Perencake met hazelnoot



Dit is zo’n cakerecept met peren die éxtra lekker is als de nieuwe oogst peren rijp is. Combineer deze smeuïge cake met hazelnoot voor extra smaak.

Want het zoete van de peer gaat geweldig samen met de aardse smaak van hazelnoot. Ik koos voor gemalen hazelnoten, zodat je het door de hele cake proeft. De basis van deze perencake komt van mijn klassieke roombotercake recept. Die paste ik op een aantal onderdelen aan.

Op de bovenkant van de cake nog wat extra plakjes peer. Dat daardoor (mogelijk) je cake een klein beetje inzakt heb ik even voor lief genomen. De smaak is er niet minder om. Dus wil je straks nog met een vers gebakken perencake aan de thee of koffie, dan is nu het moment om de keuken in te duiken!

Dit heb je nodig

  • 200 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 200 gram fijne suiker
  • 4 eieren
  • 200 gram bloem
  • 75 gram gemalen hazelnoten
  • 1 el bakpoeder
  • ½ tl bakingsoda
  • ½ tl fijn keukenzout
  • 1 tl kaneel
  • 175 gram perenblokjes + optioneel  een halve peer extra in dunne plakjes ter garnering

Verder nodig: bakblik (ingevet) – oven voorverwarmen op 150 C (hetelucht) – mixer

cake met peer en hazelnoot

Perencake met hazelnoot

Het beslag van je perencake begint door de zachter boter minimaal 5 minuten te mixen met de suiker. Op die manier wordt het een romig geheel. Dan gaan daar, één voor één de eieren bij. Na ieder ei mix je net zo lang tot het ei volledig is opgenomen. Schraap de zijkanten van de kom er iedere keer goed bij.

Meng nu in een andere kom de bloem, met de hazelnoten, bakpoeder, bakingsoda, zout en en kaneel. Voeg dit toe aan het boter/suiker/eimengsel en meng even kort door. Tot slot gaan daar de perenblokjes doorheen. De basis van je perencake met hazelnoot is nu klaar.

Perencake bakken

Het beslag van je perencake gaat nu in je voorbereidde cakeblik en strijk de bovenkant glad. Als je wilt kun je hier nu nog wat plakjes peer in steken of strooi nog wat grof gehakte hazelnoten erover heen. Je perencake bak je 50 – 55 minuten in de voorverwarmde oven. Als een saté prikker droog en schoon uit het midden van je cake komt dan is je perencake gaar.

Laat de cake afkoelen in het blik, voor je ‘m daaruit haalt en op een rooster verder laat afkoelen. Vers is deze cake natuurlijk het allerlekkerst!

Gepubliceerd op 11 oktober 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.