Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog steeds met regelmaat.
Als we bij onze vrienden Hanneke en Nigel in Engeland zijn is dit een van de borrelhapjes die eigenlijk altijd op tafel kwam. Zij inspireerde me daarmee jaren geleden al om ook zelf paté te maken en uiteindelijk kwam dat paté met pruimen recept terecht in Borreltijd
En nu is het hoog tijd dat jij thuis ook gewoon lekker je eigen paté gaat maken, want ik ga je vertellen hoe simpel dat is!
Een heerlijk borrelhapje om in het weekend of tijdens de feestdagen op tafel te zetten.
voor 3 – 4 bakjes zelfgemaakte paté
500 gr kippenlevers
125 ml melk
75 gr gedroogde pruimen + flinke scheut rum of Armagnac
75 gr roomboter
1 teen knoflook, fijn gesneden
2 sjalotjes, fijn gesneden (25 gr)
4 takjes tijm, alleen de blaadjes
3 el Armagnac of rum
3 el Marsala
75 gr zachte roomboter
verder nodig: keukenmachine
voorbereiding voor je zelfgemaakte paté
Doe een dag voordat je de paté wilt serveren de kippenlevers met de melk in een afgesloten bakje en laat een nacht staan. Hier wordt de leversmaak iets minder heftig van. Doe de pruimen in een bakje met de rum (of Armagnac) en zet 20 seconde op vol vermogen in de magnetron. Laat ook deze een nachtje, afgedekt, staan, zodat de pruimen de smaak van de drank kunnen opnemen.
Paté zelf maken
Haal om de paté te maken de kippenlever de dag erna uit de melk (giet die weg), dep ze droog en verwijder eventuele spiertjes of andere oneffenheden. Smelt 75 gram boter in een grote koekenpan en fruit hierin zachtjes de sjalotjes, tijm en knoflook aan (een minuut of vijf). Haal met een schuimspaan de sjalotjes, tijm en knoflook eruit (bewaar die!).
In de resterende boter bak je, op hoog vuur, de drooggedepte kippenlevers in 3 minuten rosé. Bestrooi royaal met zout en versgemalen peper. Voeg hier de rum/Armagnac en Marsala aan toe en flambeer alles. Daarna haal je de kippenlevers uit de pan en kook je de rest van het kookvocht in 3 minuten op hoog vuur tot een siroop.
Doe deze siroop, samen met de kippenlevers, sjalotjes/knoflook, resterende 75 gram zachte boter (in blokjes) en uitgelekte pruimen in de blender/keukenmachine. Laat draaien tot je een egale substantie hebt. Proef en breng waar nodig verder op smaak met royaal zout en peper. Doe de zachte paté in mooie schaaltjes en sluit ze af met geklaarde boter. Hierdoor blijft je paté langer goed. Zet tot gebruik weg in de koelkast, waar je het zeker nog een week kunt bewaren.
*geklaarde boter: laat 150 gr roomboter in een pannetje, op laag vuur, geleidelijk smelten. Het vet komt nu los van de melkbestanddelen in de boter. Giet het vet, door de pan schuin te houden, in een apart bakje. De rest kun je wegdoen. Wat er in je bakje zit is geklaarde boter.
Gepubliceerd op 7 november 2022