Paté met pruimen



Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog steeds met regelmaat.

Als we bij onze vrienden Hanneke en Nigel in Engeland zijn is dit een van de borrelhapjes die eigenlijk altijd op tafel kwam. Zij inspireerde me daarmee jaren geleden al om ook zelf paté te maken en uiteindelijk kwam dat paté met pruimen recept terecht in Borreltijd

En nu is het hoog tijd dat jij thuis ook gewoon lekker je eigen paté gaat maken, want ik ga je vertellen hoe simpel dat is!

Een heerlijk borrelhapje om in het weekend of tijdens de feestdagen op tafel te zetten.

voor 3 – 4 bakjes zelfgemaakte paté

500 gr kippenlevers
125 ml melk
75 gr gedroogde pruimen + flinke scheut rum of Armagnac
75 gr roomboter
1 teen knoflook, fijn gesneden
2 sjalotjes, fijn gesneden (25 gr)
4 takjes tijm, alleen de blaadjes
3 el Armagnac of rum
3 el Marsala
75 gr zachte roomboter

verder nodig: keukenmachine

zelf paté maken

voorbereiding voor je zelfgemaakte paté

Doe een dag voordat je de paté wilt serveren de kippenlevers met de melk in een afgesloten bakje en laat een nacht staan. Hier wordt de leversmaak iets minder heftig van. Doe de pruimen in een bakje  met de rum (of Armagnac) en zet 20 seconde op vol vermogen in de magnetron. Laat ook deze een nachtje, afgedekt, staan, zodat de pruimen de smaak van de drank kunnen opnemen.

Paté zelf maken

Haal om de paté te maken de kippenlever de dag erna uit de melk (giet die weg), dep ze droog en verwijder eventuele spiertjes of andere oneffenheden. Smelt 75 gram boter in een grote koekenpan en fruit hierin zachtjes de sjalotjes, tijm en knoflook aan (een minuut of vijf). Haal met een schuimspaan de sjalotjes, tijm en knoflook eruit (bewaar die!).

In de resterende boter bak je, op hoog vuur, de drooggedepte kippenlevers in 3 minuten rosé. Bestrooi royaal met zout en versgemalen peper. Voeg hier de rum/Armagnac en Marsala aan toe en flambeer alles. Daarna haal je de kippenlevers uit de pan en kook je de rest van het kookvocht in 3 minuten op hoog vuur tot een siroop.

Doe deze siroop, samen met de kippenlevers, sjalotjes/knoflook, resterende 75 gram zachte boter (in blokjes) en uitgelekte pruimen in de blender/keukenmachine. Laat draaien tot je een egale substantie hebt. Proef en breng waar nodig verder op smaak met royaal zout en peper. Doe de zachte paté in mooie schaaltjes en sluit ze af met geklaarde boter. Hierdoor blijft je paté langer goed. Zet tot gebruik weg in de koelkast, waar je het zeker nog een week kunt bewaren.

*geklaarde boter: laat 150 gr roomboter in een pannetje, op laag vuur, geleidelijk smelten. Het vet komt nu los van de melkbestanddelen in de boter. Giet het vet, door de pan schuin te houden, in een apart bakje. De rest kun je wegdoen. Wat er in je bakje zit is geklaarde boter.

Gepubliceerd op 7 november 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!