met de suiker. Op die manier wordt het een romig geheel. Dan gaan daar, één voor één de eieren bij. Na ieder ei mix je net zo lang tot het ei volledig is opgenomen. Schraap de zijkanten van de kom er iedere keer goed bij.
Meng nu in een andere kom de bloem, met de hazelnoten, bakpoeder, bakingsoda, zout en en kaneel. Voeg dit toe aan het boter/suiker/eimengsel en meng even kort door. Tot slot gaan daar de perenblokjes doorheen. De basis van je perencake met hazelnoot is nu klaar.
Perencake bakken
Het beslag van je perencake gaat nu in je voorbereidde cakeblik en strijk de bovenkant glad. Als je wilt kun je hier nu nog wat plakjes peer in steken of strooi nog wat grof gehakte hazelnoten erover heen. Je perencake bak je 50 – 55 minuten in de voorverwarmde oven. Als een saté prikker droog en schoon uit het midden van je cake komt dan is je perencake gaar.
Laat de cake afkoelen in het blik, voor je ‘m daaruit haalt en op een rooster verder laat afkoelen. Vers is deze cake natuurlijk het allerlekkerst!
Gepubliceerd op 11 oktober 2021